A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bikavérekre koncentrálhatunk

Szombaton Egri Borok az Akadémián

2011-02-25 | Tóth Adrienn


Most szombaton, február 26-án újra összegyűlnek az egri borászok a Magyar Tudományos Akadémia termeiben, hogy bemutassák bikavéreiket a bor iránt érdeklődő nagyközönségnek. Az évről-évre februárban lezajló program mindig is a legjobb, borvidéken kívüli alkalmat biztosította arra, hogy bárki átfogó benyomást alakíthasson ki az egri borokról. A kóstolóval kapcsolatban az Egri Bormíves Céh elnökét, Dr. Pók Tamást kérdeztük.


Immár öt éve zajlanak ezek a télvégi, egri borvidéki kóstolók Budapesten. Kezdetben az Egri Borvidékért Alapítvány szervezte őket az általa létrehozott Egri Borászválogatott tagjai számára. Az akkor kb. tizenöt fős csapat mára azért sokkal nagyobb, mert az időközben megszűnt alapítványtól idén az Egri Bormíves Céh vette át a lebonyolítás feladatát, és tette nyitottá a koncepciót. A korábbi elit csapat kiváltsága megszűnt, ma bárki jöhet.

A helyszínnek azonban - gondolom - vannak korlátai. Mi alapján dől el mégis, hogy kik kóstoltatnak majd szombaton?

A meghívás minden egri borász felé nyitott volt. A megjelenni kívánó pincészetektől azt kértük, maximum három bort válasszanak ki, amelyek közül egy lehetőleg a közös üzenetünket megtestesítő egri bikavér legyen, a második egy fehérbor, például a hivatalosan március 15-én debütáló Egri Csillag, míg a harmadikra nem adtunk javaslatokat, az lehetett akár rozé is.

A kóstoltatásra szánt borokat azután összegyűjtöttük és egy háromtagú bizottság lekóstolta őket. Volt olyan eset, amelyben borcserét javasoltunk, sőt az is előfordult, hogy valakit a nem megfelelő minőség miatt el kellett utasítanunk, végül azonban összeállt az a huszonhat pincészet, akikről úgy gondolom, méltóképp reprezentálják majd az Egri Borvidéket.

A figyelem középpontjában e szerint a bikavér áll majd?

Számomra ez a fő üzenetünk, de ezzel nem vagyok egyedül. Az utóbbi néhány hónapban megalakult ugyanis egy fórum Egerben, amely nagyobb és kisebb méretű pincészeteket köt össze. A nyolctagú testület rendszeresen találkozik abból a célból, hogy felderítse, és megoldást kínáljon az összefogást eddig megnehezítő problémákra. Ez a csoport már több fronton is talált közös nevezőt, például abban is egyetértünk, hogy a borvidék stratégiailag legfontosabb üzenete a bikavér kell, hogy legyen.

Tavaly akadt néhány szervezési probléma, mit tettek azért, hogy ezek idén ne fordulhassanak elő?

Igen, a múlt évi kóstolón sokaknak sorba kellett állni, és elég nagy volt bent is a tumultus, ez ellen nemcsak mi, de az Akadémia is tenni kívánt. Nekünk át kellett gondolni a belépők árazásának kérdését, a helyszín pedig kikötötte, hogy összesen ötszáz vendéget hajlandó befogadni, és azt is két turnusban. Így az első felvonásra 13:00-16:00 között, míg a másodikra, egy óra szünetet követően, 17:00-20:00 között kerül majd sor. A kora és a késő délutáni vendégek a megkülönböztetés érdekében eltérő színű karszalagot kapnak majd.Úgy tudom, nagyjából elfogytak a jegyek, ha valaki mégis nagyon szeretne ott lenni, hol érdemes próbálkoznia?

Elővételben, Egerben az Egri Bikavér Borházban, Budapesten pedig az MTA Klub Éttermében, a Bortársaság, a Radovin, az Insomnia és a Terroir Club borszaküzleteiben lehetett jegyet vásárolni. A maradék jegyeket lehetséges, hogy pénteken összegyűjtjük, így korlátozott számban a helyszínen még meg lehet venni őket. Ezért azt javaslom, hogy vásárlás előtt telefonáljanak az üzletekbe, hogy van-e még egyáltalán jegyük.

Kedvcsinálóként végül hadd kérdezem meg, Ön milyen borokkal készülsz a szombatra?

Tekintettel arra, hogy az újabb évjáratú boraim még nincsenek olyan állapotban, hogy egy ilyen kóstolón bemutathassam őket, valószínűleg csak két tételt kóstoltatok majd: a 2008-as Pajdos vörös házasítást és a 2009-es Síkhegy Leánykát.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!