A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vajon hatékony-e Bordeaux válasza a klímaváltozásra?

A világ egyik legmagasabban jegyzett borvidékének útja mindenki számára tanulságokkal szolgál

2020-11-27 | Vinoport


Vajon hatékony-e Bordeaux válasza a klímaváltozásra?

Közel másfél év telt el azóta, hogy Bordeaux-ban engedélyezték új szőlőfajták telepítését a klímaváltozás miatt. Az eddigi tapasztalatokat összegezték az érintettek.


A klímaváltozás hatásaira az egyes borvidékeknek más-más válaszaik vannak. Bordeaux-ban tavaly júliusban bővítették az engedélyezett fajták listáját, az első bő egy év mérlegét a wine-searcher.com vonta meg egy minapi cikkében.  

 

 

A Syndicat, vagyis a legfontosabb Bordeaux-i pincészeteket tömörítő szervezet 2019-ben hét új fajtát, köztük a délebbi, melegebb éghajlatokon (Spanyolországban és Portugáliában) már bizonyított petit mansenget, marselant és touriga nacionalt engedélyezte a Bordeaux ill. Bordeaux Supérieur appellációk termelőinek. Az újak aránya az ültetvényeken nem haladhatja meg az 5, a borban pedig a 10 százalékot. A cikk nem tartja kizártnak, hogy ha pozitívak lesznek a visszajelzések, akkor  egy nap Pauillac, Margaux vagy éppen Pomerol boraiban szintén bővül a fajtaösszetétel.

 

Egyelőre azonban nem ez a helyzet. Elég beszédes – teszi hozzá az írás –, hogy a tavalyi döntés óta nagy a hallgatás a szervezetnél. Nem közöltek például adatokat arról, mennyien éltek a lehetőséggel és változtattak az ültetvényeik fajtaszerkezetén. „Megerősíthetem, pár termelő már készen áll a telepítésre, sőt, talán már el is kezdték. A hatóságok viszont szeretnék a lehető legdiszkrétebben kezelni az ügyet” – magyarázta Florian Reyne a Bordeaux Superieur AOC egyik tagja.

 

Ennek oka minden bizonnyal, hogy a – nemzetközi szakemberek szerint egyébként példamutatóan bátor – lépés a gazdák egy részében ellenérzést váltott ki. Sokan megkérdőjelezik a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóinzézetnek (INRA) a kiválasztást megelőző kutatásának szakmaiságát és inkább politikai indítékot sejtenek a háttérben.„A hatóságok vajon miért nem a Franciaország más területein valamint a melegebb éghajlaton már egyaránt bizonyító syrah-t engedélyezték?” – teszi fel a kérdést a lapnak egy neve elhallgatását kérő helyi borász, akinek esze ágában sincs az új, általa csak „importárunak” nevezett szőlőkkel dolgozni. Reyne szerint azonban az érvényben lévő országos törvényeik tiltják más borrégiók fajtáinak átvételét, ugyanígy chardonnay-t se lehetne ma ültetni Bordeaux-ban, ezért eleve meg van kötve a borvidék keze. Ha a szabályozás nem változik, akkor már csak a klímaváltozásban bízhatnak, vagyis abban, hogy a jelenleg a Rhone-völgy emblematikus fajtájának számító syrah-nak egyszer csak túl meleg lesz délen és ott lekerül a listáról.

 

A tavaly bevezetett új fajták közül a legnagyobb vitát a touriga nacional gerjesztette,

amiről a borászok egy jelentős része állítja, tökéletesen alkalmatlan az ő adottságaik mellett a minőségi alapanyag előállítására. Kétségtelen, hogy Portugáliában palán és szemcsés kőzeten mutatja a legszebb arcát, szemben a Bordeaux-ra jellemző kaviccsal és mészkővel.

 

Saját szakállra egyébként számos borász végez fajtakísérletet, elmondásuk szerint eddig megnyugtató eredmény nélkül. A megoldást inkább a hagyományos fajtáikkal való „játékban” látják, például abban, hogy a jobb parton is növelik a cabernet sauvignon és a cabernet franc arányát a globális felmelegedést legnehezebben viselő merlot rovására. Saskia Rotschild pár hónappal ezelőtt éppen azt bejelentette, hogy az általa vezetett, az 5 premier cru közé tartozó Chateau Lafite Rotschild cabernet-t telepít a jobb parti Pomerolban. Per pillanat úgy áll a dolog, sokan készülnek még ezt az utat választani a touriga nacional és társai telepítése helyett.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!