A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Effervescents du Monde 2008

Pezsgőverseny Dijonban

2008-12-02 | Tóth Adrienn


2008. november 13-14-én hatodik alkalommal rendezték meg Dijonban, Franciaországban az Effervescents du Monde elnevezésű pezsgőversenyt. A 24 nevező ország és 418 pezsgőminta garantálja, hogy a megmérettetés a világ egyik legjobb áttekintését adja a buborékos borok tekintetében. A nyertesek között ebben az évben is a franciák voltak abszolút többségben, azonban idén négy hazai érem is született: a Törley cégcsoport mellett Garamváriék is ezüstérmet kaptak.


A 75 tagú nemzetközi zsűri két napon át bírálta a borokat a dijoni Lycée Le Castel gasztronómiai iskolában. Munkájuk eredményeként 139 érem született, amely egy pár százalékkal át is lépi a megszokott 30%-os határt. Bronzérmet így sem osztottak ki, viszont 96 ezüst és 43 aranyérem talált gazdára.

Idén a TOP 10-es csúcsmezőny 13 borból áll, a verseny szervezőinek nyilatkozata szerint erre azért volt szükség, mert az élbolyban olyan közeli eredmények születtek, hogy másképp nem tudták megoldani. A tizenhárom legjobb borból hét francia és kettő ausztrál volt, de akadt egy-egy svájci, spanyol, olasz és egyesült államokbeli is.

A benevezett tételeknek egyébként körülbelül fele érkezett hazai terepről. Ha tovább megyünk, azt találjuk, hogy a francia indulók felét küldték a híres pezsgővidékről, Champagne-ból, míg a többit az ország egyéb pezsgőt termelő vidékei nevezték. A Crémant (nem Champagne vidéki, de tradicionális eljárással készített francia pezsgő) termővidékek közül a két klasszikus Loire, Burgundia és Elzász emelkedett ki.

Jelentős mennyiségű minta érkezett azonban Spanyolországból, Olaszországból, Brazíliából, Ausztráliából, Svájcból, Argentínából, Kanadából és tőlünk is. A zsűri nyilatkozatában külön kiemelte a nagyon jól szereplő brazil muskotály pezsgőket.

A tavalyi év mezőnyéhez képest a pezsgő-különlegességek terén 2008-ban a rosé-k és vöröspezsgők hozták el a legtöbb új érmet.

Magyarországot a Franciaországból, Ausztráliából, Spanyolországból, Olaszországból, Brazíliából és Svájcból álló élmezőny után sorolták fel a verseny eredményeinek elemzése során és megemlítették, hogy a tavalyihoz hasonlóan megbízhatóan, jól szerepeltünk.

A BB Chapel Hill Chardonnay Brut, a Garamvári Chateau Vincent Evolution Rosé 2005, valamint a Törley Francois President Rosé 2004 és a Törley Chardonnay Brut 2005 hozott haza egy-egy ezüstérmet.

A versenyt jövőre november 19-e és 20-a között rendezik meg.

A tavalyi versenyről szóló hírünkhöz kattintson IDE!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!