A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Élmény-Balaton

Megalakult a Balatoni Kör

2014-04-03 | Tóth Adrienn


"Ilyen Balatont körülölelő összefogás még nem volt a borászat és a vendéglátás meghatározó képviselői között. Tagjaink már külön-külön is bizonyították kreativitásukat, de így együtt új távlatokat nyitó energiák szabadulnak fel. A Balaton nem csak egy tó vagy nyaralás, hanem általában az ország napos oldalát jelenti, másként mondva: a legpozitívabb, legerősebb brand itthon. Fontos lenne tudatosan tovább építeni, a nevet megvédeni, a Balaton arculati elemeit jobban kidolgozni" - foglalta össze gondolatait a Vinoportnak Kardos Gábor, a Balatoni Kör egyik alapító tagja.


Március 21-én húsz balatoni borász, vendéglátós, cukrász és pálinkamester egy Balatonfüredről Siófokra tartó hajón alapította meg a Balatoni Kört. Az eseményen a tagságon túl jelen voltak a Magyar Turizmus Zrt., a Balaton Turizmus Szövetség, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Bahart képviselői, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Ugyancsak részt vett az alapító ünnepségen dr. Kiss Eliza, a szőlő- és borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki kiemelte, a Balatonra kell építeni a bormarketingen túl akár az országimázst is, mivel az arculatépítés fő értékeit egyesíti itt páratlan környezetben a borturizmus és a régiós gasztronómia.

A Balatoni Kör fontosnak tartja a marketingtevékenységet, ugyanakkor nem csak ennek megvalósítása érdekében állt össze, erről nyilatkozott nekünk a szervezet szóvivője, Kardos Gábor: „Áttörést a tavasztól őszig jól működő borturizmus hozhat, amihez az infrastruktúra (ami a legdrágább) itt, a tóparton a nyári turizmus miatt már adott. Csupán stratégiai döntés kérdése, egy jó koncepció és nagyságrendekkel olcsóbb, pár százmilliós költségvetésből felépíthető jó kommunikáció kellene, hogy a balatoni borturizmus a világ legsikeresebb vidékeihez hasonló szintre kerülhessen, és az országmarketingben is kulcselemmé válhasson. E mellett természetesen fontos, hogy a gasztronómia és a vendéglátás egyre magasabb szintre emelkedjen, ugyanakkor ezen célokon túl kiemelkedő jelentőségű a balatoni életminőség javítása a régióközpontú szemléletmód révén.”

A szervezet tervei szerteágazóak, első lépésként két programot emeltek ki. A Borpart egy akció- és rendezvénysorozat, amely kapcsán a tagságon kívül más helyi partnerek csatlakozására is számítanak. A cél, hogy az alkalmi, néhány napos fesztiválok helyett az egész évben működő minőségi vendéglátóhelyeket támogassák a Balaton-parton. Ennek eszközei lehetnek a hajóval vagy kerékpárral megtett utazások, amelyekről a résztvevők fényképekkel, videókkal, rövid írásokkal számolnak be.

Élmény-Balaton

A Balaton Bora projekt a szervezet többi programjához hasonlóan nyílt a Balaton partján dolgozók felé. A törekvés lényege a Balaton Borának elkészítése egységes címkével és jól azonosítható stílussal. Az első közös bor a tervek szerint olaszrizlingből készül, mivel a szervezet nyilatkozata szerint az ország legelterjedtebb fehérszőlő-fajtája kapcsán a régióra történelmi felelősség hárul. Hogy ennek egyre inkább megfelelnek az itteni pincészetek, azt bizonyítja az a megfigyelés, hogy a versenyeken és a piacon legelismertebb olaszrizlingek több mint kétharmada balatoni. A Balatoni Kör ezen túl javasolja egy újfajta védjegy és logó bevezetését annak érdekében, hogy ennek a sokszor tömegborként kezelt fajtának javulhasson a megítélése.

Mivel a szervezet alapvetően a Balaton sokszínűségét hirdeti – elég itt csak a természeti adottságok és a bevont szektorok összetettségét figyelembe venni –, arra kértük a Balatoni Kör néhány tagját, fogalmazzák meg, hogy számukra személyesen mit jelent a szervezet.

„Mi, akiknek megadatott, hogy a Balaton vonzáskörében élhetünk és dolgozhatunk a hétköznapok egymásutánjában is, egyre-másra rá kell csodálkoznunk az adottságokra, amiket a környezetünk nyújt.  Könnyen beszélek, hiszen a Balaton-felvidék gyöngyszemében, a Káli-medencében, Szentbékkállán borászkodhatok. Nekem erőt ad, hogy hasonlóan elhivatott emberekkel dolgozhatok egy közös célért, a Balatonért és ennek szűken vett környezetéért. Azért, hogy a helyben rejlő lehetőségeket minél magasabb színvonalon juttassuk el az idelátogatókhoz. Mondhatnám úgy is: azért, hogy magán a látványon túl legyen miért ide jönni!  Nekem ez a Balatoni Kör.”

