A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nem véletlen az, hogy az olaszrizling elterjedtnek számít

Beszélgetés Borbély Tamással 2. rész

2013-08-05 | Tóth Adrienn


Nem véletlen az, hogy az olaszrizling elterjedtnek számít

Borbély Tamással, a badacsonyi Borbély Családi Pincészet borászával készített interjúnk első részében a pincészet és saját szakmai pályájának indulásáról beszélgettünk, majd rátértünk a pince által művelt ültetvények, fajták felsorolására. Az interjú végén már a portfólióról kezdtünk beszélgetni, a két könnyedebb darab után most következzenek a hordós érlelésű borok.


Cikkünk első részéhet kattints IDE!

Ezt követik a komolyabb tételek?

Igen, hiszen innentől már területszelekciókról van szó. A Kőmagas Rajnai Rizling abból a szempontból egyedi, hogy mivel csak egy dűlőben áll rendelkezésre, ez a tétel már régebben is csak egy termőtáj jegyeit hordozta, csak sokáig nem volt nevén nevezve a történet.

Tulajdonképpen már korábban is elkészítettük, de a 2010-es évjárattal léptünk az esetében jelentős mértékben előre. Ezt a tételt mindig is fontos bornak tartottam, így egyértelmű volt, hogy bekerül a pince különlegességeinek sorába. Úgy gondolom, hogy az új arculat és a dűlő megjelenítése a címkén hozzáadott értékkel bír, és lehetővé teszi, hogy azok a kereskedők is, akik eddig nem szívesen foglalkoztak a fajtával, nyissanak felé.

A rajnain túl olaszrizling is helyet kap ebben a sorozatban?

Természetesen. A Bácsi-dűlő Olaszrizling esetében is a 2010-es évet érzem áttörőnek. Ekkor megnyertem egy pályázatot, amelynek az első díja egy új hordó volt. Mivel egyértelműnek tűnt, hogy eggyel igazából nem tudok mit kezdeni, vettem hozzá még hármat.

Később szembesültem azzal, hogy egy nehéz évjárattal van dolgunk, amely különösen a szüret idején nyújtott kihívásokat. Akkor még Budapesten dolgoztam, és a munka miatt nem tudtam elszabadulni, amikor szerettem volna.

Nem véletlen az, hogy az olaszrizling elterjedtnek számít

A mai napig örülök azonban ennek, hiszen a hideg, csapadékos ősz eleji időt követően a két-három hét csúszás miatt a szőlő újra érni kezdett a hirtelen jött napsütésben. Így bár kisebb mennyiséget, de jó minőséget szüreteltünk. Ebből a különleges évjáratból azután a Bácsi-dűlő Olaszrizling, a Kőmagas Rajnai Rizling, a Szürkebarát és a Kéknyelű került új hordókba.

Az olaszrizling régiószerte nagy jelentőséggel bír. Számodra is lényeges része a portfóliónak?

Nem csak a rendelkezésre álló mennyiség miatt fontos számunkra, bár úgy gondolom, az sem véletlen, hogy a Balaton partján és szerte az országban ennyi van belőle. Számomra mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy nemcsak alapborok készítésére alkalmas, hanem olyan magasabb kategóriájú tételeket is adhat, mint a dűlőszelektált száraz borok vagy a késői szüretek.

Sokat remélek például attól a birtokközpontunk mellett található ültetvénytől, amelyet nemrég vásároltunk meg. A fél hektárt a második világháború után telepített bakművelésű olaszrizling borítja. Rögtön az első évjáratában elkülönítve dolgoztuk fel, és „Karós rizling” néven kerül forgalomba. Valószínűleg csak itt a pincénél lehet majd kapni. Örömmel látom, hogy a fajta iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a fogyasztók, az éttermek a korábbinál aktívabban keresik az olaszrizlingeket.

A kéknyelű a borvidék egyik különlegessége. Milyen szerepet tölthet be ez a szőlő?

