A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A badacsonyi borok ismét a New York-ba látogattak

2022-04-22 | Bognár Attila


A badacsonyi borok ismét a New York-ba látogattak

A koronavírus miatti egy év kihagyás után a Badacsonyi borvidék ismét bemutatkozó rendezvényt tartott Budapesten, amelynek helyszíne ezúttal is a jól bevált New York Palota Római terme volt.


Immár tizenegyedik alkalommal érkeztek Budapestre a badacsonyi borászok boraikkal, de rajtuk kívül a térség egyéb turisztikai kiállítói is szép számban voltak jelen. A közönség nagyjából 35 borász, közel 160 féle borát kóstolhatta, de találkozhattunk a térség gasztronómiai képviselőivel és finomságaikkal, szálláshely kínálóival, program helyszíneivel, kézműves termelőivel is. A rendezvény mottója ezúttal az „Életre Hívunk” volt, amit a szervezők minden eddiginél aktuálisabbnak tartottak, hiszen ahogy fogalmaztak. „Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít. Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.” A kóstoló a szakma képviselőinek délután kettőkor kezdődött, majd négy órától a nagyközönség számára is megnyílt a belépés. Ekkortól viszont már olyan nagy tömeg lett, hogy lassan ezt a helyszínt is kinövi a rendezvény.

 

A programot ezúttal is gazdagította két mesterkurzus. Az elsőn „Borágyak - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak” címmel Dr. Csizmadia András főiskolai docens, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja „vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatta be a borvidék kiválóságát”. A borokhoz passzoló ételekről Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje gondoskodott. A második mesterkurzuson pedig „Dr. Mészáros Gabriella Dipl. WSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszélt A Teljesség varázsa – Érlelt borok Badacsonyból című előadásán”. Itt 2015 vagy annál régebbi borokat ízlelhettek meg a kóstolóra beülők, köztük olyan egyedi kincseket, mint a Szeremley birtok 2006-os kéknyelűje, vagy a Vörös szőlőbirtok 1996-os szürkebarátja. 

 

Külön kiemelendő és a rendezvény anyagaiban is mindig hangsúlyt kap, hogy a borvidék nem csupán Badacsonyból áll, hanem több település és több vulkáni tanúhegy is a borvidék részét képezi. Így kóstolhattunk borokat a Szent György-hegyről, a Kisörsi-hegyről a Tóti-hegyről, a Gulácsról, a Csobáncról, Ábrahámhegyről, de a Bács-hegyről és Szigligetről is. A borvidéket mindenki a fehér fajtákkal azonosítja, nyilvánvalóan azok a dominánsak, de egyre több és egyre jobb vörösbor is készül itt. 

 

Ezekéből is egy viszonylag széles ízelítőt kaphattunk most, ami mutatja, hogy nem csak Badacsony, de a teljes Balaton északi fele egyre erősebb a vörös vonalon is. A vulkáni tanúhegyek dominálta minerális talaji adottságokat, az itteni terroirt nyilván a fehér fajták tudják jobban visszaadni, de láthatóan nagyon jól érzi itt magát a kékfrankos a merlot, a syrah és a két cabernet is.

 

A fehér fajták közül mindenképp ki kell emelni a csak a Badacsonyi borvidéken termő kéknyelűt (és a beporzásban segítségére lévő Budai Zöldet). Ez a nehezen kezelhető szőlőfajta elképesztően komoly borokat képes adni, melyek hosszan érlelhetőek, sőt tapasztalataim szerint a szüret utáni második-harmadik évtől érdemes inkább kóstolni kezdeni őket, addigra érik ugyanis össze olyanná, amely fogyasztóbarátabb képet kölcsönöz neki. 

 

Mennyiségre nyilván az olaszrizling emelkedik ki a borvidéken, mely sokoldalúságával is bizonyít, hiszen a fröccsnek is kiváló verziótól, a komoly hordós érlelésű, dűlőszelektált tételektől, a kései szüretelésű édes borokig minden műfajban nagyot tud alakítani. Mellette egyre komolyabb rajnai rizlingek készülnek a borvidéken, időnként próbálva az osztrák és a német stílust is valamennyire követni, de a helyi adottságokból fakadóan ezek ízig-vérig badacsonyiak lesznek, az itteni terroirt tükrözik, és ez így is van jól.

