A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindenhol jó, de legjobb otthon…

Kóstoljunk a pincében!

2008-01-30 | Oroszlán Tamás


Mindenhol jó, de legjobb otthon…

Így vagyok én a borkóstolással is. A bort leginkább, annak születési helyén lehet megérteni, megfejteni. Sokszor hallottuk már azt a közhelynek számító mondást, hogy a bor élőlény. Én most megint erre hívnám föl a figyelmeteket. Ugyanis ahhoz, hogy egy bort igazán értékelni tudjunk, csakúgy, mint egy embertársunk esetén, meg kell nézni, milyen helyről származik, mi történt vele születése előtt, miként született, hogyan nevelkedett, kivel házasodott, mikor hagyta el otthonát.


Ez most így elsőre biztos hülyén hangzik, de gondoljuk csak végig. Mikor megismerünk egy embert (levesszük a polcról a bort, és megkóstoljuk), mi magunk is tippelhetünk, rájöhetünk sok mindenre. Születési időre (évjáratra), helyre, ízlésekre (ízekre), hogy milyen neveltetést kapott (acéltartály, hordó), milyen lehet a családja, szülei (terroir /lásd. Somló, mint a Váci utca című cikk/ és a borász)…, de ahhoz, hogy azt az embert, esetünkben bort igazán megértsük, személyesen meg kell ismernünk szülőhelyét, családját, barátait.

Mikor elhatároztam, hogy borral foglalkozom, úgy döntöttem, hogy eltöltök egy jó időt egy tokaji borászatnál. Itt értettem meg azt, hogy nem beszélhetek, írhatok borról mindaddig, míg nem találkoztam borászokkal, nem kóstoltam bort hordóból, tartályból, nem láttam a talajt, amiről származik, és nem használtam a szőlőben a metszőollót.

Ajánlom nektek is, hogy egyszer áldozzatok időt arra, hogy egy kirándulás keretében, többen barátok, meglátogattok egy borászt. Legyen ő, mondjuk a kedvenc borotok készítője.

Fantasztikus élmény, mikor megérkezel és beleszippantasz az ottani levegőbe. A borász köszönt, és egy rövid bemutatkozás után elindultok a pince mélyébe. Kezedben egy pohárral érdeklődve figyeled azokat a furcsa eszközöket, csöveket, tartályokat, és félve teszed fel a kérdést, hogy; „Ezek micsodák?”

Mire jön a válasz, hogy ez itt egy acéltartály, melyben éppen az ez évi olaszrizling erjed lassan egy fűtőköpeny szabályozásával…, míg az ott egy lapszűrő, melyet a borok szűrésére használnak, miközben az egyik tartályból átszűrik a bort a másikba.

Nem csak eszközöket, de technikákat is megértünk. Miért erjed az egyik bor tartályban, és miért a másik hordóban inkább? Honnan tudjuk, hogy melyik hordóban mi van? Mikor nem szabad lemenni a pincébe, és miért? Te jó ég, miért raknak a borba ként, egyáltalán szabad ezt csinálni?

És elérkezik a csúcspontja az ottlétnek, bor kerül a pohárba. Egy cseppje az ottani földnek, terroirnak, történelemnek. Várjuk, hogy mit mond maga a borász, aki segített ennek a bornak világra jönni. Megpörgeti a bort a pohárban, majd mesél az évjáratról, talajról, fajtáról, erjedésről, érésről és figyeljétek meg, mindig van egy kis történet az adott borhoz.

Az így érzett ízeket, élményeket, ezeket a kis történeteket úgy őrizheted magadban, mint egy fényképet, és mikor legközelebb, poharadba kerül ugyanazon bor, csak mosolyogsz, mert úgy érzed, hogy egy nagyon jó barátoddal találkozhatsz megint.

Kívánom Nektek, hogy részetek legyen ebben az élményben, és minél több borásszal megismerkedhessetek!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!