A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizlinget desszertre!

Mit tud a fajta, ha édes?

2015-08-18 | Vancsik Ivett


Olaszrizlinget desszertre!

Az olaszrizling sokak számára elsősorban száraz fröccsborként ismert – savszerkezete, virágos, almás-citrusos friss aromatikája okán valóban ideális alapja lehet a hideg szódával felhúzott frissítőnek. Ugyanezen előnyei azonban egy egészen más, bár kevésbé ismert és elterjedt stílusban is szépen érvényesülnek: ez pedig az édes változata.


Az olaszrizling későn érő és jó fagytűrő fajta, amely a kontinentális klímán érzi jól magát. Nem véletlen, hogy a Kárpát-medence jelentős fehérszőlője; hazánkban az egyik legelterjedtebb fehér fajta, de megtalálható Ausztriában, Szlovákiában és Romániában is, valamint Olaszország északi részén, ahonnan valószínűleg származik – hazánkba Franciaországból került.

 

Magyarországon elsősorban a badacsonyi borvidéken készülnek olaszrizlingből – jellemzően késői szüretelésű – desszertborok. Ezek közül a Varga Pince késői szüretelésű Aranymetszése lehet ismerős, de van Royal néven is késői olaszuk, sőt, ha az időjárás engedi, jégbort is készítenek. Vargáék borában felismerhető olaszrizling karakteres, keserű mandulás ízjegye;  a termőhely a mineralitást adja, a késői szüretelés pedig a töppedt szemekre jellemző asztalt gyümölcsöt hozza.

 

Szintén a Badacsonyból érkezik a Szeremley Birtok késői szüretelésű olaszrizlingje – nagy fahordós érlelést kapott, ízében az aszalt gyümölcsös-mazsolás ízhatás és az édesség dominál.

 

Ausztriában komoly hagyománya van az olaszrizlingből (Welschriesling) készített desszertboroknak. A Weinviertel és a Neusiedler See (Fertő-tó, Burgenland) / régióban találjuk  a legtöbb olaszrizling- telepítést; utóbbiból származnak a botritiszes-töppedt szemeket tartalmazó Beerenauslese (BA), Trockenbeerenauslese (TBA) és a fagyottan szüretelt szőlőből készülő Eiswein (jégbor) stílusú desszertborok, valamint a különleges Ruster Ausbruch. Az itteni desszertborok savtartalma szépen ellenpontozza az egzotikus gyümölcsökben bővelkedő mézes édességet.

Heinz Velich 2006-os Welschriesing TBA

Színében erőteljes mahagóni, narancsos reflexekkel, vöröses csillogással. Intenzív botritiszes fűszeresség jellemzi: aszalt füge, méz, finom erdei bogyósok lekvárja és kandírozott narancshéj. Lédús, finom sárga csonthéjasok, fineszes savszerkezet; a maradékcukrot szinte teljesen maga alá gyűri; a szó pozitív értelmében "régimódi" stílusban elkészített édes bor; hasonlóságot mutat a nagy német TBA (rajnai) rizlingekkel.

 

Az olaszrizling édesboros potenciálját és minőségét mutatja, hogy az osztrák Falstaff 2015/16-os borkalauza 100 pontot adott az apetloni Heinz Velich 2006-os Welschriesing Trockenbeerenauslese borának. 2006 kiváló édesboros évjárat volt; a bor használt barrique hordóban érett, seprőn tartva, és idén lett lepalackozva.  Velich abban hisz, hogy az igazán nagy édes boroknak időre van szükségük, hogy szerkezetükbe beépítsék a magas cukortartalmat.

 

A Wine&Spririts magazin által 2014-ben a “Világ 100 legjobb borászata” közé választott illmitzi Kracher is készít olaszrizlingből kiváló édes borokat – más stílusban. A 2010-es “Zwischen den Seen” sorozat 11-es számát viselő Welschriesling TBA a Wine Enthusiast-tól 96 pontot kapott. A bor 351 g/l maradékcukor-tartalmát a brutálisan hangzó 13 g/l sav egyensúlyozza. Ez a bor nem látott fahordót, palackozás előtt 20 hónapig acéltartályban pihent, így ízvilágában markánsan jelen van a koncentrált sárgabarackos-narancsos gyümölcsösség és a herbás illatjegyek.

 

Az édes borok fogyasztása sajnálatos módon egyre inkább háttérbe szorul – pedig nem csupán ünnepi alkalmakkor, de a mindennapokban is van helye egy kiváló minőségű desszertbornak. A nevével ellentétben nem csupán az étkezést lezáró szerepben, de önmagában vagy a legváltozatosabb fogások kísérőjeként is kellemes meglepetést és maradandó élményt tud okozni. Merjünk kísérletezni!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!