A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor, mámor, Szentendre

Beszámoló a Hatodik Szent Márton Újborfesztivál és Libatorról

2008-11-20 | Cseh Gábor


Vasárnap délelőtt szürkeség üli meg a novemberi Dunakanyart. Bánatos, szürke, egyhangú és magányos. Nyirkos harmatcseppek remegnek a levéltelen, meztelen ágakon. „De a kocsma bezzeg hangos” – idézhetjük a költőt, joggal. Szentendre Szabadtéri Néprajzi Múzeumában, a Skanzenben, a kétnapos Szent Márton Újborfesztivál és Libator alkalmából ezrek hódoltak az illatok, ízek, hangok és a népi kultúra kavalkádjának.


 

Volt itt minden, ami szem-szájnak kellemes („belülördög” nemest egyet se leltem!). Pálinkafronton az Agárdi, a Rézangyal és a Brill vitézkedett nemesen, a borharcosokat a dél-balatoni Bujdosó és a Garamvári birtokok, a soproni Taschner, a szekszárdi Dúzsi, a tokaji Júlia Szőlőbirtok, a siklósi Zódor és a budafoki Corvinum kereskedés képviselte. A forraltborosok huncut négyszázért mérték a szívmelegítő kétdeciket a rászorulóknak. Az ínyencek csemegézhettek a mézek, szilvalekvárok, birsalmasajtok, szarvasgomba készítmények, magvas csemegék garmadáiban, de akiknek a hagyományos libaétkekre, libacombra-nyakra, ludaskására, füstölt libás bablevesre fájt a foguk, azoknak bizony jó húszméteres sorokat és gyomorkordulásokat kellett kiállniuk a finomságokig. Talán jobb választás volt az örök sláger, a kemencés kenyérlángos (más nevén szittya pizza vagy töki pompos), esetleg a marokmelegítő frissen sült gesztenye.A hétvége legnagyobb nyertesei mégis csak a gyerekek voltak, akik ezeken a napokon a nyálas latin szappanoperák helyett népi mesemondót nézhettek-hallgathattak, hájszkúl helyett balkáni talpalávalót, a papa pick up-ja helyett lovaskocsizhattak, a pléjsztésön helyett gégetészta-készítésben, sípfaragásban, krumplipuska-alkotásban és apróállat-simogatásban jeleskedhettek. A legügyesebbek a hordón lovaglás mámorát – és veszélyeit – is megízlelhették. 

Ami mindannyiunk számára – sőt, a Szombathelytől Lyon-ig zarándokló Szent Mártonnak – is öröm, a tavalyi havazás után idén már szombaton csúcsot döntött a 3500-as látogatószám, és akkor még hol volt a vasárnap! Egy igazi értékőrző, értékteremtő rendezvény volt, nemes kezdeményezés, veretes szervezéssel. Gratulálunk!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!