A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Azok a rémes, vad savak, ég veled...

Made in Sopron 2013

2013-12-31 | Cseh Gábor


Azok a rémes, vad savak, ég veled...

...te nem tudod, milyen jó nélküled... plagizálhatnánk a Beatrice együttes fanyar humorú dalát annak okán, hogy meglátogattuk a Made in Sopron 2013 fedőnevű, borvidéki keresztmetszetet nyújtó kóstolót Rigler Zsolt főszervezésével a budapesti Kongresszusi Központban. Néhány évtizede még a Soproni borvidéket meglátogatni zsebünkben gyomorsavenyhítő szódabikarbóna nélkül komoly egészségügyi felelőtlenség lett volna. Mára nagyot fordult a világ!


Az alig kétéves WineLife poncichter eredetű tulajdonosai Linzer Sámuel, Orosz Csaba és Péter évtizedes hazai és ausztriai tapasztalatokkal vágtak bele a pincészet építésébe, aminek eredményeképpen modern, újvilágias stílusú borokkal gazdagítják a borvidék, közelebbről Fertőrákos szerelmeseit.

A Pfneisl lányok markáns, helyenként krémes, borsos vörösboraikkal szintén egyfajta Óperenciás-tengeren túli tónussal járultak hozzá a borvidéki összhangzathoz.

Régi nagy kedvencem, Iváncsics Zoltán borai hozták a szokásos kifinomult eleganciát, klasszikus nagyvonalúságot.

Taschner Kurt nélkül nem is lenne teljes egy soproni áttekintés. Könnyed, üde borai mellett fiatalos, örök derűt sugárzó stílusával is minden kóstoló kedvence. „Pult alól” egy, forgalomban már nem lévő, nyolcéves, palackos erjesztésű pezsgővel kínált. Hihetetlen életvidám, egyszerre komoly és kacagtatóan fiatal, csodálatos ital. Sopronnak több pezsgőt kellene készítenie!

Azok a rémes, vad savak, ég veled...

A Sterlik Pince három 2013-as fajtatiszta (kékfrankos, zweigelt, merlot) rozéja megbízható technológiai fegyelmet tükrözött, mindhárom egyéniség, karakteres és élvezetes volt. A pálmát a kékfrankos vitte, jelezve, hogy ez a fajta tökéletes választás rozéhoz.

Azok a rémes, vad savak, ég veled...

A Magyar Dezső által irányított Lővér ince shiraza izgalmas – és meglepően elegáns, karakteres – színfoltot jelentett a mezőnyben.

Azok a rémes, vad savak, ég veled...

Az est egyik nagy meglepetése a Vincellér ház késői szüretelésű zenit borpárlata volt a 2012-es évből (bár a technológia alapján inkább szőlőpálinkának mondanám, de ne keressünk csomót a törkölyön!). Nem csoda, hiszen a pálinkafőzés hazai fenegyereke, Pach Gábor alkotta meg a siófoki Zimek Főzdében. Illatos, mézes, testes és lehengerlően hosszú ízvilágú, csodálatos ital kerekedett ki belőle – sokáig nem is engedett a csábítása.Azok a rémes, vad savak, ég veled...

A gasztronómiát a Fertő-Hanság Nemzeti Park által felvonultatott csípős és csemegekolbászok, valamint a natúr és a legkülönfélébb fűszernövényekkel ízesített termelői mézek jelentették.

Azok a rémes, vad savak, ég veled...

Összességében a borvidék nagyon jó irányba halad, világpolgárrá vált anélkül, hogy elveszette volna egyéniségét, méretéből adódó báját. Talán a pezsgők, habzóborok, a szőlőalapú és gyümölcspálinkák, szőlőmag- és egyéb olajok sokaságával tovább színesedhetne a kép. Várjuk a Made in Sopron 2014-et!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!