A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gyászol a borvilág: elhunyt Konyári János

2017-05-23 | Vinoport


Gyászol a borvilág: elhunyt Konyári János

Hosszan tartó betegség után ma hajnalban elhunyt Konyári János (66) balatonboglári borász. Példamutató, stílusteremtő munkájáért a Magyar Bor Akadémia rendes tagjai sorába választotta; 2008-ban elnyerte az Év Bortermelője címet. Végső búcsújáról családja gondoskodik.


Konyári János több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította.

 

2008-ban elnyerte az Év Bortermelője címet, az idei évben pedig egyike volt a Borászok Borásza díjra jelölt öt kiváló szakembernek.

 

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton egyik legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáron gazdálkodnak, a Balatonlellétől délre található Kishegyen, Öreghegyen, illetve Szárhegyen, Bánomhegyen, Jánoshegyen és Sinai-hegyen. Ezen területek mind kivételes adottságúak, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.


A Loliense és a Sessio márkákkal bebizonyította, hogy születhetnek csúcsborok Dél-Balatonon; kiváló vörösborai a Balaton déli partjának kékszőlő-termelésének is új lendületet adtak. A Konyári Pince a tradíciók és az újítások ötvözésével mind a termőhelyből, mind a fajtából a maximumot kihozva készülnek. Számos hazai és világversenyen is díjnyertes boraik az összetéveszthetetlen, kiegyensúlyozottságra, tudatosságra, precizitásra épülő Konyári-stílus mintaképei.
 

 

A pincészet a fenntartható fejlődést is támogatja: minden felhasznált tölgyfahordó fejében egy új tölgyfacsemetét ültetnek.

 

Fotó: Borászok Borásza Facebook oldalSzerkesztőségünk fejet hajt Konyári János előtt, családjának rengeteg erőt kívánunk a szomorú esemény feldolgozásához. Nyugodjék békében!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!