A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pezsgés Tokajban

Hazai és tokaji pezsgőtörténet

2022-01-17 | Bihari Zoltán


Pezsgés Tokajban

Az utóbbi évek igazi pezsgést hoztak pezsgő fronton, hiszen az országban több helyen is, de a Tokaji Borvidéken hangsúlyosan is számos termelő a pezsgőkészítés irányába fordult.


A borvidéknek nyilván soha nem lesz ez a fő terméke, de mindenképpen érdemes vele foglalkozni, hiszen a nagy minőségű pezsgők luxus termékek, és így jól illeszkednek a luxus felé igyekvő aszúk mellé. Egymást talán segíthetik is ezen az úton. A Tokaj-Hegyalján dominánsan termelt Furmint pedig kiválóan alkalmas pezsgőkészítésre, mint azt több termelő is bebizonyította már. Hazánk lakosságáról nem lehet elmondani, hogy pezsgő-fogyasztók lennénk, nálunk inkább csak a szilveszterhez kötődik a fogyasztása, illetve jeles eseményekhez. A pezsgő ivás valószínűleg továbbra is csak az alkalmi fogyasztás kategóriájába fog tartozni, azzal együtt is, hogy a hazai pezsgők ismertsége, népszerűsége növekszik.

 

 A pezsgőkészítés több mint két évszázados hagyományra tekinthet vissza hazánkban. Az első pezsgők Sümegen születtek. Rosty Lajos volt, aki az 1800-as évek legelején már külföldre is szállított pezsgőt. (Mihály 2018). Ő Champagne-ban, a helyszínen tanulta ki a mesterséget. Nem mellékesen, az unokatestvérének az unokája volt az a Szegedy Róza, aki Kisfaludy Sándor felesége lett (Internet 1). 1806-ban már két pezsgőpince is volt Sümegen, a Rosty és a Bajomi pincészet. 

 

Az akkori Magyarország területén először, jelentősebb mennyiségben a Fischer János és Schönbauer Mihály által alapított pozsonyi pezsgőgyárban készítettek pezsgőt. Az alapítás évében (1825) ez volt az első Franciaországon kívüli pezsgőkészítés (Anonym 1843). Ezt a gyárat vásárolta aztán meg Johann Evangelist Hubert. Mivel a gyár alapításának dátumát szívesen használta reklámjaiban, ezért sokan úgy értelmezték, hogy Hubert volt a gyár alapítója, és ez a téves információ elég stabilan el is terjedt a hivatkozásokban.

 

Pezsgés Tokajban

 

Hubert pezsgőjének szórólapja

 

 

A Hubert-féle pezsgő pince Pozsonyban

 

Pozsonyban 1831-től Johann Baptista Aigermant (Aigermant Keresztelő János) is készített pezsgőt, mint az írásából is kiderül (Aigermant 1843). Sajnos a termelésének története nem ismert, ezért egy zavaros mondatot szoktak vele kapcsolatban ismételni a pezsgőről szóló írások: „Aigermant Keresztelő János úr pezsgőjét, gyárát a Magyar Királyságba hozták, és azóta biztonságos raktárakkal rendelkeztek, valamint nagy hírnévvel éltek.” (Internet 2). 

 

Hasonlóan elterjedt tévedés, hogy a másik híres pozsonyi gyár az „Esch és Társa” pezsgőgyár 1835-ben alakult. Ez abból ered, hogy valaki leírta ezt a mondatot: „A másik híres pozsonyi gyár az „Esch és Társa” pezsgőgyár volt, amely a híres „Széchenyi pezsgőt” gyártotta 1835-ben.” (Internet 2). Ezt aztán a legtöbben nem elég, hogy szószerint idézik, de sokan továbbgondolták, és azt szűrték le a mondatból, hogy 1835-ben volt az alapítás, holott a számolócédulákon itt a valós évszám olvasható, hogy 1831 volt az alapítás éve.

