A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A rajnai rizling hatással van a borászokra

Challenge International du vin 2011

2011-07-20 | Tóth Adrienn


A Franciaországban megrendezett Challenge International du vin a magyar borászok körében az egyik legelismertebb borverseny, ha a nevezések és az érmek számát nézzük. A 2011. április 8-9. között megszervezett megmérettetésre ebben az évben 4624 mintát küldtek, amelyeknek 28%-a kapott érmet. Hazánk 8 arany-, 12 ezüst- és 17 bronzéremmel lett gazdagabb. Közülük az egyik arany az Etyek-Budai borvidéken dolgozó Nyakas Pincéhez került. Nyúlné Pühra Beátát, a borászt a 2009-es Budai Riesling kapcsán arról kérdeztük: hogyan került a szőlőfajta a pincészet kínálatába?


 

Már amikor a pincészethez kerültem, volt rajnai rizling ültetvényünk, bár ennek mennyisége a mai napig szinte elhanyagolható, hiszen mindössze 2 hektárnyi az általunk művelt 145-ből. Ez a szőlő így jó ideje rendelkezésre állt, a termését azonban mindig inkább eladták. Ezt én a kezdetektől nem értettem, mert - bár valóban nem hangzik soknak - egy önálló tételhez épp elegendő.

A fajtával is úgy voltam, hogy mindig is szerettem volna kipróbálni, de ez a szándék inkább csendesen élt bennem egészen addig, amíg egy Rajna-völgyi túrán részt nem vettem egy rajnai rizlingekkel kísért spárgavacsorán. Azon az estén annyira elvarázsolt engem ez a szőlőfajta, hogy amint hazaértem, rögtön felkerestem a főnökömet, és engedélyt kértem arra, hogy bort készíthessek belőle, végül a 2006-os évjáratban nyílt erre először lehetőségem.

Elkészült tehát az első rajnai rizling a Nyakasnál. Úgy ment minden, ahogy elképzelted?

Egy karakteres bort akartam készíteni, ezért a minél későbbi szüretre törekedtem. Október elején szedtük le a termést, amely ugyan a töppedésig nem jutott el, de kétség kívül gazdag alapot jelentett. A magas beltartalom ellenére a bor teljesen szárazra erjedt ki.

Rögtön az elején tetszett ez a bor, és úgy gondolom, hogy a szőlőfajta, különösen a mi északi zónánkban alkalmas arra, hogy jellegzetes borok készüljenek belőle. A saját kíváncsiságom kielégítésére aztán igyekeztem minél több borkóstolóra betenni a tételt, és jónak találtam a visszajelzéseket.

Rögtön utána jött is a következő évjárat?

Igen, bár 2007 nagyon más volt, mint 2006. Ebben az évben szinte minden borunkban maradt néhány gramm maradék cukor. A chardonnay-ban például 3-4 gramm, a rajnaiban ennél több, 11,5. Gondolkoztam azon, hogy most ezzel mi legyen, de úgy döntöttem, hogy inkább hagyom, nem akartam kierőszakolni a teljes cukortartalom kierjedését, mert féltem, hogy a beavatkozásoktól veszítene illat- és ízvilágából.

Most már két, stílusában eltérő borral a kezemben, még kíváncsibb voltam a fogyasztói visszajelzésekre. Azt tapasztaltam, hogy azoknak, akik a fajta rajongói voltak, egyértelműen a 2006-os, száraz változat tetszett jobban, míg a rajnait nem ismerőket teljesen elvarázsolta a 2007-es bor. Ezért is olyan izgalmas ez a szőlőfajta, mert az eltérő szőlészeti és technológiai lépések, valamint a különböző termőtájak eredményeként, sokféle típus készíthető belőle a könnyedtől a testesekig.

Mi történt azután 2008-ban?

Ez az évjárat rajnai szempontjából a Nyakasnál kimaradt, mert még a korábbi két évjárat sem ürült ki teljesen a pincéből. Így viszont bőven volt időm átgondolni azt, miképp fogom elkészíteni a következőt.

Hogy döntöttél végül?

Az addigi alkalmazott reduktív helyett egy átmeneti technológiát választottam. Ehhez alapként 2009-ben megint egy túlérett, de még nem töppedő termést kaptam, amely magas extrakt- és alkoholtartalmú volt.

