A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az aszúk és a pezsgők külön kötetet kapnak

Interjú Kiss Elizával 2. rész

2014-09-23 | Tóth Adrienn


Az aszúk és a pezsgők külön kötetet kapnak

Kiss Elizával készített interjúnk első részében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának átalakulásáról beszéltünk részletesebben, majd rátértünk arra, hogy mennyiben változott, bővül a feladatköre az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkári kinevezést követően. Elizához köthető a Borkiválóságok programjának elindítása is, amelynek része az évente lezajló fehér- és vörösborok Országkóstolója; folytatásként e program céljáról érdeklődtünk.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

 

Az Országos Borszakértő Bizottság által kiválasztott borkiválóságok bejárták az országot, különböző kiállításokon és rendezvényeken mutatkoztak be. Nem csupán a hazai közönség (pl. VinCe workshop), de a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai is szívesen fogadták rendezvényeinket (pl. diplomaták részére szervezett borklub, újévi fogadás és a szüret; FAO-kongresszus stb.), ahol a borkiválóságok kóstolása mellett a borrégiók bemutatása révén hasznos információkat is kaptak.

 

Az angol nyelvű könyvek eljutottak minden jelentős külföldi borszakíróhoz, valamint a diplomáciai testületeink révén a nagykövetségeinkhez éppúgy, mint a határon túli magyarság borkedvelői részére. Külföldön többek között a legnagyobb borkiállításokon, Németországban, Lengyelországban és Horvátországban is képviselték az országot, de számos más típusú eseményre is elvittük őket Ausztria, Olaszország, Kína és az USA vonatkozásában is.

 

A Földművelésügyi Minisztérium pedig a saját rendezvényein a borkiválóságokkal rendelkező pincészeteket preferálja, és erre ösztönzi a társtárcákat is. Az Országkóstoló program munkáját professzionális módon segíti az Országos Borszakértő Bizottság (OBB), ami mára hazánk meghatározó szakértői csapatává vált.

 

Számos rangos borszakmai eseményen vettek részt, mint pl. Jubileumi Országos Borverseny, Budapest Bora választás, CBA borkiválasztás. Az OBB tagjai komoly részt vállaltak kisebb rendezvények szakmai előkészítésében és támogatásában is, így adtak rangot pl. a Carton Hungaricum és a Budapest Bora borkiválasztás eseményeinek. Ezen túlmenően igyekeztek támogatni pl. a borvidéki borversenyeket, a diplomáciai borkiválasztást, hogy megvalósuljon az országosan egységes kóstolási metodika, az eltérő stílusban kóstoló szakértők összehangolódása, és legfőképpen a párhuzamosságok lebontása, hiszen állami szempontból sem hatékony párhuzamos rendszereket finanszírozni és fenntartani.

 

Az aszúk és a pezsgők külön kötetet kapnak

 

Az elmúlt időszakra visszatekintve úgy összegezhetjük, hogy az Országkóstolóval és az OBB szakmai objektivitásával a kitűzött célokat elértük. A termelők színvonalas marketingfelülethez jutottak, a fogyasztókat megfelelő eszközzel tudjuk orientálni a minőségi fogyasztás irányába, és nem utolsósorban egy rendkívül színvonalas, az országimázs részét képező termékkel is segítjük a borágazatot. A kötetben található valamennyi bor mennyiségi és minőségi paramétereit egyaránt ismerjük, és bármelyiket bátran le merjük tenni akár a legrangosabb külföldi szakértők asztalára is.

 

Milyen kapcsolatot tudtok kiépíteni a többi minisztériummal a borok kapcsán?

 

Éppen a múlt héten rendeztük meg a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen a Diplomata szüretet, ahol a Magyarországra akkreditált nagykövetek és attasék ismerkedtek meg a borkiválóságokkal. Egy borebéd keretében és standokon kínáltuk a Balatoni Kör borászai közreműködésével a borkiválóságokat.

 

Érdemes megemlíteni és körbejárni a külügyi témakört, hiszen ezen a vonalon is nagyon sikeresek vagyunk. Kínában a pekingi nagykövetségen és a hongkongi konzulátuson tartottunk borkiválóság-bemutatót, október végére a madridi nagykövet asszony invitált bennünket egy nagy rendezvényre, és novemberben ismét Kínába megyünk a Prowein Nemzetközi Borkiállításra és a nagykövetség által szervezett bemutatókra. Szintén november végén kerül sor a Berlini Szüret rendezvényre a kinti nagykövetségen, és ennek keretén belül a leghíresebb német borszakírók részére is szervezünk borkiválóság-bemutatót.

