Badacsonyi juhfarkot ajánl Matt Kramer
Miért a bor?
2015-12-17 | VinoportMatt Kramer, a boros körökben világszerte ismert szakember, a Wine Spectator megmondóembere legutóbbi publicisztikájában arra a kérdésre keresi a választ: miért a bor? - azaz miért lesz valaki borszakértő. És az egyik indoka egy badacsonyi pincészet Juhfarkja.
Persze kicsit sarkítunk. A cikkben a Laposa Pincészet Juhfarkja nem ok, inkább egy példa, amelyet Kramer arra hoz, milyen jó élmény különleges borokat itatni a barátokkal, ha együtt ülnek be egy étterembe. Azt írja, titkon büszke rá, hogy borszakértőként tökélyre fejlesztette az egyedi stílusát, hiszen nem mindenki tud tiszteletreméltó Gattinarát ajánlani, vagy tetszést kiváltani egy magyar szőlőfajta borával, egy Juhfarkkal.
Kramer aztán le is írja a konkrét esetet: egy portugál bortermelőkkel közös privát ebéden, a New York-i Betony étteremben rendelt egyet Laposa Juhfarkjából. Az asztaltársaság pedig egyöntetűen elalélt a bor minőségétől és egyediségétől.
De miért a bort?
Kramer ezen kívül még ilyen okokra hivatkozik a borszeretete, illetve a választott szakmája ügyében:
- a bor megnyugtat, békét ad
- szeret bort vásárolni, az anyagi oldaláról gondolkodni
- szeret a bor érlelési idején, eltarthatóságán gondolkodni, ezzel játszani (megkockáztatva, hogy túl későn bontja fel)
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Két különleges bor a Jura borvidékről: vin jaune és vin de paille
Megjelent a Winelovers Wine Awards eredményeit listázó digitális kiadvány
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!