Hizlaló bortól óvnának
Zsír, fehérje, szénhidr-átok
2016-03-16 | VinoportAz alkoholos italok újfajta címkézésért küzdenek magyar fogyasztóvédő civilek az Európai Uniónál, azt akarják elérni, hogy a szeszes üvegeken ott legyen, mennyi kalóriát tartalmaz az egyébként rendkívül hizlaló termék. A tiltakozók maguk mellett tudják a magyar kormányzatot.
Kétszer ütnek az alkoholos italok, az egyik pofonra mindenki számít, a másikra csak kevesen. A szesz nem csak a tudatot és az egészségi állapotot módosíthatja, de a testsúlyra is komoly hatással lehet. Egy hétvégi ivós buli kalóriabevitel szempontjából felérhet egy disznótorral.
Összehasonlításként a különböző tápanyagok energiatartalma grammonként:
Zsír: 9 kcal / g
Fehérje: 4 kcal / g
Szénhidrát: 4 kcal / g
Alkohol: 7 kcal / g (persze ehhez még hozzá adódik a bor esetleges cukortartalma)
Jobban hizlal, mint az édesség
Civil fogyasztóvédők szerint ideje lenne széles körben tudatosítani, hogy az alkoholos italok kifejezetten hizlalóak, kalóriadúsabbak lehetnek, mint a legtöbb édesség. Ahhoz, hogy ez széles körben ismertté váljon, az alkoholos italok csomagolásán is fel kellene tüntetni azok energiatartalmát – mondják.
Ezt nagyon sok élelmiszer címkéjén már ma is megteszik a gyártók, 2016 decemberétől pedig nem csak ajánlott, hanem kötelező is lesz a tápérték-jelölés az előrecsomagolt élelmiszereken. Kivéve az 1,2 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokat – mondta a hirado.hu-nak Dömölki Ferencné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) munkatársa.
Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint nagyon jó irány a tápanyag-értékek kötelező közlésének előírása, és teljesen logikus, hogy ez kiterjedjen az alkoholos italokra is. Főleg a koktéljellegű, aromásított, édesített szeszekben, likőrökben, töményekben van sok olyan adalékanyag és kalória, amit a legtöbb fogyasztó nem is sejt. Ilyen szempontból is nagyon csalókák az alkoholos italok, egy üveg bor vagy három sör a napi kalóriaszükséglet negyedét-harmadát is fedezheti.
Fogyasztóvédők vs. borászok
Dömölki Ferencné, aki az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) szakértői hálózatának magyar tagja, hangsúlyozta, a civil szervezetek nagy küzdelmet folytatnak az uniós szabályozás kiterjesztéséért, amit az alkoholos italok gyártói, köztük a borászok meg akarnak akadályozni. Borzasztóan tiltakoznak, nyilván nem jó egy gyártónak, ha kiderül, mennyire hizlaló a terméke – fogalmazott Dömölki Ferencné.
Azt már elérték a fogyasztóvédők, hogy az EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) vizsgálatot folytat, hogy felmérje, indokolt-e a kalóriacímke alkalmazása a szeszeknél is. Jelentést még nem tett a testület, de a dokumentum akár már a közeljövőben megszülethet – tette hozzá. Az élelmiszer-szakértő szerint, pozitív uniós döntés esetén jó esetben két-három év mire Európa-szerte kötelező lehet az új címkézési gyakorlat.
(Forrás: hirado.hu)
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Lérins szigetek: a szerzetesek bora Cannes partjai mellett
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!