 

Már tavaly is támogattuk szakmailag a külügyi borkiválasztást, és már informálisan tudomásunk van arról, hogy a tárcánk által a tavalyi évben szakmailag felkarolt Carton Hungaricum borkiválasztás a külügyi tárca keretein belül folytatódik. Ez kifejezetten kis pincészetek kevés tételszámú boraira fókuszál, amelyek ha gazdaságélénkítő hatást nem is generálnak, de az országimázs formálására alkalmasak. Hosszú távon persze érdemes a párhuzamos rendszereket lebontani, ha komolyan gondoljuk azt a kormányzati irányt, amely szerint a külgazdaság erősítése a cél. Ehhez nem csak minőségben jól felépített borokra, de értelmezhető mennyiségre is szükség van.

 

 

Idén újdonság, hogy külön kötetet kapnak az aszúk és a pezsgők. Mikorra várható a megjelenés, és nyilvános-e már, hogy hány tétel kerül bele?

 

Valóban, a fehérborok kóstolásakor az Országos Borszakértő Bizottság a pezsgőket is kiválogatta. A legtöbb pezsgőt is készítő termelő küldött be számunkra tételeket, amelyek bírálata meghatározott szempontrendszer alapján megtörtént. Tekintettel arra, hogy nem vagyunk pezsgőnagyhatalom, így maga a végeredmény is kisszámú tételt takar. Emlékeim szerint 20-30 pezsgő került a kötetbe.

 

Arra gondoltunk, hogy egy úgynevezett exkluzív ünnepi kötetet adunk ki, amely valóban egyedi lesz. A borkiválóság-sorozat részeként, de grafikájában és kivitelben kissé eltérő könyvvel készülünk, amely karácsony előtt szép ajándék lesz a fogyasztóknak, elsőként összegezve a pezsgő- és aszúkiválóságokat együtt.

 

Tudjuk jól, hogy éppen arra szeretne elmozdulni a piac, hogy mindkét borfajta a mindennapok italává váljon, de azért valahol mégiscsak ezek maradnak ünnepeink italai is. Ezzel a kötettel szeretnénk a fogyasztóknak és a termelőknek meglepetést szerezni, és bízunk abban, hogy ösztönözni tudunk mindenkit ezek készítésére és fogyasztására egyaránt.

 

Az aszúk és a pezsgők külön kötetet kapnak

 

Tegnap mutattátok be a Fehér Borkiválóságok Könyvét. Melyek a legfontosabb keretszámok, és mely tételek kaptak ötcsillagos értékelést?

 

Több, mint ötszáz tétel érkezett be a kóstolásra, amelyből 272 bor került be a könyvbe három-, négy- vagy ötcsillagos kategóriákba. Idén három bor kapott ötcsillagos minősítést: a Balassa Pincészet 2009-es Villő 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2012-es Badacsonyi Hárslevelűje, illetve a Szarka Pince 2012-es késői szüretelésű Tokaji Cuvée-je.

 

A Nemzeti Borkiválóság Program facebook oldala az államigazgatástól megszokottakhoz képest sokkal aktívabb és színesebb. Miért tartjátok fontosnak, hogy ebbe ennyi munkát fektessetek bele? 

 

Örülünk a pozitív visszajelzéseknek, valóban lassan elérjük a 3000 fős tábort, és ebből a statisztikák szerit 4-500 ember keresi fel naponta az oldalt. Ahhoz képest valóban klassz, hogy e felület szerkesztésére van a legkevesebb időnk. Mégis fontosnak tartjuk, hogy meg tudjuk szólítani a fogyasztókat és a termelőket ezen a fórumon keresztül.

 

Az internet végtelenül hasznos, és nagyon hálásak vagyunk, hiszen azonnali visszajelzéseket kapunk, legyen szó hírekről, ötletekről, kérdésekről. Nem csak mi tudunk üzenni – és ezáltal még több mindenkit elérni –, de mi is sokat tanulunk a visszajelzésekből. Manapság a virtuális térben is jelen kell lenni, no persze az államigazgatásnak nem ez a fő profilja.

 

Fontosnak tartjuk megmutatni, hogy a Minisztériumban sem kockabürokraták dolgoznak a borágazat érdekében. Valamit megmutatunk magunkból, a gondolkodásunkból, és örülünk, ha ez másoknak is tetsző.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!