A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tényleg beköszönt a szőlős sörök kora

Brettes, édes rajnais

2015-12-03 | Vinoport


Tényleg beköszönt a szőlős sörök kora

Szándékosan brettes, édes rizlinges hordóban érlelt sör? Vajon tudatosan lőnek a főzdék a borszeretőkre?


Múlt héten írtunk arról, hogy Svájc után Franciaország, pontosabban egy francia bortermelő is beszállt a sörbizniszbe, és sauvignon blanc szőlőjéből készített sört. Beköszönt a szőlősörök kora? – tettük fel a kérdést. Erre a világ egyik legpolgárpukkasztóbb főzdéjétől érkezik a bejelentés: brettes, édes rizlinges hordóban érlelt sört dob piacra.

(Legalább nincs benne szőlő.)

 

A hordós érlelés a kézműves sörfőzdék mániája, a dán To Øl sem kivétel. "Használhatsz új hordókat, használhatsz használt hordókat, hogy az előző tartalmukkal rontsd a söröd ízét, vagy léphetsz egy szintet, és használhatsz használt hordókat a sör erjesztésére, hozzáadott tejsav baktériumokkal", írják. Az egyes hordók is bírnak egyedi baktériumokkal, amelyek aztán megjelennek a tartalmukban, tételről tételre. Emellett persze ott van a mikrooxidáció is, és mindez együtt a sörhöz éppen annyit ad hozzá, mint a borhoz.

 

 

A To Øl kipróbált söreivel új tölgyfahordókat és használtakat is, ezen belül whiskys, bourbonos, konyakos, sherrys, madeirás, rumos, fehérboros, vörösboros és sauternes-i hordókat. Leginkább egy korábban édes rizlingek érlelésére használt hordó jött be nekik, ezért végül kifejezetten ehhez kísérleteztek ki egy sört.

 

A végeredmény egy 7,5%-os weizen (azaz német búzasör) tönke búzával, rozzsal és árpával főzve. A német Hallertauer Blanc komlóval komlózták, amely híres a boros karakteréről. És mindezt nem egyszerűen beletették a rizlinges hordóba, hanem még egy kis brettanomycet is adtak hozzá, hogy a végeredmény kesernyésebb, szárazabb és komplex legyen. A sör neve: Zee Germans are Koming.

 

To Øl-nek egyébként vannak brettes söreik, illetve egy fehérboros hordóban erjesztett tejsav baktériumos saison Simple Life néven. A szomszédos Mikkeller főzde pedig 19%-os árpaborokkal hasít. Ezek koncentrált, komplex, édes italok, amelyeket különböző égetettségű francia hordókban érleltek. Őrület!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!