Úgy vélem, egyelőre nem feltétlenül tartunk ott, hogy a kéknyelűn keresztül a termőhelyet kommunikáljuk. Szerintem előbb a fajtát kell megismertetnünk. Valóban fontos szőlőnek tartom, mert a benne megjelenő markáns ásványos karakterrel annyira badacsonyi ez a bor.

Épp ezért kísérleteket is folytatunk vele. A 2010-es kéknyelű új hordóba került, majd annak érdekében, hogy az évjáratra jellemző markáns savak szelídüljenek, almasavbontásra is sor került. Ezt követően a bort finomseprőn tartottuk, és rendszeresen felkevertük. Ezen lépéseknek köszönhetően egy új, komplexebb stílus jött létre, amely miatt sok pozitív visszajelzést kaptunk, és sok új étterembe és borkereskedésbe bekerültünk általa.

Egy-két év eltelt már azóta, hogy Budapestről visszatértél Badacsonyba. Jó döntés volt?

Nagyon hiányzott már, hogy napi kapcsolatban legyek a szőlővel és a pincével, és jó újra a családommal dolgozni. A szakmai munkákat apával irányítjuk, anya az értékesítésért, a vendéglátásért, a hivatali ügyintézésért felel. Emellett a pincén túli feladatok sem kerültek ki a hatáskörömből, a külső helyszíneken továbbra is én tartom meg a borkóstolókat, borvacsorákat, és persze kapcsolatot tartok a kereskedelmi partnerekkel. A húgom még tanul, de már besegít a vendéglátásba.

Nem véletlen az, hogy az olaszrizling elterjedtnek számít

Úgy gondolom, a borokon érződik, hogy a 2010-es évjárat óta több figyelmet tudok nekik szentelni. A legnagyobb eredményt persze 2012-től várom, hiszen ekkor már az egész évet itthon töltöttem.

Mik az elképzeléseid a jövőre nézve?

Az eddigi két stílust továbbra is meg szeretném őrizni, elkülönítve a könnyedebb, tartályos borokat a területek, fajták bemutatására alkalmas tartalmasabb tételektől. 2007 óta egyre jobban állunk a szőlőben is, a termésmennyiséget a fajtától és a bortípustól függően állítjuk be.

Szerencsések vagyunk, mert főleg apró fürtű fajtáink vannak, így a metszéssel könnyebb megszabni a jövőbeli kívánt mennyiséget. Fontosnak tartjuk azonban, hogy egy határon belül maradjunk, mert a túlzott terméskorlátozás olyan árakhoz vezetne, amit nehéz lenne érvényesíteni a piacon.

Nem beszéltünk még azokról a boraitokról, amelyeknek a legtöbb, borversenyen szerzett érmet köszönhetitek.

A késői szüretelésű édes különlegességek régóta ott vannak a pince kínálatában, ezen nem is szeretnénk változtatni. Az ehhez a bortípushoz régóta használt olaszrizling és szürkebarát mellett nemrég új fajtaként belépett a zeusz is. Utóbbit azért is fontosnak tartjuk, mert egy helyi nemesítő, Király Ferenc nevéhez fűződik. A fajta előnye például az olaszrizlinggel szemben, amelynél előfordulhat, hogy eltűnnek a savak, hogy még novemberi szüret esetén is megőrzi ezt a szerkezeti elemet.

A késői szüretek mellett jégboraitok is ismertek. Legutóbb melyik évjáratból készítettetek ilyet?

Erre a műfajra szerintünk csak az olaszrizling alkalmas. 2009-ben és 2012-ben is készítettünk jégbort, de csak nagyon kis mennyiségben a jelentős vadkár miatt.

Nem véletlen az, hogy az olaszrizling elterjedtnek számít

A Borbély Családi Pincészet az átlagosnál aktívabbnak mondható. A pincén kívül hol találkozhatnak veletek a nyáron a borkedvelők?

Sok fesztiválra, kóstolóra járunk. A nyáron fontosak reklám és értékesítés oldalról a Balaton környéki borfesztiválok, de természetesen ott leszünk szeptemberben a Budavári Borfesztiválon és a szegedi Bor Tér rendezvényeken is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!