 

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szürkebarát, ami korábban a német turisták kedvence volt az édes verzióban, mekkora fejlődésen ment keresztül. Ma már egyre komolyabb száraz borok készülnek belőle, több borász pinot gris/grigio néven palackozza, ezzel is mutatva a modernebb irányvonalat. Sőt, néhányan kísérleteznek a hosszabb ideig héjon áztatott, rozé színben tündöklő változatával, mutatva a fajta egyedi stílusát is.

 

Üde színfoltnak számítanak a borvidéken az olyan kisebb mennyiségben termelt fajták, amelyek nagyon passzolnak az itteni adottságokhoz, mint pl. a zeusz vagy a bakator, vagy helyi nemesítések, mint pl. a rózsakő vagy a vulcanus. Egyre több borász próbálja visszahozni a furmintot is a borvidékre, és több borásznál a francia fajták (chardonnay, sauvignon blanc) is beváltak. Megjelentek a badacsonyi pezsgők is, sőt már pet-nat is készül a hegyen. A kínálat tehát sokszínű, fejlődést mutató, izgalmas.

 

A kóstoló során a nagyjából 160 tételnek kb. a felét sikerült tesztelnem. Ez alapján az alábbi kedvenceim lettek idén, külön-külön említve a fehéreket és vöröseket. 

 

Tíz kedvenc fehérem az idei kóstolón:

Málik Pince, Zeusz 2019: A kis kézműves családi pince a bakator-kéknyelű-zeusz tengelyen mindig nagyot alkot, most a zeusz aktuális évjárata ejtett rabul bennünket, de izgalmas volt még náluk a Presio cuvée is, mely a pince első olyan bora, amely házasításként és nem önálló fajtaborként jelenik meg.

 

Éliás Birtok, Fent a Hegyen Olaszrizling 2020: Az egyik legjobb olaszrizling volt az egész rendezvényen, amit kóstoltam, fajtajelleg, mineralitás, komplexitás. A pincészet egyébként készít még különlegességként Budai Zöld fajtából egy remek pezsgőt is, de kéknyelűje és szürkebarátja is legjobbak közt volt.

 

Németh Pince, Olaszrizling töppedt 2021: Csupa friss, 2021-es bort hoztak a kóstolóra, ami amiatt van, mert kis palackszám készül minden évjáratban minden fajtából, és a készlet gyorsan kipörög. Aki érlelni szeretné a boraikat, az tárazzon be belőle megának. A kéknyelű-olasz-rajnai sor mindig erős náluk, de a pince igazi specialitásai a kései szüretelésű édes borok. Náluk sikerül megmutatni igazából azt, hogy az olaszrizling milyen széles spektrumon mozog, és mennyire sokoldalú. Ez a kései szüretelésű olasz már ilyen frissen állapotban is mutatja, hogy mekkora lehetőségek vannak a természetes édes borokban is.

 

Borbély Családi Pincészet, Bács-hegy olaszrizling 2019: Borbélyéknál is kiemelt szerepet kap az olaszrizling, náluk is készül belőle a „Fröccsnek is jótól” a kései szüretelésű édesig minden verzió. A Bács-hegy kiemelt, dűlőszelektált tétel, mely minden évjáratban megmutatja a fajta minden olyan jegyét, ami miatt szeretjük. 

 

Válibor, Tabula Rasa Rajnai rizling/Olaszrizling 2020: A Váli pince a kéknyelű-olaszrizling-rajnai rizling vonalon készít komoly borokat fehérben. Ez a házasítás minden évben az egyik legjobb a borvidéken, megbízhatóan egyesíti a két fajta erősségeit. Érezhetően fiatal még, van benne potenciál bőven. 

 

Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Kéknyelű 2017: A pince négy évjárat kéknyelűt hozott, mely kiváló alkalmat kínált egy évjárat kóstolóra és összehasonlításra. A négy évjárat nagyon különböző karaktert jelentett, ezek közül a most 2017-es kicsit szikárabb, ásványosabb vonal tetszett a legjobban, de a maga nemében mindegyik izgalmas volt.

