A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Árvay Angelikáé a JuniWine cím

Az Édesem lett a juniborosok kedvence

2012-09-03 | Tóth Adrienn


A tokaji Árvay Angelika Édesem nevű késői szüretelésű sárga muskotály borát választotta a mezőny legjobbjának a Junibor, a fiatal borászok egyesülete. A szeptember 1-jén zajló esemény idén az Újhegyi Piknikkel együtt került megrendezésre, így a juniboros kóstolót és bulit megelőzően, illetve azzal párhuzamosan több helyi pincében is kóstolhattak lecsót és bort a szombat délután Etyekre érkezők. Az elismerés kapcsán először az elnyert címről kérdeztük Angelikát.


Idén volt a negyedik alkalom, amikor átadásra került a JuniWine díj. 2012-ben a HITA-val, a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal működött együtt a Junibor, az ezt megelőző években ennek elődje, az ITD volt a partnerünk. A két szervezet e díj által kívánta támogatni a fiatal magyar borászokat.

Hogyan dől el, hogy ki kapja az elismerést?

Ahogy idén, a korábbi években is szerveztünk nyár végén Junibor-kóstolót Etyeken, a Rókusfalvy teraszon. A találkozóra magukkal hozott borok közül mindenki egyet nevez a JuniWine versenyre. Délután folyamán egymás borait végigkóstolva, titkos szavazással jelöli ki mindenki a kedvencét. A kóstoló záróakkordjaként pedig még aznap este kihirdetjük, hogy melyik bor lett a JuniWine.

Idén téged ért a megtiszteltetés. A pozitív visszajelzésen túl jár valamiféle nyeremény is a címhez?

A HITA vállalta, hogy a nyertes borászt, természetesen a borával együtt, ingyenesen kiviszi egy általa választott külföldi kiállításra, rendezvényre. Emellett a többi juniboros mind egy-egy palack borral is megajándékozza a nyertest, ami – ha belegondolunk – elég szép gyűjtemény. Megtiszteltetés számomra, hogy Bolyki Janit, Hernyák Tomit és Demeter Endrét követően én is megkaphattam ezt az elismerést.

Mit kell tudnunk a győzelmet lehetővé tevő 2011-es Édesemről?

Először 2009-ben készítettem el ezt a bort. Akkor éppen a születésnapomon szüreteltük a részben töppedt termését annak a fajtának, amelyik az egyik kedvencem. A pincekönyv vezetésekor többször is le kellett írnom a nevét, ilyenkor az édes sárga muskotály helyett rövidítettem. A két szó aztán hamarosan összecsúszott, így született meg az Édesem.

2009 után kimaradt 2010, de tavaly újra megfelelő adottságok kínálkoztak arra, hogy elkészítsem ezt a bort. A szőlő a Padihegyről származik, 2011-ben szeptember legvégén volt a szüret. A gondos válogatást követően egy négynapos áztatás következett, ez után préseltük ki a bort, amely acéltartályban erjedt és érlelődött. A 80 gramm/liter maradékcukor-tartalom nem számít túl magasnak a borvidéken, így általában azoknak is örömet okoz ez a tétel, akik a nagyon édes boroktól igyekeznek távol tartani magukat. Július 3-án palackoztuk, így az Édesem 2011 az etyeki kóstolón debütált.

Ez az egyetlen újdonság mostanában a pincében, vagy tartogattok más meglepetéseket is?

A közelmúltban több mint 10 000 palackot töltöttünk le, ezek forgalmazása most, augusztusban indult el. Ilyen például a 2010-es Furmintunk, amely mellett két dűlőszelektált tétel, az Istenhegy és az Úrágya is megjelenik.

A héten töltjük a 2011-es Szabi Furmintot is, és hogy ne unatkozzunk, ma belevágtunk a szüretbe. Sárga muskotályt szedtünk, természetesen ebben az időszakban még csak száraz bornak valót. A 2012-es Édesem alapanyaga még kint van a szőlőben, várjuk, hogy töppedjen, és reméljük, hogy sem a darazsak, sem a madarak nem csapnak le rá. A sauvignon blanc szedésére is sor kerül még ezen a héten, de aztán várni fogunk a folytatással.

Végül hadd éljünk a lehetőséggel, hogy a Junibor elnökével beszélgetünk, és engedd meg, hogy rákérdezzünk: hol jelenik meg a csapat a következő hónapokban?

Nem is hónapokról, mindössze hetekről van szó, hiszen a Budavári Borfesztiválon, amely idén a Fiatalság, borosság jegyében kerül megrendezésre, ott leszünk. Minden délután négyen-öten tartunk majd kóstolót a Junibor konténerében.

Ezentúl érdemes lesz figyelni a Kossuth és a Petőfi Rádiót is, hiszen ők is kitelepülnek majd a fesztiválra, ahol kiemelt szerepet szánnak a fiatal borászoknak, várhatóan gyakran fordulunk majd meg ezek alatt a napok alatt mikrofonjaik előtt. Elég intenzív időszak ez mindannyiunknak, nemcsak az események, hanem a szüret miatt is. Jó lesz mindezt kipihenni decemberben Villányban, ahol a következő közgyűlésünket tartjuk, és ahol az esetleges új tagfelvételről is döntünk majd.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!