A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Egy héttel fejlettebb a szőlő, mint tavaly ilyenkor

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre, április 20-26.

2016-04-22 | Tarcal Kutató


Egy héttel fejlettebb a szőlő, mint tavaly ilyenkor

A szőlő fejlettség szempontjából 7-10 nappal előrébb tart az előző évhez képest, de a hidegfront miatt az ütem lassulhat. Most kell megelőzni az atkakárokat! A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése és előrejelzése.


 

Az enyhe télnek köszönhetően a szőlő probléma nélkül telelt. A szőlő fajtától, dűlőtől és művelésmódtól függően rügypattanás és hat leveles fenológiai állapotban van (BBCH 09-116). A szőlő fejlettség szempontjából 7-10 nappal előrébb tart az előző évhez viszonyítva (1.ábra). A héten lehűlés következett be, ami erősödik a jövő hét elején, ez hatással van a szőlőre, melynek fejlődése lelassulhat. 

Egy héttel fejlettebb a szőlő, mint tavaly ilyenkor Egy héttel fejlettebb a szőlő, mint tavaly ilyenkor

A szőlő fenológiai állapota az előző évekhez képest

 

A lisztharmat aszkospórás fertőzésének bekövetkezéséhez szükséges feltételek (mind az időjárási, mind a fenológiai) eddig csak a borvidék északi részén teljesültek 04.13-án. Ezt támasztják alá a Sárospatak Királyhegy dűlőben üzemelő meteorológiai állomás által gyűjtött adatok. A primer tünetek megjelenése a hétvégén, illetve jövő hét elején várhatóak. A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyaggal végezzük. A megelőző kezeléseket el lehet kezdeni az ültetvényekben.

Atkák

Az enyhébb tél nem gyérítette az atkapopulációkat, az Intézet vizsgálatai alapján az atkák átlagos egyedszáma növekedett 2015-höz képest, a ragadozó atkák száma viszont csökkent. A jelenlegi fenológiai állapotban van a legjobb lehetőség megelőzni az atkák által okozott jelentősebb károsítást.

 

A védekezési mód megválasztása esetén figyelembe kell venni az előző évi megfigyeléseket, és a tél folyamán végzett vizsgálatokat. Azokon a területeken, ahol az előző évben jelentősebb atkafertőzés volt tapasztalható, ott ezen az éven is lehet számítani a károsításra. Ezeken a területeken mindképp indokolt a védekezés. Erős fertőzés esetében alkalmazható atkaölő hatóanyagok: spirodiklofen, fenpiroximát, abamektin, etoxazol. Kisebb erősségű fertőzés esetén a magasabb dózisú kén gyérítő hatása is elegendő lehet. Ökológiai termesztésben pedig a ragadozó atkák téli betelepítése nyújt védelmet.

Az elmúlt években tapasztalható volt szőlőtripsz kártétele az ültetvényekben.

Idén is figyelmet kell fordítani a károsítóra. Tünete összetéveszthető az atka kártétellel. Néhol nagyobb számban észleltük. Az abamektin hatóanyag szőlőtripsz ellen is hatásos.  

A tarka szőlőmoly egyedeit már fogják a csapdák. A rajzás a tarcali Bakonyi dűlőben 8 nappal korábban kezdődött, mint 2015-ben. A védekezés még nem indokolt. Nyerges szőlőmolyt a csapdák még nem fogtak. 

 

Ékköves faaraszoló, valamint fűbagoly lepkék hernyói okoztak idén is szigetszerűen rügykárokat. Tapasztalatok alapján a kártétel nem volt jelentős.

A vad

A vad az erdő közeli ültetvényekben a fakadó rügyeket, fiatal leveleket és hajtásokat lerághatja. Azokon a területeken, ahol az előző évben vadkár volt tapasztalható, ott ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. Több lehetőség van vadriasztásra, használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

 

 

A sorok, soraljak egyre több szőlőben növénnyel borítottak. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, amelyet minden sorban érdemes elvégezni. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtószer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A tőkék törzsének tisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil).

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet- és csapadékadatai:

 

2015.04.13-19.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

3,8

15,01

Hercegkút Gombos

1,4

14,26

Hercegkút Hosszúhegy

1,2

17,83

Bodrogolaszi Pajzos

0,1

14,29

Tolcsva Kincsem

0

15,03

Tolcsva Nyakvágó

0

14,73

Erdőbénye Lőcse

0

14,69

Vámosújfalu Rány

0

14,81

Olaszliszka Haraszt

0

15,51

Szegi Poklos

0

15,53

Tarcal Vinnai

0,3

15,53

Tokaj Hétszőlő

1

16,16

Bodrogkeresztúr Lapis

0,2

15,44

Bodrogkeresztúr Dereszla

0,3

15,27

Mád Betsek

0,5

10,64

Mád Juharos

0

14,87

Mád Úrágya

0

15,69

Tállya Nyergesek

0,1

15,3

Abaújszántó Kassaváros

0,6

15,11

 

 

Az előrejelzések alapján a következő napokban 15-20°C közötti maximum hőmérséklettel számolhatunk. A lehűlés vasárnaptól erősödik, a napi maximum hőmérséklet 15°C alá csökken majd. Csapadék szombaton és vasárnap várható.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvos                                                                                                     

                                                                                                             Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!