A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Arccal az aszú felé

Hetedik próbaszüret

2016-09-28 | Tarcal Kutató


Arccal az aszú felé

Nem várt ajándék volt a szeptember. Száraz, napsütéses, ami úgy néz ki, hogy most már az aszú felé tereli a termelőket. A száraz bornak való alapanyagot már sokan leszedték. Sorra jelentik be a felvásárlók az aszú felvásárlását, ami szintén azt jelzi, hogy nagyon pozitívak a várakozások. A Tarcal Kutató újabb szüreti jelentése.


Sárgamuskotály

A sárgamuskotályt a mintaszüreti területeink 60%-án leszüretelték, így csak két helyről van adatunk. A cukorfoka 24,2 és 29,1 magyar mustfok között változik (280-338 g/l). A fennlévő muskotály nagyszerű kései szüretelésű bort adhat, annál is inkább, hogy a savak sem rosszak!

 

Arccal az aszú felé

1.táblázat Sárgamuskotály próbaszüreti eredmények

Arccal az aszú felé

1.ábra A muskotály cukortartalma két mostani próbaszüreten és a három leszüretelt szőlőben

Furmint

Érik a furmint, folyamatos a cukornövekedés. Érdekes, hogy a szőlő savtartalma átlagban hasonló az előző hetihez. Még a pH is vagy csökkent, vagy stagnált, ami jelzi, hogy még most is van sav beépülés a szőlőszemekbe, és a hűvös éjszakák miatt ez több, mint az elégetett sav.

 

Arccal az aszú felé

2.táblázat Furmint próbaszüreti eredmények

Arccal az aszú felé

2.ábra A furmint cukortartalom-változása hat dűlőben vizsgálva

 

Intézetünkben a 7575-ös klónt kiemelten figyeljük. Az idén is ennél a klónnál kezdődött meg leghamarabb a cukorgyűjtés. A múlt héten már úgy tűnt, hogy további cukorgyűjtésre nem kell számítani. Ez igaz is, de mégis édesebb mustot mértünk, ugyanis most már a szőlő töppedése kezdődött meg. A többi furmint klónnal töppedés jellemzően még nem fordul elő.

 

Arccal az aszú felé

3.ábra A cukortartalom és a titrálható sav mennyiségének változása a furmint 8/7575-ös klónnál az elmúlt 4 évben

Hárslevelű

Három helyen végeztünk próbaszüretet hárslevelű esetében. Szépen érik a szőlő, sőt a kisebb szeműek esetében már itt-ott töppedés is előfordul. Az intézetben leszedtük a hárslevelűt, így csak három dűlőt tudunk összehasonlítani.

 

Arccal az aszú felé

3.táblázat Hárslevelű próbaszüreti eredmények

 

A borvidéket járva elmondható, hogy vegyes a kép. A legtöbb helyen szép a szőlő, ahol nem, ott a jégverés következményei láthatók. A tömör fürtű furmint és/vagy a zsúfolt tőkék esetében az ecetes rothadás is megfigyelhető. Általános a töppedt szemek megjelenése. A szép szőrös aszú nem gyakori, de van! Jellemzőbb inkább a penésszel nem borított aszúsodás. A következő héten további száraz időt mondanak, így biztosan lesznek szép édes borok az idén is!

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!