A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Badacsony New Yorkban

Pillanatkép a vulkánok völgyéről

2014-03-24 | Szabó Edit


Badacsony New Yorkban

Példaértékű összefogás van Badacsonyban! - jelentette ki Nagy Sebestyén, a Badacsony New Yorkban elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatójának házigazdája, és egyben arra biztatott minden jelenlévőt, hogy ne legyen rest erről személyesen is meggyőződni. Hogy nem volt ez mindig így, azt a jelenlévő borászok sem vitatták, annál látványosabb hát az a változás, amit az utóbbi néhány év hozott.


A badacsonyi gazdák ugyanis nem elégedtek meg azzal, hogy borukat pohárba mérjék, s jó szívvel kínálják, ha betér egy kiránduló a vulkánok völgyébe. Úgy gondolták, jobb a biztos vendég, mint a bizonytalan, összedugták hát a fejüket, s nekiláttak, hogy módszeresen meghódítsák a főváros és az ország borivó népét.

A hagyományokat tiszteletben tartva minden évben megrendezték a badacsonyi szüretet, ám néhány éve – főként a legújabb borásznemzedéknek köszönhetően – ünnepe van már a kéknyelű virágzásának, több hétig tart a nyári borfesztivál, három éve pedig létrehozták a Badacsony New Yorkban nevű rendezvényt, amelynek során az összefogásban részt vevő borászok Budapesten, a New York Palotában mutatkoznak be a fővárosi közönségnek. A rendezvény a tavasz egyik legszínvonalasabb boros programja, kiválóan szervezett, izgalmas és informatív, nem csoda, hogy a kóstoló vége felé már egy tűt sem lehet leejteni a patinás épület termeiben. 

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere azt mondja, a borvidék szinte minden szőlővel foglalkozó családjában van olyan gyermek, aki komolyan veszi a szülői örökséget, már fiatalon bekapcsolódik a munkába, s mire felnő, mindent megtanul. Így ő öregbítheti majd tovább a vidék és a bor jó hírét. „A fiatalok húzzák a szekeret, ám a bakon még az idősebb borászok ülnek, az irányítás még az ő kezükben van” – mosolyog a polgármester, aki láthatóan elégedett az elért eredményekkel.

Badacsony New Yorkban

A borászok és borkedvelők idei találkozóján 31 balatoni termelő várta a vendégeket a New York Palotában. A részt vevő borászok képviseletében Váli Péter elmondta, hogy az eddigi hagyományoktól eltérően az idén előzsűrizték a kóstolásra érkezett tételeket, így csak kiváló borok kerülhettek az érdeklődők poharába.

Felvonult minden, amit csak ez az izgalmas vidék kínál, de az idei évben a borászok különös gondot fordítottak Badacsony híres fajtája, a kéknyelű bemutatására. Szőke Barna, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetőjének előadásában elhangzott, hogy ez a hajdan híres fajta az 1990-es évek elejére szinte teljesen kiszorult a termesztésből, másfél évtizede azonban újra felbukkant, és ma már reneszánszát éli. Kitűnő élettani hatásairól hosszan lehetne mesélni, 2-3 dl kéknyelű fedezi egy felnőtt ember napi káliumszükségletét, stresszoldó és öregedésgátló hatásai bizonyítottak, és még az influenza ellen is hatékony védelmet nyújt. Mértékletes fogyasztása tehát erősen ajánlott, nem csupán ilyen jeles alkalmakkor, hanem a mindennapokban is.

A kéknyelű mellett azonban rizling és bakator, rózsakő és szürkebarát, budai zöld és chardonnay, pinot noir és zweigelt is jutott bőven a poharakba, így aki nem sajnálta az időt a kóstolgatásra, felfedezhette a hasonlóságokat és a különbségeket nem csupán az egyes fajták, de még a pincészetek stílusa között is. A jól ismert badacsonyi borászarcok – Málik Zoltán, Szászi Endre, Váli Péter vagy Török Csaba – mellett akadt jó néhány fiatal, és ha jól figyeltünk, frissen bemutatkozókat is felfedezhettünk a standokon.

„A új a Szent György-hegyen” – mondja barátságos mosollyal Bencze István, aki a szoftverfejlesztést cserélte szőlőművelésre és borkészítésre. Bár mindkét nagyszülőnek volt szőlője, a szülők már elszakadtak a földtől. Kezdetben István is csak kóstolgatni járt a Balaton partjára, ám Szászi Endre 2006-os Kabócás bora olyan mélyen hatott rá, hogy nem volt tovább menekvés. Elhatározta, hogy vásárol egy kis birtokot a Badacsonyi borvidéken.