Trombitás Tamás, Trombitás Borház (Szentbékkálla)

Élmény-Balaton

„Egy cél, közös lendület, együttes megvalósítás. Az észak- és dél-balatoni borászok összefogásával úgy érzem, az eddig is szorgalmazott célkitűzésünk megvalósulhat: a Balatoni borrégió végre megérdemelten ismertté válhat, ami nemcsak a borágazatnak kedvez, hanem fellendülést hozhat a balatoni turizmus területén, sőt az országimázs megítélésében is." 

Bujdosó Ferenc, Bujdosó Pince (Balatonszemes)

Élmény-Balaton

„Meggyőződésem, hogy a Balaton sokkal többre hivatott, mint amilyen szerepet a jelenlegi európai turisztikai piacon betölt. Körbeveszik a ragyogó adottságú borvidékek a kiváló borászatokkal, a mezőgazdasági lehetőségekről nem is beszélve. Mi azt szeretnénk, hogy összefogva a borászokkal, éttermekkel, cukrászdákkal, pálinkafőzdékkel, egy egész évben működő, a Balaton ízeit kínáló utazási célpont legyünk. Mi büszkén mondjuk, hogy balatoniak vagyunk!”

Csapody Balázs, Kistücsök (Balatonszemes)

Élmény-Balaton

„Mindannyian hozzátesszük a saját részünket a Balaton-élményhez. Az én feladatom kiváló minőségű balatoni borokat készíteni és komplex élményt nyújtani a pincéhez látogatóknak mind a négy évszakban. Helyi ízekkel, zamatokkal, mosollyal és közös élményekkel. Borászgenerációm legnagyobb feladatának az ikonikus balatoni bor, az olaszrizling hírnevének megteremtését tekintem.”

Nagy László, VSOP (Badacsony, Balaton-felvidék)

 „Fontosnak tartom, hogy olyan emberek az alapítók, akik valamilyen szinten már bizonyítottak a saját területükön, sikeresek, és ez bizakodásra adhat okot, mert így csak a közös munka alapjait kell megteremteni. Számomra nagyon fontos, hogy ezen összefogás valamiért, nem pedig valami ellen szól, nem zárt, hanem nyitott, és az egész éves élmény-Balatont próbálja létrehozni. Pálinkásként azt érzem, hogy folyamatosan bővül az ide látogatók érdeklődése, és a borászokat kiegészítve egyre komolyabb turisztika vonzerőt jelentünk.”

Pach Gábor, Zimek Pálinka (Zamárdi)

„Tényként kezeljük, hogy a Balaton régió egyedülálló természeti szépségekkel rendelkező tájegység, a legnépszerűbb turisztikai központ, szabadidős és versenysportok közkedvelt helyszíne, és ha ez még nem volna elég, talán az ország egyik legizgalmasabb szőlőtermő területe. Azt várom az összefogásunktól, hogy ezekről a közös értékeinkről mind az itt élők, mind a hozzánk látogatók bizonyosságot kapjanak, és legalább olyan pozitív, egységes és tiszta regionális képet tudjunk magunkról sugározni, mint amilyennek mi magunk látjuk a környezetünket. Mi imádunk itt élni!”

Dobai Balázs, Kredenc Borbisztró (Balatonfüred)

Élmény-Balaton

„Csopakon mindig is fontosnak tartottuk, hogy céljainkat a hasonló gondolkodású helyi termelőkkel, éttermekkel és vállalkozókkal együttműködve valósítsuk meg. Az ilyen együttműködések keretében jött létre és működik a csopaki olaszrizling minőség- és eredetvédelmét szolgáló Csopaki Kódex, az édesapám, Jásdi István ötletéből született és országos rendezvénnyé vált Olaszrizling Szerintünk, és még sok más regionális kezdeményezés. A Balatoni Körhöz azért csatlakoztunk, hogy a megkezdett munkánkat regionális szinten folytathassuk, és hozzájárulhassunk a Balaton felvirágoztatásához."

Jásdi Attila, Jásdi Pince (Csopak)

Élmény-Balaton

„Fontosnak tartom, hogy a Balaton környéki vendéglátóhelyeken balatoni borok szerepeljenek a kínálatban, ahogy Európában is az adott régió borait kóstolhatjuk az éttermekben. Nagyon örülök annak, hogy a Balaton mindhárom borvidékének (Csopak, Dél-Balaton, Badacsony) meghatározó borászai is egyetértenek velünk ebben. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a balatoni borokból teljes a kínálat, legyen szó fehér-, rozé- vagy vörösborról. Szeretnénk elérni, hogy a megalakult Balatoni Körhöz csatlakozzanak a környékbeli kézművesek, őstermelők, és a vendéglátóhelyek az ő minőségi alapanyagaikat használják a konyháikon. Feltett célunk segíteni a balatoni halgazdálkodás közös újraindításában, hogy újra friss balatoni hal kerülhessen a balatoni éttermekbe, ami most sajnos nem jellemző, pedig ez lehetne akár természetes is, az adottságainkat figyelembe véve.”

Martonosi Zsolt, Baricska Csárda (Balatonfüred)

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!