A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Régi magyar szőlőfajtákat telepít

Interjú Takács Lajossal 1. rész

2013-02-15 | Tóth Adrienn


Régi magyar szőlőfajtákat telepít

Furmintidőszakban hajlamosak vagyunk szinte csak Tokajról beszélni, pedig a fajta másik fontos termőterületén, Somlón is zajlik az élet. Interjúink sorát Takács Lajossal, a Hollóvár borászával nyitjuk, aki régóta ismert komoly, telt borairól. A furmint mellett hárslevelűt, olaszrizlinget, juhfarkot és sauvignon blanc-t művel, melyek terméséből fajtaborokat készít.


 

Milyen aktuális újdonságokkal kell képbe kerülnünk a Hollóvár kapcsán?

A sauvignon blanc ültetvényünkből kivágtunk három sort, ami a teljes mennyiség körülbelül 10%-át jelenti. A célunk az volt, hogy átoltsuk juhfarkra, de sajnos nem maradt meg, valószínűleg túl korán oltottuk át. A sauvignon blanc-nal továbbra is szívesen foglalkozom, az oka, amiért ennek csökkentettem a mennyiségét, egyszerűen az volt, hogy mindig ez a bor fogy el utoljára.

Fajták szempontjából történt még változás a pincészetnél?

Két cimborámmal eltelepítettünk tizenhatféle magyar fehér szőlőt. Vannak közöttük olyan, régen a Somlón elterjedtnek számító fajták, mint a mézes fehér, a sárfehér, a vörös dinka, a góhér, de ott van még többek között a beregi rózsás, a bakator, a bánáti rizling és a balafánt. A választás alapja az volt, hogy végigolvastam Németh Márton négykötetes ampelográfiai munkáját, majd azokat a szőlőfajtákat emeltem ki, amelyekről a szerző azt írta, magas minőségű végeredményt adhat, bár nem a bor minősége a fő szempont, hanem, hogy kóstolhassunk régi, Kárpát-medencei fehér szőlőket.

Tavaly tavasszal bővült ily mértékben a fajtaállomány, és még jön hozzájuk újabb hat szőlőfajta. Ha ezekhez hozzászámítjuk a pince eddigi portfólióját, az lesz a végeredmény, hogy az ide látogatók akár huszonöt szőlőfajta borát is megkóstolhatják. Mindegyik régi-új fajtából százötven tőkét művelünk, ezek terméséből a tervek szerint kb. százötven liter bort készítünk majd tételenként.

Régi magyar szőlőfajtákat telepít

Miért tartjátok fontosnak ezt?

Sokszor belefut az ember, hogy beszélgetésekkor szóba kerülnek a ma már szinte ismeretlen, régi, magyar fajták. És bár kutatóintézetekben és néhány másik borásznál léteznek ezekből egészen kicsi tételek, az érdeklődő borfogyasztók ehhez csak igen korlátozott mértékben juthatnak hozzá. Mi azt szeretnénk, ha valóban kóstolásra alkalmas mennyiség állna belőlük rendelkezésre.

Hogyan készülnek majd a borok?

A mikrovinifikáció keretében minden tételt – legyenek azok mindössze150 liter bornak megfelelőek – elkülönítve szüretelünk és dolgozunk fel. A borokat spontán erjesztjük ki üvegballonban vagy tartályban, majd az ugyanitt zajló érlelést követően szűretlenül palackozzuk. Kizárólag a pincénél lehet majd megkóstolni őket.

E borok esetében fontosnak tartom, hogy úgy mutassuk meg őket, hogy minél inkább kifejezzük a fajta egyedi karakterét: ha illatos, legyen olyan, ha savas, akkor pedig ennek megfelelő.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!