A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mobil tanítja borozni a magyar fiatalt

Teszteltük a nemzeti borapplikációt

2015-12-16 | Bánlaki D. Stella


Mobil tanítja borozni a magyar fiatalt

Elkészült a Nagy Nemzeti Bor App 2.0, vagyis a magyar borkultúra fejlődéséért létrehozott telefonos applikáció. Az ötlet szuper, elsőre a kivitelezés sem tűnik rossznak, a siker tehát csak a felhasználók számán bukhat el.


Idén a Nemzeti Bor Maraton kiemelt betétrendezvénye volt a Nagy Egyetemi Borteszt (NEB). A programigazgató Balla Attila szerint a cél, hogy a tudatos borfogyasztásra neveljék a jövő borfogyasztóit, vagyis a mai fiatalokat. A Budapesti Corvinus Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, és két egyéb felsőoktatásban tanulóknak szóló programon eddig összesen 1700-an jelentkeztek olyan eseményekre, ahol a borkóstolás alapjaival és négy magyar borral is ismerkedhettek meg. 

A NEB most kettesbe kapcsolt és megkezdte a második évadát

Ilyen rendezvényt legutóbb múlt héten tartottak, ezúttal a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az egyetemistáknak Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára mutatta be a Nemzeti Borkiválóság Programot, Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakembere pedig a hazai és a nemzetközi borfogyasztói és borkészítési trendekről beszélt. A program legjobban várt részét, a kóstolástechnikai tréninget, valamint annak értékelését Sánta Zoltán IW, a Borkollégium oktatója tartotta. 

 

Ezeket a borokat kóstolták az egyetemisták:

 

Habár a NEB alapvetően szuper kezdeményezés, egyetlen ilyen rövid rendezvény senkit sem tesz borértővé. Ezért is fejlesztette ki a Bortext mobiltelefonos applikációt a programsorozat mögött álló Bormaraton Kft. Most december 10-én már ennek továbbfejlesztett változatát, a 2.0-át ismerhették meg a hallgatók. Mi is kíváncsiak voltunk rá.

Text teszt

Az én Androidos telefonom sajnos nem találta meg a Google Playben az alkalmazást, majd a telepítéssel akadtak problémái, pedig a rendszerkövetelményeknek megfelelt. A többségnek nem voltak ilyen problémái. (Az alkalmazás jelenleg Andriod 4.0-án és újabb verzióin érhető el; 2016 első negyedévében készül el minden platformra, tehát IOS-re és Windows Phone-ra is.)

 

Az app pontos neve Bortext Nemzeti Bormaraton, és bár első ránézésre is összetettnek tűnik, még a viszonylag sok menüponttal is jól áttekinthető. 

Mire jó egyáltalán?

Hírek

Ebben a menüpontban jelenleg viszonylag friss híreket találunk, habár azok nem biztos, hogy elég érdekesek az olyanok számára, aki még csak most kezdenek érdeklődni a borok iránt. Elsősorban a Nemzeti Bor Maratonhoz és a Nagy Egyetemi Borteszthez kapcsolódó hírekről van szó. Reméljük, hogy a jövőben sok színes tartalom megjelenik majd itt.

Események

Ez a menüpont is naprakész, releváns boros rendezvényeket ajánl nekünk, nem csak Budapesten.

 

Mobil tanítja borozni a magyar fiatalt

Kóstolj! Pontozz!

Ez lenne az egész lényege. A szokásos százpontos rendszerben lehet értékelni a megkóstolt bort vagy borokat, olyan szempontok alapján, mint illat intenzitás és minőség, zamat karakter, zamat intenzitás, zamat minőség, zamat hosszúság, és végül összbenyomás

Ez a borpontozó mobilapp is ugyanazokkal a problémákkal találkozik majd, mint minden hasonló alkalmazás:

megkérdőjelezhető, a felhasználói mennyire jó kóstolók, mennyire tekinthető hitelesnek a visszajelzésük, és hogy nem befolyásolják ezekkel egymást rossz, téves irányba, esetleg nem adnak-e téves visszajelzést a piaci szereplőknek. 

 

A fejlesztők, hogy ezt az anomáliát valamelyest kiküszöböljék, figyelembe veszik a felhasználó által korábban kitöltött, a fogyasztói szokásokról szóló tesztet. Ez alapján a regisztrációt követően minősítik a usert (pl.: amatőr-haladó-középhaladó-profi-professzionális), a titulusa pedig az értékelései mellett is megjelenik majd. Vagyis az egy-egy borra leadott szavazat mellett a rendszerben az értékelő státuszát is láthatják a borászatok, mintegy súlyozhatják a pontokat az átlagoláskor. 

 

Az applikációban egyébként minden magyar borászat minden bora lehetőséget kap a megjelenésre; a nem NEB rendezvényen regisztrálók számára pedig február 1-től lesznek elérhetőek a tételek. Ekkor indul majd egy általános népszerűsítési kampány is. 

Ez már csak azért is elengedhetetlennek tűnik, mert – a minősítő rendszer ellenére – a nemzet borappjának is az lehet a mentőöve, mint a hasonló nemzetközi alkalmazásoknak: ha sokan kezdik el használni, beleértve a már tapasztalt kóstolókat. Így lehetnek az ott szereplő visszajelzések hitelesek és relevánsak, illetve reprezentatívak. Még ha nem is egy vakkóstolás eredményei jelennek majd meg.

Van még néhány egyéb menüpont:

Borászatok és Borvidékek

A menüpont néhány mondatnyi információt és elérhetőséget ad a magyarországi borászatokról.

Borvidékek

Rövid leírások a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borkiválóságok Könyve alapján. Ezek – a könyvvel ellentétben – mindig kéznél lesznek. Jó ötlet!

Bor toplista

A rendszerben eddig értékelt borokat rangsorolja. Értelemszerűen jelenleg a közös NEB-kóstolók borai szerepelnek rajta, hiszen valószínűleg a felhasználók közül ezeket értékelték eddig a legtöbben.

Nébih – Borhibák, borbetegségek

Az ötlet jó, itt azonban az a kérdéses, hogy akarja-e valaki tudni, hogy mi az a fekete törés, egyáltalán ez-e az az információ, amire szüksége van. Arra viszont egészen biztosan szükség van, hogy a borhibákat közérthetően elmagyarázzák a hozzáértők, úgy, hogy azokat aztán bárki fel is ismerje a leírások alapján.

Mi a másik oldal haszna?

Az alapfokú borismereten túl egy kutatási program is része az eseménynek, melyben a szervezők a résztvevő fiatalok fogyasztási szokásaira kíváncsiak. Az adatok összesítésével, a visszajelzések alapján szeretnének később segítséget, információt adnia az piaci szereplőknek. A korábbi felmérés eredményeit már korábban összefoglaltuk; mostantól a szervezők a borok alapismerete mellett a megjelenésről (pl: palack, illetve címkedesign) és a vásárlási szokásaikról kérdezgetik a résztvevőket.

 

A Nagy Egyetemi Borteszt január 28-án a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban folytatódik, majd májusig, további 8 magyarországi felsőoktatási intézmény vesz részt az eseménysorozatban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!