Badacsony New Yorkban

Másfél hektárban gondolkodtak, aztán – ahogy mondja – a szél összefújta őket Szeremley Hubával, akinek éppen voltak eladó területei. A Bencze Birtok ma már 20 hektáros, így István felhagyott a budapesti élettel, és mindennapjait 2012 óta a biogazdaság kialakításának szenteli. A szakmai munkában Szászi Endre nyújt számára segítséget, a cég vezetésének terhein testvérével, Judittal osztozik, de a szülők is figyelnek a háttérből. A fiatal birtok máris látogatható, sőt szállóvendéget is fogad.

A fiatal gazda osztja tapasztalt borásztársai véleményét, és azt tartja a legfontosabbnak, hogy borai tükrözzék a termőhely karakterét. A csendes borok mellett tradicionális eljárással készült pezsgő is szerepel a pincészet kínálatában, amelyhez pinot noir szőlő adja az alapbort, de István izgatottan várja, milyen lesz majd az a néhány száz palack kék bakator pezsgő, amely már érlelődik Szentesi József pincéjében. „Az ital egyedi aromatikája vagy nagy diadalt, vagy nagy bukást hoz majd, de az biztos, hogy nem marad visszhangtalan” – teszi hozzá nevetve, s arcáról sugárzik az optimizmus.

„Kóstolja meg ezt a 2012-es rajnai rizlinget!” – invitál a pulthoz Nyári Ödön, akinek arcát jellegzetes bajsza miatt minden borkedvelő jól ismeri. „Dicsérhetem nyugodtan, a lányom készítette, ő viselte gondját a metszéstől a palackozásig” – teszi hozzá nem titkolt büszkeséggel. A Nyári Pince a Szent György-hegy egyik zarándokhelye, télen a kályhában duruzsoló tűz mellett, tavasztól őszig pedig a lila akáccal befuttatott teraszon lehet kóstolgatni mindazt, amit a pince kínál. A káprázatos balatoni panoráma éppoly gondűző, mint a gazda borai, és bár az ő kedvence az olaszrizling, érdemes megízlelni a kéknyelűt is. Ritka élményben lesz részünk.

Badacsony New Yorkban

Ahogy telik a délután, úgy fokozódik a hangulat, pedig van még borászat bőven. Magunk se tudjuk, hogy a Szeremley Birtok kéknyelűjét kóstoljuk inkább, vagy Laposáékét, vajon folytatásnak az Orbán Pincéből származó Brutál Pinot Gris vagy a Szászi-féle Rózsakő lesz jobb, aztán a 2 HA Tabunellójával fejezzük be, vagy inkább a Borbély Pince késői szüretelésű zeuszával.

„De addig el nem mehetsz, amíg a 2013-as kéknyelűmet meg nem kóstolod!” – dönti el a kérdést hirtelen Istvándy Gergely, és már tölti is a pohárba. Sűrű, izgalmas, tele ízzel és illattal, Gergő mondja is, hogy sokat vár tőle. Csikó még, de már látszik, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. „Badacsony felébredt Csipkerózsika-álmából” – mondja lefegyverző mosolyával Istvándy Gergő, és ha valakinek, neki el is hisszük, hiszen csodálatos fekvésű birtoka a badacsonyi borbarangolások egyik kedvelt célpontja.

Aki aktív pihenésre vágyik, annak ideális úti cél lehet a Badacsony, és nem csupán nyáron, amikor jól esik egyet mártózni a Balaton vizében. A környék túrázásra, kerékpározásra kiválóan alkalmas, de lehet lovagolni vagy akár vízitúrázni is. A szállodák egyre színvonalasabb szolgáltatásokkal várják a vendégeket, és megalakult a Balatoni Kör, amely egyfajta gasztronómiai forradalmat kíván győzelemre vinni a magyar tenger partján, ahol a helyi termékek éppúgy megérdemlik a figyelmet, mint a turisztikai látványosságok. S hozzá ráadásnak ott a vulkánokon termett, termőhelyi sajátosságokat mutató, kiváló bor, amelyre méltán büszkék a gazdák. Engedjünk hát a csábításnak, és fogadjuk el a badacsonyiak meghívását. Magyarország egyik legfestőibb tája várja a természet, a kultúra, a gasztronómia és a borok szerelmeseit!

A fényképeket Papp Attila készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!