A Cuvée 113-tól a Birsalmásig
A Sauska Tokaj két új bort mutatott be 2. rész
2011-10-19 | Tóth AdriennCikkünk előző részében a Sauska Tokaj indulásának történetét ismerhettük meg. Miután végigkövettük a borok születésének legfontosabb szempontjait, így beszéltünk a szüretről, az erjesztésről, az érlelésről és a házasítás koncepciójáról, ma alaposabban szemügyre vesszük a pincészet száraz borsorát és összevetjük azt a villányi tételekkel.
Előző cikkünk olvasásához kattints IDE!
A Sauska Villány országos ismertsége miatt elkerülhetetlen a kérdés, hogy viszonyul egymáshoza két pincészet?
A tokaji és villányi egy pincészetnek tekinthető, két helyszínnel. Míg előbbi egy borsor fehér, addig utóbbi annak vörös részét alkotja. A teljes portfólió esetében a márkanév erősítése bír központi jelentőséggel, ennek támogatására a jövőben a tokaji borok is a villányiak vonatkozásában ismert lyukas címkékkel kerülnek majd forgalomba.
Nem jelent hátrányt, hogy Tokaj neve kevésbé jelenik meg a címkén?
Sajnos ennek ellentmondanak a tapasztalataink. Egy ideje kóstoltatjuk már tokaji borainkat, és sokszor előfordul, hogyha egy társaságot tokajival kínálunk, visszautasítják azt, míg ha egyszerűen egy ismert márkanévvel ellátott fehérbort nyújtunk át nekik, azt szívesen fogadják, és pozitív meglepetést jelent számukra, hogy az Tokajból való.
Ha tehát a Sauska név és a hozzá kapcsoló design határozza meg a címkéket, mennyire mosódik össze a villányi és tokaji kínálat?
A két pincészetben készülő borok az eltérő termőtájnak és fajtáknak köszönhetően alapvetően mások, a borsorok kialakításakor azonban törekedtünk az összhangra. A villányi házasítások kapcsán ismert számozás például nálunk is megmarad, csak éppen mi százzal feljebb kezdjük, az ottani Cuvée 13-nak nálunk a Cuvée 113 felel meg.
Hogy áll eszerint össze a tokaji borsor?
A villányi Roséval egy súlycsoportban mi is készítünk majd egy könnyed, reduktív fajtatiszta furmintot, amit fröccsbornak szánunk. Ez az idei szüret terméséből kerül palackba első ízben, terveink szerint csavarzár alatt.
A Cuvée 113 esetében jelenleg még a 2009-es évjárat van forgalomban, de lassan a végéhez közeledik. Ez volt egyébként az első bor, amellyel megjelentünk a piacon tavaly októberben. A házasítás ötféle szőlőfajtából áll: furmintból, hárslevelűből, sárgamuskotályból, chardonnay-ból és sauvignon blanc-ból.
Ezt követi a Cuvée 111, amelyet furmint és sauvignon blanc alkot, majd a Cuvée 107, amely hárslevelű és chardonnay házasítása. A Cuvée 105-öt 2009-ben még nem készítettük el, ebből a 2010-es lesz az első évjárat. Fontosnak tartottuk, hogy legyen egy olyan borunk is, amely kizárólag tokaji fajtákból áll, így ez a tétel furminból, hárslevelűből és sárgamuskotályból készült. Az egyes cuvée-knél várhatóan évjáratról évjáratra tartani fogjuk a bennük szereplő fajtákat, bár pontos arányaikban eltérhetnek majd egymástól.
Nem beszéltünk még a száraz sor tetején elhelyezkedő 2009-es Birsalmás Furmintról.
Ennek a bornak is az utolsó palackjai vannak már forgalomban. Mára szinte elfogyott, örültem volna, ha később kerül ki a pincéből, de áprilisban már nagyon meg szerettük volna mutatni.
A Birsalmás dűlőt kiemelten kezeljük. Az itteni furmint egy 2000-es telepítésből származik, az ültetvény nagysága2,5 hektár. A dűlő déli-délnyugati fekvésű, a talaj erősen erodálódott, ennek köszönhetően itt szenved a szőlőtőke, ez azonban csak növeli a bor minőségét. Most indítottunk el egy több éves programot, szeretnénk ezen a területen rendbe rakni a támfalakat, megoldani a vízelvezetést, és bízunk benne, hogy a dombtetőn hamarosan épül egy panoráma kilátó a három szelíd gesztenyefa mellé.
Milyen egyéb dűlőkben gondoztok még tőkéket?
A Birsalmás mellett különösen fontos nekünk még a Szent Tamás, a Padihegy és az eddig Kövesnek hívott, mostantól azonban hivatalosan Úrágya névre hallgató dűlő. Persze ezek mellett nem feledkezünk meg a Medvéről és a Megyerről sem.
Zárásként, hadd érdeklődjünk arról, hogy áll a 2011-es szüret?
Az elsőként leszüretelt borok erjednek, így a végeredmény még nem látható, de abban biztos vagyok, hogy jó anyag van a pincében. A múlt héten szedtünk le a magasabb minőségű tételekhez szánt, erősebben terméskorlátozott szőlőket, a héten várhatóan befejezzük a száraz borok alapanyagának szedését. Az aszúzáshoz még várjuk az esőt.
A bemutatón készült fotókat Saródi Bálint készítette.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!