A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Belekóstolnál az idei évjáratba?

Újbor kóstolót szervez a Junibor

2014-11-04 | Tóth Adrienn


Belekóstolnál az idei évjáratba?

A 2014-es évjárat első borait kóstolhatják meg azok a borkedvelők, akik november 12-én a Divino Gozsduban felkeresik a juniborászokat. A tíz fiatal borász egy ingyenes, sétáló kóstoló keretében nemcsak tapasztalatait osztja majd meg a közönséggel, hanem legfrissebb borait is. Kedvcsinálóként és a megfelelő ráhangolódás elősegítése érdekében néhány juniborost kérdeztünk meg arról, hogy mit kóstoltatnak majd, és mely bortípusokat tartják az idei évjárat nyertesének és vesztesének.


Árvay Angelika, Tokaj

 

Melyik borodat mutatod be a kóstolón?

 

A 2014-es száraz sárga muskotályt. Mint tavaly, most is a muskotályt szedtük le először, ez volt a szüret első napja. 2014-ben szeptember 23-án kezdtünk, 2013-ban már 2 héttel korábban. A szüret alkalmával csak egészséges fürtöket válogattunk (a már töppedni kezdő fürtöket kint hagytuk az édes muskotálynak), majd egész fürtösen kipréseltük. Igaz, csak jövőre kerül palackba, de tartálymintaként már az újborkóstolón meg tudom mutatni.

 

Mikor fejeztétek be a szüretet? Milyennek értékeled az évjáratot?

 

Csak most, október 30-án fejeztük be a szüretet, így nehéz igazán értékelni. Ami látszik, hogy mennyiségben mindenképpen kevesebb lesz, mint az átlagos években, különösen ha 2013-mal hasonlítjuk össze. Időjárás szempontjából biztosan nem fog kedvencnek számítani az évjárat, hiszen nyáron nagyon magas volt a páratartalom, ősszel sok volt az eső, mindezek kedveztek a betegségeknek. Valamilyen szinten párhuzam állítható fel a 2010-es évjárattal, amiről ha most kell nyilatkozni, azt tudom mondani, hogy küzdelmes volt, de a palackba kerülő borok izgalmasak és különlegesek lettek, nem egy végül családi kedvencünkké is vált. Remélem, nemsokára így nyilatkozhatom a 2014-es évjáratról is.

 

Melyik szőlőfajta/bortípus szürete volt kritikus idén, és melyik jött ki a legjobban a 2014-es évből?

 

A sárga muskotály nagyon érzékenyen reagál a betegségekre, így mennyiségben kevesebb lett, de szerencsére tudtunk száraz és édes bort is készíteni, ami például 2010-ben nem sikerült. A furmint és a hárslevelű nagy része még alig érkezett be a pincébe, így igazából az erjedés után tudunk többet mondani, és aszúzni is tudtunk, amelynek a készítése majd még decemberre marad.

 

Demeter Endre, Tokaj

 

A pezsgőalapot viszem a borkóstolóra, amely gerinces, huszáros, mint a Délceg. A többi bor még forr. Az Élvezet nagyon erős lesz idén, várhatóan 6 puttonyos fölötti beltartalommal kerül majd palackba. A Délceg mellett ezek a borok készültek, illetve pár hordó a dűlősökből, de még nincs vége nálunk sem a szüretnek. Az évjárat 2010-hez hasonlóan kihívásokkal teli, de szerencsére olyan területeken dolgozunk, hogy nekünk könnyebb volt a dolgunk.

 

 

Frittmann Péter, Kunság

 

Melyik borodat mutatod be a kóstolón?

 

Több borral is készülök, a legfrissebb Irsai Olivért, Rosé Cuvée-t, Generosát is megkóstolhatják majd a helyszínre érkezők. Az Olivér, amely sokak nagy kedvence, az idei évben remek adottságokkal felvértezve kerül ki a pincéből. Nagy meglepetést okozott, mivel a termést látva lett pár ősz hajszálam, hogy mi fog ebből kisütni, de végül kifejezetten elégedett vagyok a végeredménnyel. A Rosé Cuvée-ről csak annyit mondhatok, hogy hízelegve indítja az évet.