 

Pezsgés Tokajban

Esch és Társa pezsgőjét reklámozó számoló cédula

 

A pezsgőkészítés európai elterjedésének élvonalában volt a Magyar Királyság, és ebben fontos szerepet játszottak a 19. század neves bortermelői és borvidékei. Így a Tokaji Borvidék sem volt lemaradva az országos pezsgődivat fellendülésétől. Báró Vay Miklós már az 1820-as években kísérletezett pezsgő előállítással (Németi 2019, Demeter 2020). A gróf a pozsonyi országgyűlésen Széchenyi István gróf közvetlen munkatársa volt. Talán ekkor ismerkedett meg a pezsgővel, hiszen magát a szót is Széchenyi alkotta meg. Próbálkozásai során több szőlőfajtát is kipróbált, vajon melyiket lehet legjobban felhasználni pezsgőkészítésre. Kipróbálta a Furmint, Kövérszőlő, fehér Purcsin, Királyédes és Juhfark borát is, de utóbbiakat nem találta igazán megfelelőnek (Görög 1829, Balassa 1991). Hozatott be francia fajtákat is, de hogy ezek mennyire voltak sikeresek, nem tudjuk: „Méltóságos Báró Vay Miklós Első Vitze-Ispány Úrnak, … Hazánkfiak szemeiket reá függeszszék, a' Magyar  Habzó vagy Pezsgő bornak készítésére nézve. Ebben a' Méltóságos Báró magát a'hoz a' Frantzia szokáshoz és módhoz tartja, mellyet tapasztalt és megtanult Campaníában (Champagne) … A'melly szőlő fajokból szűrik Golopon a' Sámpányi bort, ime ezek. Furmint, Fejér szőlő, Fejér Purtsin. Ez a'három a' leg jobb. Azután Király édes, 's Júfark szőlő.” (Görög 1829).

 

A Tokaji Borvidéken legelőször a Tokaji Termékleírásban szerepel a pezsgő, mint engedélyezett termék (EK. 2009). 2013 óta pedig a 30 millió forintos kaució letétele nélkül is készíthetnek a borászatok pezsgőt, így számos termelő megpróbálkozott pezsgőkészítéssel. Az interneten egy gyors keresés után több mint két tucat pincészet neve jött elő, mint tokaji „pezsgőkészítő”: Bardon, Barta Pince, Bágyi, Béres Szőlőbirtok, Biro Családi Szőlőbirtok, DemeterVin, Demeter Zoltán, Dereszla, Garamvári, Gizella Pince, Gróf Degenfeld, Hangavári Pince, Hungária Pezsgő, Kern Pincészet, Kikelet Pince, Királyudvar, Kvaszinger Borászat, Patricius, Pelle Pince, Préselő pincészet, Sanzon Tokaj, Sauska, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj Nobilis, Törley, Vissy pincészet, Zichy Birtok Tokaj, Zsadányi TKJ és valószínűleg van még néhány. Ebből tehát az látszik, hogy a Tokaji Borvidék ma is az egyik leginnovatívabb borvidék, és az eddigi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a pezsgő fronton is az élre tör.

 

Irodalom

Aigermant Kereszt. J. 1843. Nyilatkozás. Századunk, 6/37: 289-290. 

Anonym 1843. Magyar champagnei (pezsgő) az első honi műkiállításon. Századunk, 6/29: 225-226.

Balassa I. 1991. Tokaj-Hegyalja szőleje és bora. Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát, Tokaj, 750 pp. 

Demeter Z. 2020. "Rá tudunk csatlakozni báró Vay Miklós álmára és egy 200 éve megszületett közösségi igényre" https://vinoport.hu/tema/ra-tudunk-csatlakozni-baro-vay-miklos-almara-es-egy-200-eve-megszuletett-kozossegi-igenyre/4274

Görög D. 1829. Azon sokféle szőlő-fajoknak lajstroma, a' mellyeket egy érdemes hazánkfia Európának majd minden nevezetesebb szőlőhegyeiről 's kertjeiből meghozatott, és... elültetett. (’A Bétsi Magyar Újság mellé Toldalékul). Bécs, Haykul Antal, 110 pp.

Mihály Sz. 2018. Sümegen készült az első palack magyar pezsgő. https://likebalaton.hu/telepules/sumeg/hireink/sumegen.-keszult-az -aelso-palack-magyar-pezsgo-58849

Németi S. 2019. Nehezen veszünk tudomást a közelgő viharokról – A Tokaji Kutatóintézet igazgatójával beszélgettem. https://wineartculture.hu/nehezen-veszunk-tudomast-a-kozelgo-viharokrol-a-tokaji-kutatointezet-igazgatojaval-beszelgettem

Internet 1. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedy_R%C3%B3z

Internet 2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Pezsg%C5%91

 

Törvények, rendeletek

EK. 2009. Tokaj Termékleírás 607/2009/EK Bizottsági Rendelet. https://boraszat.kormany.hu/download/d/d9/a0000/TOKAJ_termekleiras_eredeti.pdf

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!