A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Etyek egyenes úton a zöld pokol felé

A sauvignon blanc és a 360

2016-09-12 | Ferenczi Csilla


Etyek egyenes úton a zöld pokol felé

Öt etyeki borászat fogott össze, hogy megfogalmazzák, mi az etyeki bor, melyek a fő fajták és borstílusok, amelyre a borvidéknek összpontosítania kell. Az Anonym Pince, az Etyeki Kúria, a Haraszthy Pincészet, a Hernyák Birtok és a Rókusfalvy Birtok adják az Etyek 360-at. Kóstolójukon megtudtuk, milyen jövőt álmodtak meg Budapest szőlőskertjének, és hogy mi az a green hell.


Bár a múlt kötelez, Etyek mégis sokkal többre hivatott, mint hogy pezsgő alapbor vidék legyen. A borvidék kedvező adottságaiból és a borászok tapasztalataiból az Etyek 360 tovább építkezik; az alapok lefektetése és a közös gyökerek felfedezése most, húsz évre rá történik. Az 5600 hektáros borvidék ültetvényeinek bő 70%-a elsőosztályú és hosszan eltartható borokat ad, ám még csak most körvonalazódik, hogy melyek azok a fajták, amelyekkel valóban érdemes Etyeken foglalkozni, amelyek által az etyeki borokat – a nem túl távoli jövőben – vakon is megismerhetjük. 

Kísérletek indultak

"Etyeken mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a három fő fajta a sauvignon blanc, a chardonnay és a pinot noir lesznek" – avatott be Rókusfalvy Pál. Kísérletek is indultak a Kertészeti Egyetemmel közösen, például az etyeki sauvignon blanc-hoz leginkább illő élesztővel kapcsolatban. "Nagy esély van rá, hogy az Uvarum lesz a befutó, ez ugyanis gyönyörű testet és igazán egyedi illatvilágot ad a sauvignon blanc borának, közben pedig mégsem az ó- vagy újvilági, hanem az etyeki oldalát mutatja meg a bornak" - mesélte Hernyák László. Maga a téma természetesen további üzemi kísérleteket igényel, több év tapasztalatából lehet majd reális következtetéseket leszűrni.

Másfél évtizede egymás mellett

A két éve elindított baráti és szakmai együttműködés, az Etyek 360 legfontosabb célja a folyamatos belső kommunikáció, eredményeik megosztása egymással, a rendezvényekre való közös felkészülés, illetve rendszeres zárt körű kóstolók, ahol saját boraik bemutatásán kívül külföldi példákat elemezve is tanulnak – együtt. Az öt borászat szakmai műhelyében egy-egy alkalommal a közönségnek is megmutathatják saját elképzeléseiket Etyekről és a fajtákról. Az esemény különlegessége pedig, hogy mindig másnál rendezik meg, így az egyes pincék sajátosságait közvetlen közelről tapasztalhatják. Legutóbbi alkalommal, amikor mi is ott jártunk, a sauvignon blanc témakörét boncolgatták a Haraszthy Pincészet teraszán.

 

Etyek egyenes úton a zöld pokol felé

 

A szinte-szomszéd borászok saját bevallása szerint még csak most ismerkednek a fajtával. A cél viszont már egyértelmű: a tiszta, pengeéles, a fajta karaktereit hordozó, reduktív vagy minimálisan érlelt sauvignon blanc borok létrehozása, lerövidített érlelési idővel és seprőn tartással. A fajtával viszont sokszor küzdeni kell, ráadásul azt is megtudtuk a felszólaló borászoktól, miért nevezik új-zélandi kollégáik a fajtát green hellnek:

néha van értelme küzdeni vele, néha nincs, néha pedig nem is lehet.

