A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eredetvédelem felsőfokon: ujjlenyomatot kapnak a magyar borok

Megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat

2018-03-23 | Vinoport


Eredetvédelem felsőfokon: ujjlenyomatot kapnak a magyar borok

Mostantól „ujjlenyomatot” lehet venni a magyar borokról, ami komoly lehetőségekkel bír az eredetvédelem és minőségbiztosítás terén.


 

Március 22-én adták át Szerencsen azt a Mágneses Magrezonancia Spektroszkópos (NMR) technológiával felszerelt laboratóriumot, amelyet a Diagnosticum Zrt. hozott létre 879 millió forintos támogatással. A GINOP-2.1.1-15-2016-01085 projekt támogatás keretében megvalósuló program célja volt, hogy egy nemzetközi adatbázis részeként elkészüljön a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe; egy olyan bortérkép, amelynek segítségével hitelesíthető az adott bor termőhelyének, fajtájának és évjáratának valódisága.

 

 

A jelentős hazai fajták, termőhelyek az évjárat adataival együtt kerülnek be a nemzetközi adatbázisba. Ha feláll a háttér adatbázis, a továbbiakban a bevizsgált hazai bormintáknál egy matematikai algoritmus segítségével megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.

 

Az NMR vizsgálat a hitelesítésen kívül a bormintával kapcsolatban 53 paraméter értékeit is megadja. Ha mindez megtörtént, a palackon elhelyezhető úgynevezett NFC címke tanúsítja, hogy az eredetmeghatározás és eredetiség vizsgálat NMR módszerrel történt, az eredmény pedig bekerült a nemzetközi adatbázisba.

 

Eredetvédelem felsőfokon: ujjlenyomatot kapnak a magyar borok

 

„A borkedvelők világszerte jó minőségű, ellenőrzött és beazonosítható származású borokat szeretnének fogyasztani, ennek árát pedig egyre inkább hajlandóak meg is fizetni. Ehhez fog támogatást nyújtani a jövőben a Szerencsen létesített új NRM borlabor” – mondta az ünnepélyes átadáson Dr. Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke. Hozzátette, a társaság az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával összesen 879 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a projekt megvalósítására, amelyet 2019 február végéig kell befejeznie.

 

Az Európai Uniós támogatással, a Széchenyi 2020 gazdaságfejlesztési és innovációs programjának keretében tavaly elindított projekt három részből áll: az új laboratórium a bordiagnosztikai matematikai modell kifejlesztésével párhuzamosan kezdi el a referencia célokat szolgáló Bor Eredetvédelmi Adatbázis létrehozását, illetve a Magyar Borok Eredetmintázati Térképének elkészítését.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!