 

Mikor fejeztétek be a szüretet? Milyennek értékeled az évjáratot?

 

A szüretet szeptember 25-én fejeztük be. Augusztus 28-én kezdtünk, szűk egy hónap állt a rendelkezésünkre. Az évjárat nem volt kegyes. Az esőjáró sámánoknak ezúton egy „big like”, valamit nagyon tudtak, elképesztő eső esett. Néhol rizst lehetett volna termeszteni az Alföldön. A szőlő egészségét látva volt fejcsóválás, de sok válogatással lehetett orvosolni a problémát. A borok igazából szép aromákat mutatnak, kellemes savakkal. A stabil fajták idén is tudták, amit tudniuk kellett, hozták a tőlük elvárható minőséget, ennek nagyon örültünk.

 

Melyik szőlőfajta/bortípus szürete volt kritikus idén, és melyik jött ki a legjobban a 2014-es évből?

 

Minden szőlőfajta kritikusnak volt mondható idén, de talán a nagy vesztesek a középérésű fajták voltak a sok csapadék miatt. Esetünkben az ezerjó és a rajnai rizling. Ezek a fajták nagyon megsínylették a sok esőt. A későbbi vörösek szebben állták a sarat (lásd kékfrankos), hiszen éretlenebbek és így kevésbé sérülékenyek voltak a kedvezőtlen időjárás időszakában. Ezáltal a rozéalapok is stabil lábakra helyeződtek.

 

Gere Zsolt, Villány

 

Melyik borodat mutatod be a kóstolón?

 

A Márton Napi Újbort! Ez minden évben egy tartályos portugieser, melyet hagyományosan egy libás címkével hozunk forgalomba. A sorszámozott palackokból idén 1000 darabot töltöttünk le. Az év első boránál a könnyedség és a gyümölcsösség kiemelése a fő szempont.

 

Belekóstolnál az idei évjáratba?

 

Mikor fejeztétek be a szüretet? Röviden milyennek értékeled az évjáratot?

 

A szüretet október végével be is fejeztük. A korai fajtáknál a sok csapadék miatt menteni kellett a szőlőt. Szeptember 15-e és október eleje között a nagy mennyiségű eső miatt hamar elindult a rothadás. Az utolsó egy hónapra viszont kevés csapadék és a viszonylag meleg ősz volt jellemző. A sok napsütés segített a kései fajták beérésében. Mennyiség tekintetében a korai fajtáknál a válogatás miatt, míg a kései fajtáknál a töppedés miatt érkezett be kevesebb mennyiség a vártnál.

 

Melyik szőlőfajta/bortípus szürete volt kritikus idén, és melyik jött ki a legjobban a 2014-es évből?

 

Kritikus fajták inkább a korai fajták az olaszrizling, a portugieser, a pinot noir és a kadarka voltak. A kiemelkedők közé tartozik a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot. Mennyiségben a merlot szerepelt az átlagosnál jobban.

 

Vesztergombi Csaba, Szekszárd

 

A kóstolóra újborként Pinot Noir Rosét viszek, amely szerintem nagyon finom. Ha olyan formába kerül addigra, akkor viszek királyleánykát is.

 

Október 22-én szedtük le az utolsó szőlőt. Az évjárat szerintem messze az előzetes elvárások felett teljesített. Mennyiségben ugyan kevesebb az átlagosnál, de a betegségek, jég, eső ellenére nálunk a kékfrankos, a merlot, a  cabernet és a shiraz fajták szép gyümölcsös borokat adtak. Nem csúcsévjárat, de teljesen rendben vannak a borok. A kritikus pont a kadarka és a pinot noir volt.

 

Az esemény részleteiről Programajánló rovatunkból tájékozódhatsz.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!