A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A rajnai rizling útjai

A Terroir Club harmadik születésnapja

2009-11-25 | Tóth Adrienn


Bár a nemzetközi fronton rieslingnek nevezett szőlőfajtát a világfajták közé soroljuk, lévén sokan készítenek belőle bort Németországtól Ausztráliáig, mégsem mondhatjuk elcsépeltnek, ahogy a chardonnay-t vagy a sauvignon blanc-t. A rajnai rizling megőrizte különleges státuszát, amelyben komoly szerepe lehet a határozott savgerinc mellett a hosszabb-rövidebb idő után kialakuló, kissé perverz, benzolos aromavilágnak. A Terroir Club harmadik születésnapi kóstolónapján, november 14-én az egyik délutáni workshop témája a rajnai rizling volt.


A Terroir Clubtól lassan megszokjuk, hogy születésnapjára mindig egy különleges boros rendezvénnyel készül. Tavaly a La Renaissance des Appelation nemzetközi biodinamikus borászközösséget hívták vendégül, hogy a régióban először Budapesten tartsanak borbemutatót. Idén pedig hét vezetett kóstolóra lehetett jelentkezniük a borok iránt komolyan érdeklődőknek. A helyszín, ahogy már megszokhattuk ez alkalommal is a Festetics Palota volt.

A kora délutántól késő estig tartó rendezvény workshopjait a legtöbb esetben bizonyos szőlőfajtáknak szentelték, így a meghívott vendégek részletesen kitárgyalták a kékfrankost, a hárslevelűt és a rajnai rizlinget, de szó volt még kevésbé közismert helyi szőlőfajtákról, valamint a Királyudvar is tartott egy portfólió kóstolót.

Az egyes előadásokat általában több előadó vezette, az általunk meghallgatott rajnai rizling kóstolón Bodorkós Norbert, Bott Frigyes és Légli Ottó mutatta be a borokat, és osztotta meg tapasztalatait a szőlőfajtáról. A nyolctagú, előre nyilvánosságra hozott borsort két meglepetés tétel is kiegészítette.

A rajnai rizlingről Bodorkós Norbert bevezetésképpen elmondta, hogy népszerűségének több oka is van, jól tükrözi a termőtájat, és hosszan érlelhető. Ezeken túl az is számít, hogy széles spektrumban készíthető belőle bor a száraztól, a félédesen át, a nemespenészes édes borkülönlegességekig. Az állítást jól példázta a sor egyik legszebb darabja, az elsőként a poharakba kerülő 2007-es Brut Riesling pezsgő az Eymann pincészettől.

\"\"

Ezt követően töltötték ki az est két ajándék tételét. Maurer Oszkár Szerémségi Rajnai Rizlingje az utolsó, a 2009-es évjárat termése volt. A Délvidéken dolgozó borász hagyományos, karós művelésű rajnai ültetvényének szűz termése volt ez a bor. Oszkár elmondta, az első év tapasztalataiból okulva jövőre korábban szüretel majd, hogy elkerülje az idén kiválogatásra kerülő aszúszemek kialakulását. A sort Szentesi József 2008-as, frissen palackozott Rajnai Rizlingje folytatta.

Bott Frigyes zászlósbornak szánja a rajnai rizlinget. Azért esett a választása pont erre a fajtára, mert véleménye szerint ez híven kommunikálja az adott termőhely értékeit. Ennek oka, hogy az ottani, magas mésztartalmú talaj a legjobbat hozza ki a szőlőfajtából, de az erjesztés folyamán alkalmazott természetes vadélesztők is tovább növelik az autenticitást.

\"\"

A cél elérését Frigyes szerint az is segíti, hogy borai szárazak, a fajtára gyakran jellemző, érezhető maradék cukortartalom a felvidéki borász számára nem tűnik vonzónak. Ahhoz, hogy e kritériumnak megfeleljen, ügyelnie kell a szüret pontos idejére, hiszen a szőlő túl magas cukortartalma félszáraz vagy magas alkoholtartalmú bort eredményezne. Ez utóbbit azonban szintén igyekszik elkerülni a borász, hiszen lényegesnek tartja, hogy még a hordós érlelésű borok esetében se emelkedjen az alkoholtartalom 13,5% fölé, hiszen az veszélybe sodorná „rajnaiságukat”, a rájuk jellemző eleganciát.

Légli Ottó a Gesztenyés dűlőből származó 2007-es és 2008-as Rajnai Rizlingjét hozta el. A borász elmondta, hogy a 2004-ben telepített szőlő első két évjárata sok tanulságot hozott számára, és nem feltétlenül ilyen típusú borokat szeretne a jövőben készíteni.

\"\"

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a rajnai rizlinget általában hűvösebb éghajlatú borvidékekhez kötjük, a melegebb klímájú területeken sokkal nagyobb kihívást jelent fajta tipikus borokat készíteni belőle.

Ennek oka, hogy magasabb átlaghőmérsékleten a szőlő cukortartalma viszonylag gyorsan beérik, előfordulhat, hogy mire az ízanyagok szépen kifejlődnének, a cukortartalom a megszokottnál jelentősen nagyobb lesz. Ugyanez a hűvösebb klímájú vidékeken lassabban játszódik le, így ott egy alacsonyabb cukortartalomnál és magasabb savtartalomnál következik be az aromák érettsége. Ezt végiggondolva, nehezen várható el a Dél-Balatontól, hogy klasszikus rizlingeket készítsen, hiszen a föld nem tagadhatja meg saját adottságait, terroirját. Ebben az esetben az lesz a kérdés, hogy a jövőben hogyan alkotja majd meg a maga rizling-eleganciáját Légli Ottó.

A borsor második felét osztrák és német rizlingek alkották. Az osztrák Pierre Frick pincészet Vorbourg és Steinert Grand Cru dűlőkből származó 2005-ös tételeit a német Eymann borászat 2008-as Classic Rieslingje, és ugyancsak a termelőtől származó 2007-es száraz Spätlese bora követte. Az estet a 2004-es Eymann Toreye Auslese zárta.

\"\"

Jól megfigyelhető volt, hogy mind az osztrák, mind a német rizlingek jelentősen könnyedebb testtel rendelkeztek magyar társaiknál. Az eltérő borkészítési technológia miatt az aromavilág is határozott eltérést mutatott, hiszen amíg mind Németországban, mind Ausztriában szinte kizárólag a tartályok, vagy a már neutrális hordók alkalmazása a jellemző, amelynek eredményeként főleg a szőlő határozza meg az ízképet, addig hazánkban az első-másodtöltésű tölgyfahordóba kerülő borok aromakészletére érezhetően hatással vannak a fából származó illatok, ízek is.

Csak néhány termelő borait kóstoltuk meg a délután folyamán mégis számtalan markánsan egyedi borral szembesülhettünk. Érezhető, hogy a külföldi példák biztos, kitaposott úton járnak, ahol hosszú idő és több generáció tapasztalata áll a borászok rendelkezésére. Ezzel szemben magyar társaik előtt még ott áll a kihívás: felfedezni a fajtában rejlő összes lehetőséget, és azt összehangolni a számukra kiosztott termőtáj adottságaival. Ez kevésbé kényelmes, de sokkal izgalmasabb.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!