A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Champagne a kastély mellől

Egyéves a Double Bubble Pezsgőbár 2. rész

2015-05-13 | Tóth Adrienn


Champagne a kastély mellől

A budapesti Pezsgőbár, a Double Bubble egyéves születésnapja alkalmából az üzlet két sommelier-jét, Ajtai Erikát és Molnár Rolandot kérdeztük az egy év alatt szerzett tapasztalatokról. Miután a beszélgetésünk első részében Roland már kiemelt néhány érdekességet, ez alkalommal Erikán a sor, hogy bemutasson néhány olyan pezsgőt, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolnia egy érdeklődő borkedvelőnek.


Cikkünk előző részéhez kattints IDE!

 

Ha valaki szereti a száraz bort, de állítása szerint még nem kóstolt jó pezsgőt, mit töltenétek neki?

 

Ajtai Erika: Sok olyan vendégünk van, aki a pezsgők világában még nem mozog otthonosan, de érteni szeretne hozzájuk. Ahogy Roland már mondta, a pezsgőt élvezni érdemes, ezért azt gondolom, hogy nem kell beledobni a jeges tengerbe a vendéget, ha nem tud úszni, és még fázik is. Inkább szépen, finoman kezdem el bevezetni a buborékos világba, megmutatni a pezsgők sokszínűségét azzal, hogy többféle pezsgő kóstolását ajánlom föl.

 

Fontos a vendéggel a folyamatos kommunikáció: szeretem tudni, hogy a borok közül mi az, ami a kedvence, mit kóstol leginkább és miért. Fontosnak tartom figyelembe venni, hogy milyen stílusra vágyik, és hogy hányféle pezsgőt szeretne megkóstolni nálunk. Van olyan vendég, aki csak egy pohárra ugrik be munka után, és van, aki szeretné egy pezsgősoron keresztül érezni a különbözőséget. Biztos, hogy egy könnyed, gyümölcsös pezsgőt ajánlanék ismerkedésnek, és mutatnék champagne-t is.

 

Kérlek, emeljetek ki néhány kuriozitást a kínálatotokból! Melyik a kedvenc pezsgőtök?

 

A. E.: A Pezsgőbárban rengeteg érdekes pezsgő, champagne található meg a kínálatban, amiből most csak néhány említenék. Különösen érdekesnek találom a Champagne Taittinger „Les Folies de la Marquetterie” tételét.

 

Champagne a kastély mellől

 

Ez az első dűlőszelektált cuvée a Taittinger háztól, mely kizárólag a „Les Folies de la Marquetterie” kastély körül található szőlőkből készül. Az első szüret biztosította az alapanyagot, amikor a szőlő ideális mennyiségű cukorral, csodálatos aromákkal és beltartalommal bír. Kizárólag az első préselés mustjából készül, melynek egy részét fahordókban érlelik.

 

A Taittinger Comtes de Champagne 2005-ös pezsgője is igazi különlegesség. Kizárólag a legjobb évjáratokban készülő ital, mely méltó arra, hogy kifejezze a Taittinger-stílust. 100% chardonnay szőlőből áll, a területek a híres Côte des Blancs magasabb részein találhatóak. Csak az első, alacsony nyomású préselést használják fel, az alapbor 5%-át érlelik 3-4 hónapon át új hordókban, ez teszi különlegességé a házasítását. Ezt a pezsgőt 10 éven át tartják a seprőn egy XIII. századi, mészkőbe vájt pincében.

 

 

A Champagne Krug Grande Cuvée Brut tétele igazi legenda. A kategória egyik csúcsa a struktúráról szól. Kis tölgyfa hordókban erjedt és érett alapbora hét éven át, együtt fejlődik a palackban az élesztővel. Testes, krémes champagne, mézes-fűszeres illatokkal, virágokkal és elegáns diós-mogyorós-toastos aromákkal. A Wine Spectator 96, Parker 92 pontra értékelte.

 

Végül Louis Roederer Cristal 2006-os pezsgője bármely estre képes feltenni a koronát. Ezt a 40%-ban chardonnay-ból, 60%-ban pinot noirból felépülő champagne-t legalább 6 évig érlelik a pincében, kizárólag a legjobb években és a legtökéletesebb állapotban szüretelik, és gyümölcsössége, selymessége, mineralitása már-már a tökéletesség határát súrolja. Cristalt inni stílus, a Cristal a pompa, a fényűzés és az elegancia itala.

 

A kedvenc pezsgőmről nem tudok nyilatkozni, mert mindig más a kedvencem. Ahogy én is, úgy a pezsgő sem mindig ugyanazt az arcát mutatja. Más ízvilágra vágyom a reggelihez, másra egy kellemes, lazítós beszélgetéshez, és megint másra egy esti baráti összejövetelhez. Van, amikor a légies, kecses, kedves, mézes, őszibarackos pezsgőre, máskor a robusztusabb, vagy az élesztősebb, pirítóst idéző aromákra, vagy a komplexebb ízvilágra. Ami állandó, az a száraz, brut kategória. Az sem baj, ha a pezsgő smink nélkül mutatja meg szépségét, azaz brut nature.

 

Champagne a kastély mellől

 

Milyen programokkal készültök a tavaszi, nyári szezonra?

 

A. E.: Április 30-án terasznyitó partit tartottunk a Pezsgőbárban, ahol a különböző pezsgők mellé provence-i kagylóragut kínáltunk a vendégeknek. Május hónapban a Gourmet Fesztiválon veszünk részt, idén nagyobb, megújult standdal. Terveink között szerepel egy olasz pezsgősor bemutatása, és külön rendezvénnyel szeretnénk elindítani a Moët Ice forgalmazását.

 

A szortimentünkben mindig legalább ötven pezsgő szerepel, amit időszakonként újabb tételekkel frissítünk. A Pezsgőbárban minden alkalommal legalább húszféle pezsgőt kínálunk poharazva is. Ezeknek a pezsgőknek a frissességét egy speciális pezsgővisszazáró berendezéssel, a Pod Barral tudjuk garantálni.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!