Ha április, akkor kékfrankos
Ha pedig kékfrankos, akkor rozé, fajtabor és bikavér
2017-04-06 | VinoportTöbb mint 100 kékfrankos és bikavér várja a Magyarország legnagyobb területen termesztett kékszőlő-fajtájából készült borok rajongóit április 22-én a budapesti Corinthia Hotelben. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá.
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosa és bikavére lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én, szombaton 14.00 órától. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.
A kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést. Igen sokszínű – kedvelt rozé- és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon. Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor születhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet.
A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.
„A kékfrankos megérdemli, hogy évről évre egy nagykóstolón győzze meg a látogatókat a fajta sokoldalúságáról és arról, hogy hozzáértő borász pincéjéből minden tétel minőségi élvezetet képes nyújtani, a könnyed rozétól a prémium kategóriájú vörösborig.” - mondta Tábor István, a Winelovers rendezvények tulajdonosa.
Tesztgyőztes kékfrankosok
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.
Zsűritagok voltak:
- Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
- Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (DipWSET), Sebestyén Pince, Szekszárd
- Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
- Blazsovzsky Péter, vezető sommelier - Babel Étterem
- Rein Krisztián WSET L3, borkereskedő (Heinemann Testvérek)
- Smyth Robert nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró
- Tüű Péter sommelier, magyar sommelier bajnok, Arany Kaviár Étterem
Top 10 kékfrankos 2017
“A mostani kékfrankosok igazi nagy nevei (főleg Szekszárdról) hiányoztak, ennek ellenére lett 1-2 pozitív meglepetés. Általánosságban a fiatalabb tételek elegánsabbak voltak, és ez nekem azt jelenti, hogy egyre jobb minőségű kékfrankosokat kóstolhatunk.” - nyilatkozta Domián Emese borakadémikus.
Legjobb bikavér 2017
„Mint a borkereskedelemben és főleg éttermekkel dolgozó értékesítő úgy látom, hogy a piacon a magas minőségű kékfrankosokból általában sokkal kevesebb van, mint jó minőségű bikavérekből – utóbbiakból exportra is tudunk termelni mind Szekszárdról, mind Egerből.”- mondta el a tesztet követően Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Küldetésük a magyar bor (X)
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!