A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Demeter Zoltán: A tokaji üzenet nemzeti ügy

Exkluzív mesterkurzus a Tokaji Márciuson

2018-03-14 | Vinoport


Demeter Zoltán: A tokaji üzenet nemzeti ügy

Fontos kérdésekre kíván választ adni a 2018-as Tokaji Március mesterkurzusán Demeter Zoltán, aki 22 évvel ezelőtt alapította pincészetét Tokajban. Szó lesz felelősségről, a gondolat teremtő erejéről, és arról is, hogy miért jöjjenek kipihenten a résztvevők.


Nagyon fontos témát érint a mostani mesterkurzusa: mi Tokaj üzenete? Mesélne erről kicsit bővebben?

 

Tokaj országunk legfontosabb borvidéke. Minden alapot birtokol arra vonatkozólag, hogy világszínvonalat képviseljen boraival. Ezen gondolkodás mentén kijelenthető, hogy a világ egyik legfontosabb borvidéke is egyben. Ugyan ezzel nem mindenki ért egyet azonnal, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy neve a legismertebb magyar szó a világon. Itt nemzeti szinten jön létre felelősség, melyet mindenkinek meg kell élnie és értenie. Tokaj üzenete nemzeti ügy.

 

A kurzus leírásánál említi, hogy milyen komoly felelősséget cipel egy bor alkotója: mire gondol pontosan? 

 

A felelőssége annak aki ebben a témakörben tevékenykedik, fokozott, mivel az előző gondolat hordoz egy olyan közösségi szerepvállalást, melyen keresztül nem csak az egyént mérik és nem csak a szűkebb környezetben. De mint előbb említettem, ez a felelősség nem ér véget a bornak a borászatból történő kiszállításával.

 

A borkészítés során és magánéletében is hisz abban, hogy a gondolatnak teremtő ereje van?

 

Természetesen. A létezésünk környezete is gondolataink leképeződése. A gondolat szüli a mozdulatot. Az előttünk járó generációk egymásra rakódott mozdulata megteremtette azt a környezetet, amiben most élünk. Ha valaminek a fontosságát meg akarjuk érteni, véleményem szerint ilyen mélybe való tekintéssel kaphatunk tiszta képet. Az adott pillanat tartalma következménye valaminek, ami előtte már elő volt készítve. A felelősséget is így kell mérni.

 

 

Melyik tokaji évjáraton lesz a hangsúly a kurzuson? (Ha van ilyen)

 

Nem lesz hangsúlyozva egyetlen évjárat sem, azonban lesz egy kis utazás az időben. Több olyan felelősnek tűnő vélemény született az utóbbi időben borral kulturális értelemben foglakozóktól, mely a tokaji borok érlelhetőségét kérdőjelezi meg. Ennek most utána fogunk járni, mélyebben visszatekintve az időben boraimon keresztül. Az alkalmat egy aktuális 2016-os évjárat bemutatóra is fel fogom használni.

 

Van kedvenc tétele a borsorban?

 

Mindegyik bor megszületésekor magamból adtam egy kis darabot. Nem mernék különbséget tenni. Elkényeztetett helyzetben vagyok, mert olyan borokat van lehetőségem a közönség elé küldeni, melyeket kivétel nélkül szeretek és mindegyik létjogosultságában - az előző gondolatok mentén - hiszek.

 

Mire készüljenek a résztvevők, mit üzen nekik?

 

Nem lesz egy könnyű utazás, ilyen rövid idő alatt ennyi besűríteni szándékozó gondolattal és borélménnyel. Pihenten jöjjön mindenki. Azonban biztos vagyok benne, hogy a segítségül hívott Tokajt ismerő és Tokajért rajongó borszakíró, Ripka Gergely nem enged elkalandozni a bemutató kijelölt útjáról.

 

Demeter Zoltán: A tokaji üzenet nemzeti ügy

A mesterkurzus borsora: 

 

Ha jelentkezne Demeter Zoltán exkluzív mesterkurzásra, melynek címe "A Tokaji üzenet megőrzése - avagy hogy maradnak meg gondolataink és mozdulataink az utókornak", akkor azt IDE kattintva teheti meg.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!