A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„A konferencia célja a borászatok támogatása, hogy megértsék a folyamatokat és koordinálni tudják azokat”

Május 18-án Borászati Tudományos Szakmai Nap a Soós Istvánban

2018-05-14 | Geri Ádám


„A konferencia célja a borászatok támogatása, hogy megértsék a folyamatokat és koordinálni tudják azokat”

Május 18-án Borászati Tudományos Szakmai Napot szerveznek a szakma képviselőinek a Sóós István Borászati Szakképző Iskolában. A rendezvény mottója: Hol is kezdődik a borászati tudomány és hol ér véget a gyakorlati borász tapasztalat? Az ötletgazdával, Szendei Gergővel beszélgettem.


Hogyan jött a Tudományos Szakmai Napot ötlete?

Borászati technológiákat kínáló cég képviselőjeként azon dolgozom, hogy a magyar borászok elsajátítsák a modern borkészítéshez szükséges szakismeretet, megszerezzék a megfelelő tudásbázist. A konferencia célja is a borászatok elméleti támogatása, tudásbővítése, a tanulás segítése. Hogy megértsék a folyamatokat, amik spontán vagy irányítottan lezajlanak és utána koordinálni tudják azokat. Nemrégiben új disztribúciós céget is alapítottam, az ágazat szereplőinek megkeresései is erősítették bennem az elhatározást a szakmai nap megszervezésére. Ráadásul a Szent István Egyetem is felkért szakoktatónak, így adta magát, hogy az ő segítségükkel megrendezzük ezt az eseményt.

 

 

Mi a szakmai nap koncepciója?

Tulajdonképpen a borkészítés elejét szeretnénk végigvenni a nap során, azon belül is kiemelten foglalkozunk az alkoholos erjesztéssel, vagyis a fermentációval, illetve a nem alkoholos erjesztéssel, tehát az almasavbontással.

 

Az almasavbontást, aminek fontosságáról tavaly beszéltél nekünk, a chardonnay fajtán Hevér László, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének főborásza mutatja be. Miért pont a chardonnay lesz az „orvosi ló”?

Általában igaz, hogy a fehér boroknál egyre több borász alkalmaz almasavbontást. Felismerték, hogy ez kerekséget, krémességet kölcsönöz a bornak, még komplexebbé teszi azt. Mindezt nagyon szemléletesen be lehet mutatni a chardonnay-n. Lesz egyébként egy másik előadás is a témához kapcsolódóan, a diacetil képződés irányításáról tartja az olasz meghívott vendégünk.

 

Több külföldi előadó is érkezik. Mit tekintesz te, mint szervező, a konferencia fénypontjának?

Két előadást is tart Etienne Dorignac, a  Fermentis, a világ egyik legnagyobb élesztőt, élesztőből származó szerves tápanyagokat és egyéb segédanyagokat gyártó cégének főborásza. Magyarországon most jár először, miközben pályafutása során hatalmas nemzetközi szaktudásra tett szert, Kínától az Egyesült Államokig dolgozott borászatokkal. Személye garancia arra, hogy a résztvevők képet kapjanak arról, hol tart ma az iparág.

 

A nap „gyakorlati kóstolóval” zárul. Ez mit jelent pontosan?

Hazai és nemzetközi mintákat mutatunk be, amelyeken jól nyomon követhetők, hogy bizonyos technológiai lépések hogyan jelennek meg a borban. Ezáltal a vendégek egy kis kitekintést kaphatnak a technológia aktuális irányaira.

 

 

A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Az érdeklődőknek a részvételi szándékot legkésöbb 2018. május 16-ig kell jelezniük Szendei Gergőnél telefonon (+36 20 295 50 79) vagy e-mailben (gergo@szendei.hu)Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!