A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A pezsgőt élvezni kell

Egyéves a Double Bubble Pezsgőbár 1. rész

2015-05-12 | Tóth Adrienn


A pezsgőt élvezni kell

A fővárosban élő borkedvelőkön túl egyre több vidéken élő borfogyasztó is örömmel veheti tudomásul, hogy országszerte egymás után nyílnak a borbárok. És bár kevés kivételtől eltekintve természetesen eltér egymástól a kínálatuk, nem ismerünk közöttük más, olyan mértékben specializálódott egységet, mint a Double Bubble Pezsgőbár, amely idén tavasszal ünnepelte első születésnapját. Ennek kapcsán a bár két sommelier-jét faggatuk a kínálatukról, tapasztalataikról.


Már egy év áll a hátatok mögött. Hogy látjátok, melyek a leginkább élő tévképzetek az emberek fejében a pezsgővel kapcsolatban, és hogyan tudtok változtatni ezeken?

 

Molnár Roland: Sok betérő vendég véleménye, hogy csak szilveszterkor és ünnepnapokon kell ezt a szúrós bort inni, de nem nagyon kedvelik, fáj tőle a gyomruk – mert nem szoktak és nem tudnak pezsgőt inni. A pontot pedig sokszor azzal teszik fel az i-re, hogy a Dom Pérignon rossz ízű, drága pezsgő. Tömören ezek a leggyakoribb prekoncepciók a pezsgők kapcsán.

 

Alapjában véve azt gondolom, hogy nem érteni kell a pezsgőhöz, hanem élvezni, hiszen ez egy hedonista termék. Az a jó, ha nem mi akarjuk megmondani melyik a jó pezsgő, azt majd úgyis eldönti ki-ki magának.

 

A pezsgőt élvezni kell

 

A mi küldetésünk az, hogy kalauzoljuk az embereket ebben a buborékos világban, és majd mindenki, aki ámulatba esik a tapasztaltak után, felépíti a saját preferenciáit. Szeretnénk minél több arcát megmutatni ennek az elegáns italnak, és rávilágítani arra, hogy pezsgőt bármikor, bárhol lehet inni. Csak ha a borfogyasztók minél szélesebb köre a mindennapokban is él majd vele, beszélhetünk itthon is pezsgőkultúráról.

 

Hogyan látjátok a fogyasztói visszajelzéseket? Elég sokan ismerik már a pezsgőbárt? Inkább turisták keresnek fel benneteket, vagy sok a visszajáró, budapesti vendég?

 

M. R.: Nap mint nap azon dolgozunk, hogy megismerjenek minket az emberek, és azt gondolják rólunk, hogy itt bátran kérdezhetnek, sőt biztatjuk a vendégeket az őszinte véleménynyilvánításra a pezsgővel és az ezzel járó életérzéssel kapcsolatban. Természetesen nem oktatunk ki senkit, inkább az érdeklődés szintjétől függően próbáljuk eligazítani a fogyasztókat ebben az új és izgalmas világban.

 

A Pezsgőbár statisztikája szerint sok visszatérő pezsgőszerető vendégünk van, nemcsak a hazai, hanem az itt lakó külföldiek köréből is. A vendégek mintegy fele a turisták közül kerül ki, legtöbbjük a skandináv országokból érkezik, ezek közül is a svédek járnak az élen, de nem ritka nálunk az orosz szó sem. A külföldiek másik felét az angol és amerikai vendégek egészítik ki.

 

 

Milyen széles kínálatot tudtok leírni pusztán buborékos borokkal? Említenétek néhány végletet is?

 

M. R.: A Double Bubble Champagne Bárban állandóan ötven körüli buborékos italt kínálunk a vendégeknek a magyar termelők pezsgőitől az olasz proseccón és franciacortán, a spanyol caván át a francia crémant-ig és champagne-ig.

 

Ezen kívül tasmániai különlegességgel és különféle szőlőfajtából készülő, eltérő iskolázású, a csontszáraztól az ancestrale metódussal készülő pezsgőkig tudunk a vendégeknek sok izgalmas tétellel kedveskedni. Utóbbi műfaj azért érdekes, mert magas cukor- és alacsony alkoholtartalommal bír.

 

A szortimentünkben a légies pezsgőket és a húsosabb tételeket kedvelők is megtalálhatják az ínyükre valót. A teljes palettánkat organikus és biodinamikus pezsgők is színesítik.

 

A pezsgőt élvezni kell

 

Ha három érdekességet ki kellene emelni közülük, a következőket sorolnám fel. Elsőként a Champagne Taittinger Nocturne Roséját említeném. Ennek a champagne-nak az érdekessége abban rejlik, hogy diszkógömbre emlékeztető kinézete mellett az egyébként sem nagy számban jelenlévő rosé champagne-i pezsgők között szinte egyedülállóan magas cukortartalmú dosage-t kapott (sec besorolású), ennek ellenére szép savai ellensúlyozzák és elegánssá teszik a pezsgőt.

 

Pierre Frick Crémant d'Alsace tétele lehet a második. A biodinamikus termelőtől származó crémant különleges megjelenéséhez és ízvilágához erősen hozzájárul a kemikáliák mellőzése a szőlőtermesztésben, és a szinte nem is mérhető alacsony kénszint.

 

Végül következzen egy hazai játékos, a Királyudvar Henye pezsgője 2010-ből. A Tokajból származó furmintból és hárslevelűből készülő pezsgő érdekességét a tokaji édes borokat idéző botritiszes jegyek adják.

 

Cikkünket holnap ITT folytatjuk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!