A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A VinCE-n adták át a díjakat

HunDeszt 2012 díjkiosztó

2012-04-03 | Vizi Csenge


A VinCE-n adták át a díjakat

Az idén hetedik alkalommal megrendezett HunDeszt kereskedelmi pálinkaverseny eredményhirdetésére és díjátadó ünnepségére 2012. március 23-án került sor a VinCE Budapest rendezvény szakmai napján. A versenyre 25 kereskedelmi főzdéből 273 minta érkezett be, amlyből 81 bronz, 86 ezüst és 35 arany született, illetve ezen utolsóként említett csoportból került ki 16 Champion díjas pálinka.


Az indulók közül a Legjobb Kereskedelmi Főzde címet a Kisréti Manufaktúra nyerte el, a Média Különdíjjal pedig a Márton és Lányai Irsai Olivérje gazdagodott. A számtalan minta és a számtalan aranyérmes közül a HunDeszt éremtáblájának egyik kiemelkedő szereplőjével, a Bestillo Pálinkafőzde marketingvezetőjével, Vavrek Zsolttal beszélgettünka főzde sikeréről, nevezésükről és nyertes pálinkáikról.

„Idén is ugyanolyan feltételekkel lehetett nevezni a HunDeszt versenyre, mint 2011-ben. Vagyis az adott tételből 50 hektoliternyi mennyiséggel kell rendelkeznünk, illetve minimum 5 vendéglátóegységben kell hogy kaphatók legyenek.” Ezzel arra törekszik a Magyar Szeszipari Szövetség, hogy csak olyan tételek kapjanak elismerést, amelyekhez a fogyasztók is hozzájuthatnak, hiszen sokszor egy palackon egy éremcímke vagy egy díj nyertesének hírére szívesen ízlelik meg a minőségi párlatokat.

A több mind 250 mintából 11 volt a Bestillo terméke. „Mindegyik pálinkánk, amellyel indultunk a versenyen, díjnyertes lett, ami számunkra hatalmas elismerést jelent, főképp, hogy az elmúlt évek eredményei is azt mutatják, hogy helyünk van a minőségi párlatok polcán. Egyébként mi ragaszkodunk is a minőség szinten tartásához, illetve folyamatos emeléséhez.

Épp ezért „ortodox” pálinkafőzdeként kívánunk a piaci hadszíntéren jelen lenni, ami annyit takar, hogy pálinkáink a legtermészetesebb voltukban kerülnek palackba és a fogyasztók elé. Nem készítünk mézes és ágyas tételeket. Ellenben az adott gyümölcsfajta esetén kiválasztjuk azt az alfajt, amely a legillatosabb és legízesebb véleményünk szerint. Így esett a választás az egyik Champion díjas tételünk, a vadcseresznye esetén is pont erre a cseresznyefajtára.”

 A VinCE-n adták át a díjakat

A vadcseresznyét a pálinkaház részére a Hernád-völgyből és a Zemplén lankáiról szedetik, míg a másik Champion díjjal jutalmazott termékük, a Gönci Barack már saját területről érkezik. „A Gönci Barackunk alapanyagát első kézből ismerjük, amelyre már a pálinkafőzde indulásától kezdve építünk. A boldogkőváraljai terület közel 6 és fél hektárnyi, és már hat éve nevelkednek rajta a gyümölcsök.

Ezalatt sikerült megtapasztalnunk, hogy mire képes ez a fajta, és azt is megláttuk, hogy bizony igen érzékeny a tavaszi fagyokra. Azonban földjeink magasan fekszenek, és ez már a kezdetek óta védetté teszi a barackot a korai fagyoktól. Ráadásul ezek a területek a feldolgozótól kb. 5 km-re vannak, ami ideális távolság, hiszen ha ennél messzebbről kellene szállítani, akkor az már komoly károsodást jelentene a gyümölcsre és a készítendő pálinkára nézve is. Csak olyan barackot főzünk le, amely még a fán van, de már könnyen levehető. Így a szüret akár 3 hétig is eltarthat.”

A harmadik Champion díjas pálinkájuk birsből készült. Egyedül ennek az alapanyaga az, amelyet nem a vidéken termesztenek. „A Birspálinkánk gyümölcsét Lajosmizsén szedik, ugyanis a zempléni talaj nem alkalmas e növény termesztésére. Így alakult, hogy egy távolabbi vidékről gyűjtjük be ennek alapanyagát.”

Bár a Bestillo jelenleg 17 termékkel van jelen a piacon, előfordul, hogy egy másik évben ennek csak töredékét lehet kapni. „Mivel a minőségből nem engedünk, van, hogy egy évben nem jövünk ki bizonyos termékekkel, ugyanis ha a gyümölcs kárt szenved vagy nem érik be teljesen, akkor abból nem készítünk pálinkát, és ehhez továbbra is ragaszkodunk a jövőben is.”

A távolabbi tervekről is mesélt pár szóban Zsolt: „Az elsődleges cél a növekedés mind az értékesítési helyeket illetően, mind a prémium kategóriában, mind pedig a gönci barack területeit tekintve. Továbbá a 2010 végén nyílt látogatóközpontunk ismertebbé tétele is célunk, ahol az üzemlátogatás és akár a teljes portfólió kóstoltatása is történik.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!