A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A zéta puha, a csabagyöngye már csipegethető

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre 2016.07.26-08.01. közötti időszakra

2016-07-25 | Tarcal Kutató


A zéta puha, a csabagyöngye már csipegethető

A szőlő szépen fejlődik. A zéta szőlőfajtán a bogyók puhák, a csabagyöngye pedig már csipegethető. A vesszők beérése is megkezdődött. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Lisztharmat

Az időjárás továbbra is meleg és párás. Ez kedvez a lisztharmatnak, a szőlőbogyók fejlődésével ugyan a fogékonyságuk csökken. A fertőzött bogyók felrepedhetnek, mivel a kórokozó károsítása miatt a bogyó bőrszövete nem tud tovább megfelelően fejlődni. Az így létrejött sérves bogyókon megjelenhet a szürkerothadás.

 

Védekezés során a kontakt hatóanyagokat (kén, meptildinokap) még kiegészíthetjük felszívódó készítményekkel (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid, proquinazid). Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás, kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését.

Peronoszpóra

Múlt hét pénteken a borvidék több pontján hullott jelentős mennyiségű csapadék, ami új fertőzést indíthatott el, de a bogyók már kinőttek fogékony állapotukból. A termés megfelelő fejlődése érdekében már a lombozat védelmére kell koncentrálni. Az idősebb levelek fogékonysága kisebb, tüneteket elsősorban a fiatalabb leveleken találunk. Védekezésre réz készítményeket használjunk. Ezek segítik a vesszők beérését, valamint ökológiai gazdálkodásban is használhatóak.

Szürkerothadás

A bogyók egyre fogékonyabbak a kórokozóra. A július közepi jelentős mennyiségű csapadék eredményeképpen több helyen megfigyelhetőek – többnyire egy-egy bogyón – a tünetek. A magas fertőzési nyomás az esőzések után mára a legtöbb helyen alacsony és közepes szintre esett vissza. A csapadékos időjárás kedvez a betegség megjelenésének. Ilyen körülmények esetén indokolt lehet a védekezés. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: folpet, fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmas a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

A zéta puha, a csabagyöngye már csipegethető

Feketerothadás

A kórokozó levéltüneteivel és beszáradt bogyókkal is találkoztunk az ültetvényekben. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években jelen volt a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

Szőlő fomopsziszsos betegsége

Sok ültetvényben találkozhatunk a Phomopsis viticola levél- illetve szártünetével. A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek, ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. A hűvös nedves idő kedvezhetett a fertőzésnek, így akár hamarosan bogyótünetek is megjelenhetnek. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. Aki a tavasz folyamán nem foglalkozott ezzel a problémával, annak a fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni, és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly második nemzedékének egyedeit a kihelyezett csapdák nem, vagy csak kis számban fogták. A rajzás gyenge. Védekezésre ott van szükség, ahol a rajzás intenzitása erős, illetve, ahol láthatóak a kárképek. A moly lárvák által károsított bogyókon megjelenhet a szürkerothadás.

 

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

Amerikai szőlőkabóca

Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezet sárga ragacslapokon megjelentek az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet  a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

 

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

 

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

 

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezheti optimális tőketerhelés esetén.

Káliumhiány tünete

 

A zéta puha, a csabagyöngye már csipegethető

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.07.18-24.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

4,9

22,49

Hercegkút Gombos

0,9

21

Hercegkút Hosszúhegy

0,9

22,16

Bodrogolaszi Pajzos

1,3

21,54

Tolcsva Kincsem

3

22,07

Tolcsva Nyakvágó

1

21,96

Erdőbénye Lőcse

1,8

21,57

Vámosújfalu Rány

-

21,99

Olaszliszka Haraszt

9,1

22,41

Szegi Poklos

4,7

21,94

Tarcal Vinnai

9,1

21,9

Tokaj Hétszőlő

4,2

22,41

Bodrogkeresztúr Lapis

8,1

21,83

Bodrogkeresztúr Dereszla

8,6

21,64

Mád Betsek

0,7

-

Mád Juharos

24,4

21,04

Mád Úrágya

25,1

22,14

Tállya Nyergesek

18,1

21,4

Abaújszántó Kassaváros

3,6

21,8

 

Várható időjárás 07.26-08.01.

Kedden és szerdán még 30°C körül alakul a napi maximum hőmérséklet. Szerdán délutántól péntekig számíthatunk napi több, akár 5 mm is meghaladó csapadékra. Csütörtökön és pénteken több fokos lehűlés várható. A hétvégén azonban ismét melegszik majd az idő.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!