A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Győzelem a Szentföldön

Tokaji aranyérmek a borversenyen

2008-12-30 | Nyulasi Gábriel István


Idén 3. alkalommal került megrendezésre a Terravino borverseny. Az első versenyen még nem vett részt magyar nevező, a másodikon már szereztünk egy ezüstérmet. A 2008-as év hozta meg az áttörést, három Tokaji is kiváló minősítést kapott.


 

Izraelben a borkészítésnek ősi hagyományai vannak, már a bibliai idők (Kr.e. 1200-445) előtt vándoroltak a héberek az Eufrátesz folyó mentén a Perzsa öbölig, és magukkal vitték Mezopotámiába a szőlőt és terjesztették. A Bibliában a szőlő nevét mintegy hatszázötvenszer idézik, a jólét és a béke jelképe is egyben. A sok–sok példából csak egy történetet ragadnék ki, amikor Mózes előre küldte kémeit, hogy tájékozódjanak az ígéret földjéről. A hírhozók a Carmel-hegyről egy óriási szőlőfürttel tértek vissza. A méretes gyümölcs akkora volt, hogy csak ketten birkóztak meg a cipelésével, egy vállukra vetett rúd segítségével. (Kozma Pál: A szőlő- és borkultúra ókori gyökerei, műve alapján)

Visszatérve a borversenyhez… Robert Parker is képviseltette magát, és kiemelte a borok minőségét - ezzel az amerikai fogyasztókra valószínűleg nagy hatást fog gyakorolni. Az Izraelben megrendezésre kerülő verseny az ottani borkultúra és borturizmus előmozdítását is szolgálta, mely a feszült viszonyok közt nem egyszerű feladat.
A zsűri nemzetköziségéhez nem férhet kétség, soraiban helyet foglaltak francia, cseh, szlovák, spanyol, chilei, argentin, holland, osztrák, egyesült államokbeli és egy magyar borszakértő is, Sárkány Péter személyében. Közel 700 minta került a bíráló bizottságok elé, ebből 30% kapott érmet. Ennek fényében még nagyobb elismerés érte a borainkat, mivel 6 mintából a fele elérte a legjobb minősítést.

A Pannon Tokaj pincészet két bora is sikert aratott a versenyen. A 2001-es Dominium 6 puttonyos Aszú Double Gold-ot nyert, magyarítva: nagy aranyat. A 2006-os Dominium Cuvée késői szüretelésű desszert bor Gold-ot hozott haza. A Sajgó pincészet 1999-es 6 puttonyos aszúja is aranyat kapott.
Izraelben nagyszámú magyar származású diaszpora él, mégis a tokaji borok valahogy nem kerültek előtérbe. A mostani siker talán előmozdítja a szentföldi piacok meghódítását is. Hazánkban is szükség van a Tokaji borok népszerűsítésére, a világban elért eredmények bizonyítják, hogy méltán lehetünk büszkék a megújuló borkultúránkra!

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!