A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bevezető a Champagne világába 1. rész

Az ünnepek csillogó itala

2007-12-07 | Tóth Adrienn


Bevezető a Champagne világába 1. rész

Itt a december és az advent időszaka, kétségtelenül az év legünnepélyesebb pillanatai. Ebből az alkalomból - és hogy november elején Budapesten járt a szakértői körökben egyik legelismertebb champagne ház a képviseletében Denis Roland-Billecart - úgy gondoltuk, hogy a következő négy hétben bekóstolunk egy kicsit ennek a rejtélyes italnak a világába. Úgy tűnhet talán, azonnal - bumfordi módon - a téma közepébe vágunk, mégis kezdjünk rögtön azzal, hogy mit is jelent maga a Champagne.


A Champagne filozófiája címszavakban
„A champagne nem ital, hanem életforma!”

A NÉV

Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt állított elő. Magas minőségével és történelmi előnyével így ő volt az, aki példát mutatott az egész világnak, hogyan is kell ezt a buborékokkal teli bort elkészíteni. Nem véletlen tehát, hogy maga a szó: „champagne” sok helyütt a pezsgő szinonimájává vált. Egész addig így is volt ez, amíg a franciák ki nem vívták, hogy ez a név csak akkor kerülhessen a palackra, ha valóban egy olyan üvegről van szó, melynek tartalma megfelel a minőségi szabványoknak, és Champagne vidékéről származik.

A MŰFAJ

Amikor azt mondjuk magyarul, hogy pezsgő, mindenkinek egyértelmű, mire gondolunk. A champagne maga is pezsgő tulajdonképpen, azonban egy dolgot nem szabad elfelejteni vele kapcsolatban: bármennyi buborék is van benne, bármilyen elnevezés jelenjen meg a palackon, és származzon Franciaországból, Etyekről vagy Ausztráliából a pezsgő mindig is bor marad. Hiszen borból készült, és néhány különleges kiegészítőn túl (mint a buborék), rendelkezik is a bor minden tulajdonságával. Van savtartalma, teste, hosszabb-rövidebb utóíze, bizonyos példányai azonnali fogyasztásra készültek, míg mások türelemmel várakozhatnak a pincében.

A KONKURENCIA

Mondhatjuk úgy, hogy a champagne példaként szolgált az egész világ számára, de az ő szemszögükből nézve mondhatjuk azt is, hogy az egész világ őket másolta. Főleg Ausztrália és az Egyesült Államok nyugati partja. Az egyre éleződő versenyre azonban úgy reagáltak a champagne-iak, hogy még szigorúbb törvényeket vezettek be a minőség emelése érdekében és óriási nemzetközi kampányokba kezdtek. Ennek eredményeként ma - amikor a világra a bortúltermelés jellemző - Champagne egyike azon kevés borvidékeknek, amelyeknél a kérdés épp az ellenkezője: hogyan fogják kielégíteni a növekvő keresletet?

GASZTRONÓMIA

A klasszikus koncepció szerint egy frissítő, üde fehér vagy rosé bor, mint a champagne kiváló aperitifnek, sőt maga a tökéletes aperitif. Kísérhet még leheletkönnyű halakat és tengeri herkentyűket is, például osztrigát.
Ha azonban vállalkozó kedvűek vagyunk, mehetünk tovább is, mint ahogy azt meg is teszik egyre többen New York, Párizs vagy Tokió legjobb éttermeiben. Érdekes és élmény dús kísérlet olyan ételek mellé champagne-t kóstolni, amelyekről ezt korábban nem is gondoltuk volna. A legfontosabb szabály ebben az esetben, hogy nem színe, hanem az adott ital súlycsoportja, teste alapján érdemes döntenünk. Így kísérhet el egy komolyabb, érlelt pinot noir alapú champagne egy vörös húsból készített ételt, vagy egy könnyedebb, aromában gazdag rosé egy szárnyast vagy magát a desszertet.

PRESZTÍZS CUVÉE

A champagne házaknak megvannak az évről évre megjelenő rendes tételeik: brut, rosé, blanc de blancs. Sokan közülük azonban készítenek egy úgynevezett presztízs cuvée-t is. Míg egy alap brut bemutatja, és évről-évre képviseli a ház stílusát, a presztízs cuvée sem távolodik el ettől, de megmutatja ennek lehető legcsillogóbb formáját. Ebből következik, hogy ezek - a sokszor fantázianévre elkeresztelt tételek - szinte minden esetbe a legértékesebb, legdrágább palackok egy pincészet kínálatából.

AZ ÜNNEPEK ÉS A CHAMPAGNE

Egy ünnep általában különleges alkalmat, különleges eseményt, különleges társaságot jelent. Ezeket a napokat, estéket igyekszünk megkülönböztetni az átlagostól, igyekszünk többet nyújtani, mint máskor. A legtöbb esetben ezek az órák étkezéshez kötődnek. Az ilyen ebédek vagy vacsorák a legfinomabb ételkölteményeket vonultatják fel, legyen szó egy szűk körű családi összejövetelről, esetleg egy több száz fős bálról. Egy étkezés pedig sosem lehet teljes a megfelelő italok kísérete nélkül. A champagne évszázadok óta a különlegességet, a luxust, a csillogást jelképezi szerte a világon, és ezt viszi el minden asztalhoz, ahol kinyitnak belőle egy palackot.

A CHAMPAGNE SZEZON

Bár sokan úgy tartják, hogy champagne-t bármikor lehet inni napszaktól, évszaktól, társaságtól függetlenül, azért mégis vannak olyan időszakai az évnek, amikor gyakrabban pukkannak azok a bizonyos parafadugók. Itt a november a báli szezon kezdete, amelyet megszakít a karácsony és a szilveszter. Melyek lehetnének ennél alkalmasabb időpontok egy olyan ital élvezetére, amely maga a stílusos könnyedség, mulatság.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!