A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Nagyon jelentős a tudásközpont szőlészeti-borászati szolgáltató tevékenysége”

Egyre népszerűbb szolgáltatás az Eszterházy Károly Egyetem winescan-je

2018-03-12 | Geri Ádám


„Nagyon jelentős a tudásközpont szőlészeti-borászati szolgáltató tevékenysége”

Tudásközpontunk szerteágazó tevékenységét jól mutatja, hogy az élelmiszertudományi és a szőlészeti borászati kutatómunka egyaránt fókuszban van, emellett széleskörű élelmiszer- és borvizsgálati szolgáltatási tevékenységet is ellátunk – meséli Szalontai Helga, az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának igazgatója. Az intézetet bemutató beszélgetésben szó esik winescan-ről, mézről és lómentáról is.


2016 jelentős év volt a Tudásközpont életében. Meséljen erről!

Az egyetemmé válással a mi tudásközpontukhoz csatlakozott a kőlyuk-tetői szőlészeti-borászati kutatóintézet, ami korábban a gyöngyösi főiskolához tartozott. Most viszont már a gyöngyösi és további campusok egyesülésével létrejött az Eszterházy Károly Egyetem, a szőlészeti-borászati kutatás pedig az egri tudásközpontunk egyik alappillére lett.

 

Mivel foglalkozik a szőlészeti-borászati részleg?

Elsősorban fajtaérték-kutatással és szőlőnövényvédelmi technológiák fejlesztésével foglalkozunk, illetve kísérleti borászati tevékenységgel, és az ezt kísérő széleskörű analitikai elemzéssel. Utóbbival jól tudjuk karakterizálni például az egyes klónokat. Kiemelt fajtáink a kadarka, a kékfrankos, a furmint és a leányka, ezekkel foglalkozunk a legbehatóbban. Szintén fontos tevékenységünk a szőlőbetegségek vizsgálata, mint például a korai tőkeelhalás (GTD), a fekete rothadás, a lisztharmat és szürkerothadás. Kiemelném, hogy a vizsgálatokat nem csak a mi szőlőinkben végezzük. Az aszúsodás tanulmányozásához például Mádon a Szepsy Pincészettel működünk együtt, míg a furmint kutatásában a szintén mádi Szent Tamás Pincészet vesz részt.

 

 

Hogyan profitálhatnak mindebből a gyakorló szőlészek-borászok?

Nagyon jelentős a tudásközpont szolgáltató tevékenysége is. A minket felkereső borászatoknak végzünk analitikai vizsgálatokat. Ez lehet a winescan multianalizátorral végzett vizsgálat, ami viszonylag kis mintamennyiségből rövid időn belül paraméterekkel szolgál a vizsgált borról. Örömmel mondhatom, ezt a szolgáltatást egyre többen veszik igénybe, ehhez hozzájárulhat az is, hogy

a behozott mintákról még aznap kiküldjük a vizsgálati eredményeket.

És persze kínáljuk a hagyományos eljárásokkal végzett analitikát is, úgy mint titrimetriás meghatározások, derítési próbák vagy éppen a palackállósági vizsgálat. Emellett aktívan részt veszünk az egyetem oktatási feladataiban, szakdolgozókat és TDK-hallgatókat is fogadunk, a szőlészeti-borászati tanszék megalakulása pedig külön öröm számunkra. Mindezek együttesével az a célunk, hogy az ágazat fejlődéséhez hozzá tudjunk járulni, segítsük a szőlészeket-borászokat a fejlődésben.

 

Mutassa be egy kicsit a Tudásközpont élelmiszertudományi részlegét is!

Az élelmiszertudományi kutatásokkal foglakozó részlegünk már az egyetem létrejötte előtt is létezett, hosszú múltra tekint vissza. A kutatómunka mellett itt is széleskörű szolgáltatásokat nyújtunk. Bevizsgálunk élelmiszer mintákat, az alap paraméterek mellett (szénhidrát, fehérje, zsír) speciális technikákkal a megrendelő által vizsgálni kívánt célvegyületeket (vitaminok, polifenolok, aromaanyagok, zsírsav összetétel) is meg tudunk határozni.

 

Milyen élelmiszertudományi kutatáson dolgoznak éppen?

Az egyik kiemelt téma a mézzel, propolisszal és a méhekkel kapcsolatos kutatásunk. Szeretnénk a méz fő komponenseiből eredetvédelmi céllal egy országos szintű adatbázist létrehozni, hiszen fajtánként és növényföldrajzi zónánként is különböző a hazai mézek összetétele. A méhekkel kapcsolatban is folytatunk kísérleteket, etetési kísérletekben vizsgáljuk, hogy a prebiotikumok milyen hatással vannak a méhegészségre, végső soron pedig a méz minőségére. Szintén fontos az egyik munkatársunk doktori témája, ami egy a lómentához kapcsolódó kutatás. Ez egy vadon élő mentafaj, ami alkalmas lehet arra, hogy a belőle kivont polifenolokkal természetes módszerrel tartósítsuk az élelmiszereinket. Ehhez jelenleg is több állományát vizsgáljuk a Bükkben, majd próbáljuk bevonni a termesztésbe, hogy megtaláljuk azokat a populációkat, amik a legjobban megfelelnek e célnak.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!