Bajban az örmény szőlőtermesztés
A FAO támogatásával orvosolnák a problémákat
2017-07-24 | VinoportBár a szőlőtermelés mintegy 8000 éves múltra tekint vissza Örményországban, a vitikultúra jövője - a szőlő egészségére és genetikai erőforrásaira való odafigyelés hiányában - bizonytalan.
Ennek orvosolására kérte fel az örmény kormány az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO).
A projekt részeként egy jereváni műhelymunka keretében helyi és nemzetközi szakértők megvizsgálják a jelenlegi szabályozást, annak hiányosságait, és néhány innovatív európai megoldást is.
Jelenleg a gyümölcsösök mintegy harmada van szőlővel beültetve, így van még bőven potenciál a növekedésre. A termény részben frissen kerül a boltok polcaira, ám a java feldolgozásra kerül és brandy vagy bor készül belőle a hazai és nemzetközi piacra.
Örvendetes, hogy a terméshozam és az export mennyisége évről évre nő - ugyanakkor az ország szőlősgazdái elmúlt 25 évben nem igazán törekedtek a szőlő fajtagazdagságának javítására.
A tradicionális fajták nagy részét a kihalás fenyegeti.
Ezért a projekt részeként a FAO három szőlőskertet alakított ki: egyet a növényi génmegőrzésért, egy másikat a jó minőségű szőlőoltvány-utánpótlás miatt, a harmadikat pedig oktatási-demonstrációs célból.
Egy másik probléma, amivel az örmény szőlőtermesztőknek szembe kell néznie, a filoxéra (más nevén szőlőgyökértetű). Az Észak-Amerikából származó kártevő a 18-19. században végigsöpört Európán, kipusztítva a kontinens szőlőskertjeit. Most megjelent Örményországban is, ahol egyetlen kis szőlészetből indulva néhány év alatt eljutott az ország több részére, többek között az Ararát völgyébe is, amely a legjelentősebb örmény borrégió.
Avetik Nersisyan, a FAO mezőgazdasági szakértője elmondta: „Örményországban a szőlő 90 %-a saját gyökerű szőlő és csupán 10 % a filoxérának ellenálló oltvány. Hogy megakadályozzák a filoxéra továbbterjedését,
a szőlősgazdáknak ki kell irtaniuk a jelenlegi tőkéket
és új, ellenálló fajtákat telepíteni a következő 3-7 évben.” Egy másik FAO projekt ehhez nyújt segítséget tanúsított, filoxéra rezisztens oltványokkal és új tanúsítási rendszer kidolgozásával.
Az örmény szőlészetek 95 %-ban családi gazdaságok kezében vannak, így a szőlőtermesztés megújításának legnagyobb nyertesei ők lesznek.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!