A rajnai rizling hatással van a borászokra

A bort félig saválló acéltartályban, félig pedig hordókban erjesztettem, különböző élesztők segítségével, majd ugyanígy elkülönítve érleltem. Mi a tartályok mellett érlelésre fahordókat is használunk, de ezekben általában csak néhány hetet tölt a bor. A rajnai rizling esetében azt tapasztaltam, hogy a fahordó a bor struktúráját harmonikussá, a savait bársonyosabbá tette amellett, hogy az nem veszítette el eredeti illat- és ízjegyeit. A 2009-es évjárattal a hátam mögött tehát a fajta esetében mindenképpen fontosnak tartom a kései szüret és a részbeli hordós érlelés szerepét a komoly, koncentrált rajnai létrehozásában.

2010-ben is kitartottál a stratégia mellett?

Kitartottam volna, de hiába készültem föl, nem érkezett rajnai szőlő a pincébe. Pedig mostanra úgy látom, hogy már nem csak a külföldiek, hanem a magyar közönség is egyre jobban érdeklődik a fajta borai iránt. Örülök a Pannonhalmi Apátsági Pincészet sikereinek is a rajnai kapcsán, szerintem a régióban egymást tudjuk erősíteni a jó példákkal.

2011-ben már nagyon reménykedek. Itt csak akkor lehet gond, ha továbbra sem lesz eső, akkor kis esélye marad annak, hogy későn szedhessük le a szőlőt. Pedig azért is nagyon fontos lenne ez az évjárat, mert a pincészetet most egy új, kisebb préssel szerelték fel, amely lehetővé teszi, hogy két órán túl is héjon tarthassam majd a préselés és az erjedés előtt a szőlőt, ettől pedig még kifejezőbb illat- és zamatanyagokat várok. A rajnai hálás fajta, hozzám közel áll, bízom benne, hogy a jövőben a pincészet általa is közismerté válik.

Végül következzen a verseny teljes magyar éremlistája.

Aranyérem

Demeter - Hanga 2010
Ferger-Módos Borászat - Szekszárdi Cabernet sauvignon 2009
Günzer Tamás Pincészete - Villányi Mátyás Reserve 2007
Németh Család - Virághegyi Bor Szekszárdi Bezerédj Cuvée 2008
Nyakas - Budai Riesling 2009
Tokaj Kereskedőház - Grand Selection Tokaji furmint dry barrique 2009
Tokaj Kereskedőház - Grand Selection Tokaji késői arany 2009
Tűzkő Birtok - Domb Cuvée 2006

Ezüstérem

Bodri Pince - Szekszárdi Merlot 2008
Demeter - Törökverő 2009
Egri Korona Borház - Selection Egri Cuvée 2006
Füleky Pince - Tokaji Furmint Pallas 2006
Juhász Testvérek Pincészet - Egri Cabernet franc 2009
Juhász Testvérek Pincészet - Egri Kékfrankos 2009
Konyári - Sessio 2008
Kovács Nimród Borászat - Egri Chardonnay Battonage 2008
Kovács Nimród Borászat - NJK 2005
St. Andrea - Hangács Egri Bikavér 2008
Thummerer - Kleio 2007
Tűzkő Birtok - Talentum 2006

Bronzérem

Béres Tokaji - Magita Cuvée 2009
Bock - Libra Cuvée 2007
Bodri Pince - Szekszárdi Optimus QV 2008
Bolyki Pincészet - Egri Cabernet franc 2008
Bolyki Pincészet - Egri Királyleányka 2010
Borbán Badacsonyi - 03 Brutal Pinot Gris 2009
Cezar - Merlot Selection 2006
Demeter - Ördöngős Hárslevelű 2006
Fritz Borház - Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2008
György-Villa - Etyeki Sauvignon Blanc 2010
Juhász Testvérek - Pincészet Egri Chardonnay Barrique 2008
Németh Család - Virághegyi Bor Szekszárdi Merlot 2008
Orosz Gábor - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Söptei - Pécselyi Merlot 2008
Söptei - Pécselyi Pinot Blanc 2009
Thummerer - Vili Papa cuvée 2006
Vylyan - Duennium 2006

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!