 

Sabar Borház, Rajnai Rizling „Hercegföld” 2020: A Tóti-hegyen található pincészet olaszrizlingben és rajnai rizlingeben is mindig az élmezőnyben található. Ez a friss dűlős rajnai kiemelkedett most sorból, üde, virágos, gyümölcsös, ásványos, remek bor. 

 

Villa Tolnay Borház, Zöldveltelini 2020: A Csobáncon lévő borászat nagyon egységesen magas színvonalú sorral érkezik mindig, most is így volt. A legjobb tízes válogatásomba gyakorlatilag belefért volna bármelyik boruk, a Rajnai és a Tenger Cuvée is nagyon tetszett, de most a veltelini mellé tettem le a voksom. Nagyon izgalmas, komplex, testes, fűszeres, hosszú, egyedi bor.

 

Villa Sandahl, „Oh deer rajnai rizling” 2018: A pince rajnai rizling szőlőfajtával dolgozik, melyből három minőségi kategóriában készít kiemelkedő borokat. Most öt tételt hoztak a kóstolóra, nagy kihívást jelentett a választás, hogy melyiket emeljem ki, hiszen az alap sorozat borai is nagyon tetszettek, de talán az Oh deer névre hallgató volt a legjobb. A fantázianevek mögött kicsit talán nehéz lehet eligazodni, de igazából nem tudunk mellé nyúlni, mert mindegyik borral jó járunk. 

 

Vörös Szőlőbirtok és Borpince, Szürkebarát – héjon áztatva 2012: Egy igazán különleges tétel ez, hiszen a hosszú héjon áztatás miatt a rozé színben pompázik a már lassan tíz éves bor. Viszont mind illatban mind ízben sokkal frisseb, fiatalabb jegyeket mutató, egészen egyedi és izgalmas bort kóstolhattunk. Érdemes még a kis, mindössze egy hektáron gazdálkodó családi pince olaszrizlingjeit is kipróbálni.

 

Öt kedvenc vörösem az idei kóstolón:

Villa Tolnay Cabernet Franc 2019: Ez a bor azt mutatja, hogy pince a fehérek mellett vörösben is tud nagyot alkotni. Ez a franc egy igazán komoly, karakteres, gyümölcsös sokrétű, komplex bor. Az egyik legjobb vörös nemcsak Badacsonyban, hanem a tó északi partján is.

 

Fischer Borház, Syrah 2019: A Szent György-hegyi pincéről viszonylag kevesebbet hallani, olvasni kevesebbet is írunk, pedig a Szent György-hegyen évek óta megbízható borokat készítenek mind fehérben, mid vörösben. Francia fajtákkal dolgoznak főleg, a három kóstolt vörösbor közül nekem most a legfrissebb, 2019-es syrah tetszett a legjobban a maga fűszeres, gyümölcsös jegyeivel.

 

Sabar Borház, Cabernet Franc 2019: A Tóti-hegyen a pince mellett található, fiatal tőkék termése. Izgalmas, egyedi stílusú, megnyerő vörös, mely nem a nagy testtel, hanem a komplexitásával hódít. Jó ivású, szerethető, kedves bor, ahogy a tőkék idősödnek, évről-évre egyre szebb borokat adnak.

 

2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Tabunello 2019: A végére maradt ez a Szent György-hegyi pince, melynek igazából valamennyi vörösbora kiemelkedő és helyet érdemelt volna a toplistámon. Török Csaba minden évben fantasztikus vöröseket készít, és egyik specialitása ez Toszkánában honos sangiovese szőlőfajtából készült Tabunello. Egyedi, izgalmas, fűszeres, különleges tétel, mely kultikus borrá nőtte ki magát a borvidéken és országosan is.

 

2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Courage 2017: Nemcsak vörösben, hanem összességében is az egész kóstoló egyik legjobb bora ez a cabernet-merlot cuvée. Sőt megkockáztatom, hogy ez az egyik legjobb magyar vörösbor jelenleg a piacon. Komoly, testes, gyümölcsös, komplex, egyedi, hosszú, a bordeaux-i fajták minden szépségét megmutató tétel.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!