A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Áts Károly az Év Bortermelője

Majd' tíz év után újra tokaji győztes

2012-12-08 | Tóth Adrienn


A Magyar Bor Akadémia december 7-én jelentette be, hogy 2012-ben Áts Károlyt választották az Év Bortermelőjének. A tokaji borász szinte rekordidő alatt szerezte meg a címet, hiszen a győztesnek jellemzően sok évet kell kiállnia az öt döntős sorában, mire az Év Bortermelőjévé választják. Károlyt 2010-ben nevezték először, így mindössze három évig volt a döntősök mezőnyében, míg őt megelőzően jellemzően hosszabb volt ez az időszak. Ugyancsak fontos Áts Károly elismerése a borvidék szempontjából, hiszen a borkedvelők számára az utóbbi időben oly érdekessé váló borvidék Árvay János 2003-as elismerése óta nem részesült ebben a kitüntetésben.


Áts Károly azon kevés borászok egyike, aki a Royal Tokaji főborászaként úgy vált egy ország kedvencévé, hogy nem egy családi pince élén futotta be karrierjét. Nem gyakori, hogy egy befektetői tulajdonban álló nagyobb pincészet főborásza ilyen személyesen és közvetlenül váljon ismertté a borfogyasztók számára. Ennek elérésében a Belga ominózus dalán túl szerepe van nyitott és barátságos természetének, és persze a nagyközönség számára könnyen elérhető, nagy tételszámban készülő, mérsékelt árfekvésű, mégis magas minőségű, az adott évjáratot és a termőtáj adottságait tükröző boraira.

A borásszal idén januárban készítettünk egy kétrészes interjút, amelyben a dűlőszelekcióról, a mádi dűlők bemutatásának fontosságáról is beszéltünk:

„…Tokajt ne skatulyázzuk be kizárólag édes boros vidékként, ezért a dűlőszelektált aszúk mellé olyan komoly száraz borokat kell letennünk, amelyek legalább 15-20 éves élettartammal bírnak. Úgy gondolom, hogy itthon megvalósítható az ilyen potenciállal rendelkező száraz fehérbor, amelynek Tokaj esetében furmintból kell készülnie. Személy szerint én ebben hiszek.”

Az első rész megtekintéséhez kattints IDE!

„Tudatosan kell kialakítanunk azokat a szőlészeti és borászati munkafolyamatokat, amelyek a dűlőket valóban reprezentálni képes száraz borok elkészítéséhez vezethetnek. Ehhez például elengedhetetlen a szüret idején zajló szigorú válogatás. A botritisz ugyanis kihagyhatatlan a speciális, édes tokaji borok esetében, a száraz borba kerülve azonban azt tapasztaljuk, hogy eluralkodik rajta, eltakarva a furmint fajtakarakterét, és elviszi a bort egy szamorodnis irányba.”

A második rész megtekintéséhez pedig IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!