A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

HetedHétHatár

Alkonyi László új kóstolója

2012-05-21 | Tóth Adrienn


HetedHétHatár

Május végén HetedHétHatár elnevezéssel új nagyszabású kóstolónak ad otthont a budapesti Festetics Palota. Alkonyi Lászlót, az esemény szervezőjét ma már a tokajwine.net portállal kötjük össze, amely korábbi munkásságának megfelelően elsősorban a Tokaji borvidékre fókuszál. A huszonhárom kiállítót felvonultató rendezvényről Alkonyi Lászlóval beszélgettünk.


 

A korábban általad szervezett kóstolókhoz képest mennyiben lesz más a május 31-ei?

Némileg változik a lebonyolítás módja, mára a kisebb léptékű, elmélyültebb kóstolást támogató rendezvényeket részesítem előnyben. Úgy érzem, ahogy a borfogyasztói kultúra fejlődik, a mi olvasóink körében úgy válnak egyre fontosabbá az ültetett, beszélgetős borkóstolók, hiszen a borok és a velük kapcsolatos információk befogadása a legfontosabb.

Mi a HetedHétHatár konkrét koncepciója?

Ez alkalommal nem a pincészetek, hanem a dűlők kerülnek a figyelem középpontjába. Természetesen ezek bemutatásához borokra van szükség, a kiválasztott huszonhárom tokaji dűlőt huszonhárom pincészet mutatja be.

A HetedHétHatár ugyanakkor túlmutat egy borkóstolón, hiszen itt mutatunk be egy új térképet a hozzá tartozó kisebb kötettel együtt. A borok és borászok jelenléte azonban kihagyhatatlan, hiszen ők adnak végső értelmet minden kijelentésünknek.

Mi a kötet alapgondolata?

Véleményem szerint Tokajt nem lehet a helyére rakni megfelelő klasszifikáció nélkül. Ez pedig nem pusztán a végeredmény miatt fontos, az idáig tartó folyamatnak is óriási jelentősége van, a munka alatt ugyanis olyan dilemmák kerülnek elő, amelyekkel szembe kell néznünk. Félő, ha nem hozunk létre egy klasszifikációs rendszert, azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy bizonyos kérdéseket egyszerűen besöpörjünk a szőnyeg alá.

Mitől lehet jó egy klasszifikációs rendszer?

Úgy gondolom, egy ilyen szisztéma annál erősebb, minél nagyobb merítéssel indul. Egy ilyen munka nem nyugodhat egyetlen generáció elképzelésein, minél nagyobb időtávot tekintünk át általa, annál stabilabb lesz, amit megalkotunk. Könyvemmel azért tértem vissza a háromszáz éves alapokhoz, mert úgy gondolom, ez jelentheti a megfelelő kiindulási pontot. Biztos lépésekkel kell haladnunk, mert egyelőre sok a félreértés a dűlőosztályozás kapcsán.

Mi a leggyakoribb tévedés?

Sokan úgy vélik, hogy a dűlőbesorolás egy földrajzi alapokon nyugvó állandó érték. Pedig ezek nem feltétlenül örök igazságok. Szerintem az adott kultúra és társadalom tükrében kap értelmet bármilyen osztályozás.

Akkor miért a háromszáz éves rendszerhez nyúltál vissza?

Mert úgy vélem, egyelőre ez a legerősebb, legbiztosabb rendszer, és a munka, hogy ehhez integráljuk a mai tudásunkat, még előttünk áll. Ez a mostani kötet és térkép – akár a 2009-es – egy lépés az úton. A korábbi átfogó rendszerből kell kiindulnunk, annak megállapításait később elfogadva vagy cáfolva.

Térjünk most vissza a HetedHétHatárhoz, hiszen azon belül zárt kóstolókra is sor kerül. Ezekre külön kell regisztrálniuk az érdeklődőknek?

Mindössze a központi jegyet kell megvásárolniuk. A három időpontban meghirdetett kóstolóra a helyszínen érkezési sorrendben lehet regisztrálni. Minden előadásra ötven fő ülhet majd be. A cél ez esetben nem annyira egy vezetett kóstoló lebonyolítása lesz, a bemutatott öt boron keresztül inkább a dűlőkről beszélünk majd, valamint felvetjük azokat a dilemmákat, amelyek egy klasszifikációs rendszer kialakításával előkerülnek.

Fontosnak tartom ezen kérdések megosztását, hiszen nagy a felelősségünk, hogy a múlt rendszerét úgy újítsuk meg a mai viszonyokat figyelembe véve, hogy minél kevesebb értéket veszítsünk, és minél több értékes hagyományt őrizzünk meg. 

Végül hol lehet jegyet vásárolni annak, aki kedvet kapott a kóstoláshoz?

Az előzetes regisztrációhoz a laszlo.alkonyi@tokajwine.net e-mail címre kell írni, a jelentkezés azonban csak a jegyár átutalásával válik érvényessé. Érdemes minél előbb megvásárolni a belépőket, mert telt ház esetén a helyszínen már nem fogunk jegyet értékesíteni.

További részletekért kattints Programajánló rovatunkba!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!