 

Szövényi Áron kezdte a sort, aki családi pincészetének bemutatása után az Anonym Frazír két legfrissebb évjáratát (2014, 2015) leplezte le. Ezután következett az idén 20 éves Etyeki Kúria borásza, Mérész Sándor, aki hangsúlyozta az új ültetvényekbe vetett hitét, ugyanakkor hozzátette, hogy "Loire-völgyi vagy új-zélandi sauvignont sosem fogunk tudni itt készíteni, csak etyekit – de jó szőlőműveléssel és tiszta pincemunkával ezeket is büszkén lehet vállalni". Nemrégiben, amikor az Etyeki Kúriánál egészen 1997-ig visszamenőleg végigkóstolták a sauvignon blanc-okat, még ha bizonyos esetekben kisebb hibákkal is, de kifejezetten jól iható borokkal találkoztak – avatott be a Kúria borásza. 

 

Az Etyek 360-hoz 2015 őszén csatlakozó Haraszthy Pincészet borásza, Pázmányi Dániel hozzátette, hogy az etyeki borok egységes karakterének megfogalmazása mellett fontos megtartani a pincészetek egyedi stílusjegyeit is, ami egyébként már most is kiérezhető volt a borokból. "Bár a pezsgő egyelőre nincs napirenden az Etyek 360-on belül, de az egyes pincék foglalkoznak ezzel a szakiránnyal is, így mi is készítünk pezsgőt. Pontosabban tanuljuk a pezsgőkészítést" – mondta Dániel.  

 

Etyek egyenes úton a zöld pokol felé

Ezeket kóstoltuk most

Anonym Pince, Frazír 2015

Az Orbán dűlő alapanyagából a meleg évjáratból adódóan 13%-os alkohollal született meg a bor, 8-12 órás áztatással, középszürettel. Egyszerre díszítik zöldes, fűszeres és gyümölcsös jegyek is a bort, mint ahogy a dobos és fúvós hangszerek a zenét: ez a frazír. A bor testének súlya közepes, ezt az alkohol és a savak is meghaladják, de az összhatás harmonikus.

 

Etyeki Kúria, Sauvignon Blanc 2011

Többlépcsős szelektív kézi szüret, kíméletes hűtött préselés után 50% alacsony hőfokon, acéltartályokban, 50% pedig 20 hl-es nagy magyar tölgyfa hordóban erjedt, majd három hónapig finomseprőn érlelődött. Fűszeres illat, rétegzett korty.  A klasszikus, zöld füves illat kevés bodzával és grapefruittal keveredik, ízében rengeteg, lédús citrus és mangó mellett pikáns, vegetális jegyek. Érett, erőteljes, mégis elegáns bor, hosszú lecsengéssel, sok meglepetéssel.

 

Haraszthy-Vallejo Pincészet, Sauvignon Blanc 2015

Pázmányi Dániel borásznak ez a kedvenc tétele. Kristálytiszta illat és íz, melyek ráadásul szép összhangban is vannak egymással. A 8%-ban hordóban érlelt borban a klasszikus füves jegyek mellett egresre és kivire emlékeztető elsődleges aromák a leginkább hangsúlyosak, melyek szépen hozzásimulnak a közepes savérzethez és a hosszú, gyümölcsös, mentásan fűszeres utóízhez. 

 

Hernyák Birtok, Sauvignon Blanc 2015

A fajtából 1997-ben már elkészült az első évjárat Hernyákéknál, a mostani kóstolón a legfrissebb, 2015-ös tétellel ismerkedtünk. Köszönhetően a jól megválasztott szüreti időpontnak és annak, hogy a teljesen reduktív, modern sauvignon blanc-nal ellentétben ez a tétel 15%-ban hordósan érlelt tételt is tartalmaz, korrekt, kerek és komplex etyeki sauvignon blanc született.

 

Rókusfalvy Birtok, Sauvignon Blanc 2015 

A sauvignon blanc klasszikus, óvilági, kevésbé divatos oldala. Illatában mézes édesség, ízében érettebb gyümölcsök, lédús mangó és nektarin köszön vissza az erős mineralitás és krétás jegyek mellett. Vaskos, strukturált bor, a 7 g/l savat 4 gramm maradékcukor kerekíti.

 

A borok kóstolása közben a Cinnamon Étterem kényeztett minket a finom falatokkal. Ezeket ajánlották sauvignon blanc-okhoz:

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!