A Grand Tokaj megkezdte a felvásárlást Tokaj-Hegyalján
Minőségi szőlő közel 1000 kistermelőtől
2017-09-15 | VinoportA Grand Tokaj Zrt. közel 1000 kistermelőtől kezdi meg a szőlő felvásárlását, a korábbi évekhez hasonlóan több minőségi és terméskategóriában.
A korábban Tokaj Kereskedőház néven ismert állami vállalat, a Grand Tokaj Zrt. 2013-ban hirdette meg minőségi megújulási programját. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és borászataként a cég minőségi alapanyagokkal dolgozik; az ennek megfelelő felvásárlási feltételrendszert differenciált árazással alakította ki a Grand Tokaj Zrt.
A száraz, félszáraz és aszúborok alapanyagának felvásárlását 2017. szeptember 16-val kezdte meg a cég. Elsőként a sárgamuskotály érkezik, 100 illetve 140 Ft/kg felvásárlási áron..
A szüret elindításáról és a felvásárlási árakról szólva Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy idén először, a piaci és termelői igényekhez igazodva az eredetvédett Tokaji kategória (OEM) mellett Zempléni kategóriában is vásárolnak fel szőlőt. Az ebbe a kategóriába kerülő borokhoz vásárolt 80 Ft/kg árú szőlőnél szintén elvárás a magas minőség.
A Grand Tokajról
Az 1948-as alapítása óta állami tulajdonú cég 1993-tól Tokaj Kereskedőházként, majd a minőségi megújulás részeként 2016-tól Grand Tokaj néven tölt be kulcsszerepet Tokaj-Hegyalja szőlészeti és borászati életében, a térség teljes bortermelésének 35%-át adva.A nagyszüretről, a furmint és a hárslevelű szüreteléséről, valamint a késői szüretelésű alapanyag beszállításáról és a részletes felvásárlási árakról a Grand Tokaj Zrt. várhatóan a következő héten tájékoztatja elsőként azokat a termelőket, akiknek szőlőjére az ültetvényfelmérések alapján szerződést kötnek.
A tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőt szintén 100 és 140 Ft/kg áron tervezi felvásárolni a társaság, a próbaszüretek eredményei alapján erre várhatóan szeptember végén, október elején kerül sor.
Az árak kialakításánál figyelembe veszik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását, kölcsönösen előnyös együttműködésre törekedve a termelőkkel, akiket elsősorban a magasabb cukorfokú késői szüretelésű szőlő beszállítására ösztönöznek az ilyen termésért kínált magasabb árakkal.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!