A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Néró, egy tényleg izgalmas magyar rozé

Bor csemegeszőlőből

2015-09-08 | Bánlaki D. Stella


Néró, egy tényleg izgalmas magyar rozé

Szokatlan, rendkívül élénk ciklámen színű, áradó tutti-frutti illatú, és olyan csemegeszőlőből készül, amelyről csak kevesen hallottak. Kérdés, hogy ez előny vagy hátrány a néró rozék számára.


A néró valójában egy csemegeszőlőfajta, de mivel kettős hasznosításúként ismerték el a jogszabályok, bor is készíthető belőle. Leginkább rozé. Miután a Kiskőrösi Szüreti Napokon a bianca fajtával is megismerkedtünk, a szintén megosztó nérót is megnéztük.

 

A néró sötétkék színű, bőlevű. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az eger2 (seyve-villard 12375 sel.) és a gárdonyi géza (medoc noir x csaba gyöngye) keresztezésével. Magyarországon 1993. óta államilag elismert fajta; de Svájcban és Brüsszelben is fajtaoltalmat kapott – olvasható a szőlő Wikipedia-oldalán.

 

Tőkéje erős, fürtje vállas vagy szárnyas, nagy, tömött, átlagtömege 200 gramm. A szőlőszemek hosszúkásak, bennük viszonylag nagy a mag. Szárazságra mérsékelten érzékeny, fagy- és téltűrése jó, rothadásra hajlamos. Gombás betegségekkel szemben rezisztens. Általában augusztus végére beérik, a csemegeszőlők esetében szokatlanul magas cukorfokkal (19-20 mustfok) és kb. 9,0 g/l savtartalommal. 

 

 

A Szentpéteri Borpince borkóstolóján találkoztunk vele, ahol nem csak a házigazdáét, de a vendég Vass Pincéét is tesztelhettük, méghozzá az idei, 2015-ös évjáratból. Ami rögtön mindenkinek feltűnt, hogy más rozéhoz nem hasonlítható színe van. Elképesztően élénk, ciklámen vagy magenta, csillogó. Laikus vásárlók biztosan azonnal beleszeretnek.

 

"A néró pont olyan mint a vadló, amit be kell fogni és meg kell szelidíteni" – mondta

az idősebb Szentpéteri Attila. A Szentpéteri öt éve készít ebből a borból rozét, és jól szerepelt már vele nemzetközi versenyeken is. 2013-ban sillerrel is próbálkoztak, és a borász állítása szerint már arra is rájött, hogyan csinál majd belőle üde, gyümölcsös vörösbort.

 

Az idei bort 20-as cukorfokkal, 7,8-as savval szedték, egy nappal a palackozás után került elénk. Illata áradó tutti-frutti volt, a kortyot pici szénsav tette még frissebbé. A savak kellemesnek érződtek, mellettük kis eper és málna is feltűnt, a bor összességében kristálytiszta és kellemes volt.    A közönséget mégis nagyon megosztotta, sztereotípiák ide vagy oda, de általánosságban a nők tényleg nagyon szerették, a férfiak szkeptikusak maradtak. Különlegessége miatt összességében valószínűleg jól eladható.

 

A szintén kiskőrösi Vass Pince elsősorban Kékfrankosból készíti a rozéját, lényegében csak azért kóstolhattuk a nérójukat, mert az évjárat nem kedvezett a kékfrankosnak. A 2015-ös Vass Néró rozé színe halványabb volt a Szentpéteriénél, illata fedettebb, kevésbé gyümölcsös. A korty felütése édeskés, összességében lágyabb volt a szájban, kellemes. Ahogy a borász, Vassné Pivarcsi Mária mondta, a nérót meghagyják inkább Szentpéteriéknek.

 

A Szentpéteri egyébként idén augusztus közepén kezdte a szüretet az irsai olivérrel, aztán szeptember elején a sauvignon blanc-al folytatta. Így például a Szüreti Fesztiválon már idei törkölypálinkájukat is meg lehetett kóstolni. "A magyar szőlőfajták jól eladhatók, de kevésbé bírták az évjáratot, mint világszerte ismert társaik" – mondta a borász, aki mégis elégedett 2015-tel.

 

A pince tavalyi Sauvignon Blanc bora egyébként a város bora, a Vass 2014-es Irsaija pedig szintén a város bora és a megye bora címet is elnyerte. A kóstoló csúcsbora egyértelműen a 2013-as Vass Kadarka volt, amely egyszerű, de gyümölcsös, könnyed, kellemes savakkal, szolid tanninokkal operáló italt takart. Vassné Mária elmondása szerint egy jó pörkölthöz álmodta meg, ezért kaptunk is hozzá egy jó vadpörköltet galuskával. 

 

Néróból egyébként többek között Merfelsz Gábor, a szekszárdi Eszterbauer, és a pécsi Planina készít még rozét.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!