A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hatályba lépett a bormarketing-hozzájárulásról szóló rendelet

A HNT tájékoztatója

2021-01-09 | Vinoport


Hatályba lépett a bormarketing-hozzájárulásról szóló rendelet

Az Agrárminiszter rendeletével január 1-én hatályba lépett a Magyarországon előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után fizetendő szakmaközi bormarketing pénzügyi hozzájárulásról szóló szakmaközi piacszervezési intézkedés.


A rendelet meghatározza, hogy a szőlőből készült termékek közül a következők számítanak saját előállítású borászati terméknek: bor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, gyöngyözőbor, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor, szárított szőlőből készült bor, túlérett szőlőből készült bor és borecet.

 

 

A Magyarországon forgalomba hozó borászatnak, valamint az Európai Unió tagállamaiban és a harmadik országokban kiszerelt borászati termékek első magyarországi forgalmazójának szakmaközi bormarketing pénzügyi hozzájárulást kell fizetnie.


A járulék mértéke literenként 1 Forint, melyet a „C” típusú származási bizonyítvány kikérését követő 8 napon belül kell kifizetni.

 

Hogyan kell megfizetni?

 

 

Mire fordítják a befolyt összeget?

 

A HNT az Országos Bormarketing Stratégiában és Akciótervben meghatározott feladatok teljesítése érdekében Országos Bormarketing Alapot működtet, amelynek célja a nemzeti piacon, valamint az Európai Unió tagállamaiban és harmadik országokban folytatott promóciós tevékenységgel a magyar borászati termékek piaci helyzetének javítása, forgalmazásának elősegítése, fogyasztásának népszerűsítése.

 

Mi történik, ha a szakmaközi bormarketing járulék nem kerül megfizetésre?

 

2021-ben, az új HEGYIR bevezetéséig a HNT Titkársága figyelemmel kíséri a hozzájárulás fizetési kötelezettség teljesítését és legalább 50.000 Ft hozzájárulás hátralék elérése esetén jelzi az illetékes hegybírónak és a forgalmazó borászatnak, hogy nem adható ki „C” típusú származási bizonyítvány a meg nem fizetett hozzájárulás kiegyenlítéséig.

 

A Magyarországon előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után fizetendő szakmaközi bormarketing járulékról szóló piacszervezési intézkedés elérhető a HNT honlapján.

A Magyarországon előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után fizetendő szakmaközi bormarketing pénzügyi hozzájárulásról szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 70/2020. (XII. 29.) AM rendelet elérhető az alábbi linken.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!