A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Átadták az Etyeki Kúria új épületét

A látogatók betekinthetnek a munkafolyamatokba

2013-09-24 | Tóth Adrienn


Átadták az Etyeki Kúria új épületét

Ünnepélyes megnyitó keretében szeptember 19-én adták át az Etyeki Kúria új épületét. A régóta meghatározónak számító etyeki pincészet vezetője, Matolcsy Sára és borásza, Mérész Sándor jelentős átalakításokat és bővítést tudhat a háta mögött. A borászat korábbi épületeit is magába foglaló új együttes alapterülete több mint háromszorosa az eredetinek, és így a jövőben akár 2500 hektoliter bor feldolgozására lehet alkalmas. Mindez alapfeltétele a pincészet növekedésre irányuló törekvésének, amelynek ugyancsak része egy kilenchektáros, többségében sauvignon blanc-ra és pinot noirra alapuló telepítés az alcsútdobozi Nagy Látóhegyen.


 

A megnyitón Bordás Péter építész és Babarczi László projektfelelős személyesen vezette végig a vendégeket, hogy bemutassák nekik a mindössze bő egy év alatt létrehozott fejlesztéseket. A tavalyi alapkőletételkor még 222 négyzetméteres borászat mára 1100 négyzetméteres komplexummá változott, amelynek a borkészítés terein túl része egy kisebb borkóstolók levezetésére alkalmas vinotéka, valamint egy akár 200 főt befogadni tudó borbíráló terem és terasz.

A pincészet vázának kialakítása kapcsán Bordás Péter elmondta, hogy a külső megjelenésben igyekeztek illeszkedni az Öreghegy arculatát meghatározó kisebb épületekhez, és ennek megfelelően a nagyméretű, de többségében földbe süllyesztett épület tetejére csempészték oda a kisebb tetőket.

A falfelületek kialakításakor előszeretettel használt látóbeton és üvegtáblákról pedig megtudhattuk, hogy a cél természetes, őszinte anyagok alkalmazása volt, amelyek a letisztultság mellett lehetővé teszik az épületben tartózkodóknak a kitekintést, így jelentős mennyiségű természetes fényt juttatnak még a pincehelyiségekbe is.

Átadták az Etyeki Kúria új épületét

A szőlő feldolgozásának első lépése, amikor a gyümölcs a pincébe kerül. Ennek helyszínéül a tervezők megőrizték azt a présházat, amely hangulatában és funkciójában régóta elválaszthatatlan az Etyeki Kúria borainak készítésétől. Az építkezés során a présház épületét először szét kellett bontani, majd laponként tárolni, amíg az alatta elhelyezkedő terek kialakításra nem kerültek, hogy azután újra felépíthessék azt az eredetinek megfelelően.

A borkészítés további folyamatai a tartályoktól a hordós érlelőn át a palackozóig a pincészetbe érkező vendégek számára végigkövethető. Az új épületben a borászati és a látogatói terek üvegfallal történő elválasztása lehetővé teszi, hogy a borkedvelők úgy ismerhessék meg a bor útját a szőlőtől a palackig, hogy közben nem akadályozzák a pincében zajló munkát, és nem veszélyeztetik magukat.

Az épület működését kiszolgáló rendszerek kapcsán kiderült, hogy egyáltalán nem alkalmaznak gázt, kizárólag elektromosság útján működik a fűtés. A pince ezen túl büszke saját víztisztító rendszerére és az általuk kiépített csatornára, amely lehetővé teszi, hogy a borászat által termelt szennyvíz egy saját tisztítórendszeren átfutva kerüljön bele a közösségi csatornába.

A modern pinceépület érdekes része az a tartályokat felsorakoztató helyiség mellett húzódó fal, amely megőrizte az eredeti épület régi, sóskúti köveit, emlékeztetve rá az ide érkezőket, hogy az Etyeki Kúria története jóval megelőzi az idén szeptemberben átadásra került épület létrejöttét.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!