A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az utóbbi évtized legjobb Irsaija

Pinceszemle Frittmann Borászat 2014

2014-10-23 | Tóth Adrienn


Az utóbbi évtized legjobb Irsaija

Országszerte megegyeznek a borászok szüretre vonatkozó beszámolói abban a tekintetben, hogy azok, akik a fertőzéseket elkerülve ki tudták várni a késői fajtákkal az október elejét, értékes termést szedhettek. A korai és középső érésű fajták esetében már regionális alapon eltérések mutatkoznak. Frittmann Jánost azonban nemcsak a szüretről, hanem egy általa különösen érdekesnek tartott szőlőfajtáról, a generosáról is kérdeztük.


A múlt héten fejeztük be a szüretet a cabernet szedésével, épp az eső előtt. Úgy gondolom, akinek volt türelme és mersze kivárni a késői érésű kékszőlő-fajtákkal az októbert, annak szép vörösborai lesznek 2014-ből.

 

Nálunk ezen túl a legkorábbi érésű fehér fajták is jó minőséget hoztak, problémásnak a középérésű fajták bizonyultak. Ennek kapcsán volt különös jelentősége annak, hogy az év folyamán mennyi figyelmet fordítottak a gazdák a zöldmunkára és a növényvédelemre. Az idei kritikus időjárás miatt még a fehér szőlők esetében is szükség volt a levelezésre.

 

Pont ebből adódóan 2014-ben várhatóan nagy különbség mutatkozik majd a borok színvonala között, hiszen még az is előfordulhatott, hogy gondos szőlőművelés esetén az országszerte tapasztalható gombafertőzések vitték el a pincék termését. Általánosságban azonban ahhoz képest, hogy szeptember elején milyen pesszimisták voltunk, ránk cáfolt a késő ősz, és sokkal jobb lett az eredmény, mint amire számítottunk.

 

Mennyire elégedett?

 

Mi nem panaszkodhatunk, bár az tény, hogy egy átlagos évhez képest sokkal szigorúbban kellett válogatnunk. Ez leginkább a cserszegi fűszeresre, ezerjóra, zweigeltre és a portugieserre volt igaz. A kadarka esetében kockáztattunk, és sokáig a tőkéken hagytuk a termést, amely ugyan a mennyiség jelentős csökkenéséhez, de ezzel egy időben a minőség emelkedéséhez is vezetett.

 

Az utóbbi évtized legjobb Irsaija

 

Hol tart a munka a pincében? Kierjedtek már borok?

 

Sőt az Irsai Olviért már le is palackoztuk, és ez forgalomban van. Az utóbbi 8-10 év legjobb Irsaijának tartom, mert a hűvösebb időjárás miatt elnyúlt a tenyészidőszak, így gazdag aromatika fejlődhetett ki a szőlőben. Zamatosabb, gyümölcsösebb a bora az átlagosnál. Szintén most került piacra a Pinot Noir-Zweigelt Rosé és a Kékfrankos Rosé 2014-ből.

 

 

Milyen fejlesztések zajlottak le az utóbbi időben a pincészetnél?

 

A feldolgozó tavalyi nagy volumenű fejlesztését követően idén már csak kisebb mértékű korszerűsítésre volt szükség, azonban egy új zúzó-bogyózó egységgel és felhordó szalaggal bővítettünk, amely a korábbiaknál alaposabb válogatást tesz lehetővé.

 

A szőlők kapcsán továbbra is nagy figyelmet fordítunk a 4,5 hektáros kísérleti telepítésünkre, ahol új szőlőfajtákat próbálunk ki. Itt egyrészt hazai, másrészt külföldi fajtákat is megfigyelünk, hogy hosszabb távon esetleg közülük néhánnyal bővítsük a kínálatunkat.

 

Gondolom, a generosa is egy hasonló, korábbi kísérlet eredményeként kapott helyett a Frittmann-borok között. Milyen összefüggések fogalmazhatók meg a fajtával kapcsolatban az eddigi tapasztalatok alapján?

 

Egyedi és gazdag illat- és ízvilága miatt nemcsak mi, hanem a vásárlóink is hamar megkedvelték ezt az ezerjóból és piros traminiből keresztezett fajtát. Úgy gondolom, ha kellő marketingerő segítené az ismertté válását, hamar keresett lenne. Számunkra szőlőként pedig azért is előnyös, mert jól termeszthető.

 

Az utóbbi évtized legjobb Irsaija

 

A fajtával kapcsolatban még nem áll rendelkezésünkre komoly tapasztalat, eddig reduktív stílusban készítettük el, most azonban használt hordós érleléssel is kísérletezünk az esetében. Ez utóbbi célja inkább az, hogy több oxigénnel érintkezzen bor, mintsem hogy a tölgyfa hordóból eredő aromák kerüljenek bele. Ez az oka annak, hogy nem új hordóval dolgoztunk.

 

Az első 2014-es tételek már piacon vannak. Mikor várhatóak a további Frittmann-borok?

 

A könnyebb borok ősszel érkeznek, a nagyobb testű borok esetében azonban, még akkor is, ha acéltartályban készülnek, szükségesnek tartom az érlelési időt. Erre nem mindig gondol a fogyasztó, de sok bornak, például a rajnai rizlingnek, a generosának és az ezerjónak is szüksége van az időre, és nem lesz tőle jobb, ha sürgetik a piacra lépését. A friss, üde borok ugyanolyan gondosságot és figyelmet igényelnek, mint súlyosabb társaik, ha valóban magas színvonalat szeretnénk produkálni az esetükben. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!