A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Visszatértek az űrből a kísérleti céllal fellőtt Bordeaux-i borok

Több mint egy év után

2021-01-15 | Vinoport


Visszatértek az űrből a kísérleti céllal fellőtt Bordeaux-i borok

Több mint egy év után a napokban tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról az a 12 üveg Bordeaux-i bor és 320 szőlőtőke, amit „öregedni” küldtek fel.


 

Címlapkép: eu.usatoday.com

 

Szerencsésen landolt az Atlanti Óceánban Florida partjainál a SpaceX Dragon fedélztén 12 üveg vörösborral és 160-160 cabernet sauvignon illetve merlot tőkével. A csomag 2019-ben kezdte az űrutazást, az eredmények kiértékelésére pedig Franciaországban, a Bordeaux-i Egyetemen fog hamarosan sor kerülni. Ott tárolják ugyanis a „kontroll-csoportot”, vagyis azokat a palackokat és növényeket, amik nem hagyták el a Földet.

 

Teljes genom vizsgálatot fogunk végezni, hogy minden esetleges változást felderítsünk a Nemzetközi Űrállomásról érkezett szőlőnél

– magyarázta a Decanternek Nicolas Gaume, a projektet vezető Space Cargo Unlimited cég alapító-elnöke. A kémiai és érzékszervi vizsgálatokat is magában foglaló kutatással a tervek szerint márciusig végeznek.

 

 

Különösen érdekesnek ígérkezik – folytatta Gaume –, vajon a szőlő hogyan birkózott meg a gravitáció hiányával, illetve a mikrogravitációval, mint állandó stresszfaktorral. Úgy gondolja, ez információval szolgálhat arra vonatkozóan, hogyan alkalmazkodik a növény olyan „hétköznapibb” jelenségekhez, mint például a klímaváltozás.

 

Nem ez az első eset, hogy bor járt az űrben. 1985-ben a Nasa Discovery legénységének francia tagja Patrick Boudry vitt magával egy palack 1975-ös Chateau Lynch-Bages-t.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!