A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogyan töltsük a pezsgőt?

Rövid borhírek Champagne-ból

2010-10-19 | Tóth Adrienn


Az északkelet-Franciaországban található Champagne borvidéke a hasonló nevű tartomány határain belül húzódik. A terület a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró fehér- és alkalmanként rozé pezsgőjének előállításáért felel. Az ital hírneve olyan régi és jelentős, hogy csak komoly küzdelmek árán tudták a helyi termelők elérni, hogy kizárólag az itt készített buborékos italok viselhessék ezt a nevet. A következőkben ezen borvidék legfrissebb hírei között kalandozunk.


Atom félelem

A Champagne-i termelők szövetsége, a CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) tiltakozást nyújtott be a helyi bíróságnak, hogy szüntessenek meg egy 2006 augusztusában kiadott engedélyt. A dokumentum egy olyan atomhulladék-tároló üzemeltetéséhez járult hozzá, amely mindössze kilenc kilométerre van a borvidék részét alkotó Côte des Bars településtől.

A vélemények természetesen megoszlanak abban a kérdésben, hogy a lerakóhely veszélyt jelent-e a környezetre. Míg az engedély 2006-os kiadásakor erre valóban nem volt bizonyíték, azóta egy Greenpeace jelentés szerint kimutatható, hogy a szőlőművelők által is használt talajvíz kis mennyiségben tartalmaz radioaktív anyagokat.

A tiltakozás mértékének - a termelők oldaláról - a környezetvédők szerint gátat szab az, hogy nem szeretnének összetűzésbe kerülni a helyi politikai erőkkel, és valószínűleg a champagne világmárkák gazdái sem örülnének annak, hogy termékeiket atomellenes aktivisták tevékenységével kötné össze a világ.

A sör-típusú felszolgálás jobb?

A Reimsi Egyetem professzora, Gerard Liger-Belair közelmúltban közzé tett kutatása szerint, ha a pezsgőt sörhöz hasonlóan szolgáljuk fel, az ital tovább megőrzi buborékait. A tudós szerint amennyiben nem egy egyenesen álló, hanem egy megdöntött pohárba töltjük a habzó borkülönlegességet, ahogy azt egyébként a sörrel szoktuk tenni, a pezsgőből kevesebb szén-dioxid távozik el.

\"\"

A francia szakértő szerint a buborékok megóvásában a töltés módja mellett szerepet játszik az ital hőmérséklete is. Tapasztalatuk szerint ugyanis, az alacsonyabb hőfokon felszolgált pezsgő szintén jobban őrzi szén-dioxid tartalmát.

A pezsgős palackok megkönnyebbülése

Az idei évjárattól egyre terjed egy új karcsúsított champagne palack használata a borvidéken. Azáltal, hogy csökkentik a palackot a vállainál, könnyebb lesz a súlya, ami elősegíti majd a borvidék szén-dioxid kibocsátását jelképező lábnyom méretének csökkentését, amelyet 2020-ra 25%-kal, 2050-re pedig 50%-kal szeretnének kisebbnek látni a helyiek.

A régió azáltal, hogy csökkenti a palackot, nemcsak annak előállításakor spórolna, hanem azáltal is jelentősen mérséklődne a környezetre terhelő szén-dioxid kibocsátás, hogy kisebb súlyt kellene megmozgatniuk a luxus italok szállítóinak világszerte.

A pezsgős palack történetének kezdete Dom Perignon-hoz, egy Benedek-rendi szerzeteshez kötődik, aki a 17. század közepén először állított elő olyan vastag falú üvegpalackokat, amelyek képesek voltak a gyakran „ördög boraként” emlegetett buborékos ital tárolására. A következő évszázadok alatt kis mértékben folyamatosan változott a palack mérete, amíg a hetvenes évek végére 900 grammosra csökkent. Az új palack, amelynek tökéletesítése 2003 óta tart, további 65 grammal tenné könnyebbé az üveget.

Bár ez a szám elsőre nem tűnhet túl nagynak, érdemes figyelembe venni, hogy ezeknek az üvegeknek milyen jelentős nyomást kell kiállniuk. A legtöbb olasz prosecco vagy más kevésbé habzó bor, megközelítőleg fele akkora nyomást fejt ki a palackra, mint ahogy az egy champagne esetében megtörténik. A kérdést tovább nehezíti, hogy a különleges erjesztési és érlelési folyamatok is csak lassan játszódnak le, a legtöbb pezsgő legalább három-négy évet az üvegben tölt, mielőtt piacra kerülne.

\"\"

A CIVC bár nem írta kötelezően elő, tagjaitól elvárja, hogy jövő áprilistól már ezt az új, 835 grammos palackot használják pezsgőik készítésekor. Ennek eredményeként olyan mértékben csökkenthetik majd káros anyag kibocsátásukat, mintha 4000 személyautót vonnának ki a közúti forgalomból.

Emelték a szüretelhető mennyiséget

Mivel úgy értékelik, hogy a 2010-es értékesítési eredmények bíztatóak, a szőlőtermelők és a champagne házak 10 500 kg-ra emelték az egy hektáron termelhető szőlő mennyiségét ebben az évjáratban. Ez 2009-hez képest egy 700 kg-os emelkedést jelent.

A pincészeteket tömörítő Union des Maisons de Champagne (UMC) képviselői szerint ez a rendelet azt az optimista törekvést mutatja, hogy a borvidék lassan kilábal a gazdasági válságból. 2009-ben ugyanis mennyiség szempontjából 8, érték tekintetében pedig 16,6%-kal csökkentek a champagne eladások 2008-hoz képest.

Ezzel szemben idén az első negyedévet, a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva 25% növekedés tapasztalható az EU-n belüli eladások terén, és 57% a többi piacon. A CIVC prognózisa szerint 2010-ben 315 millió palacknyit értékesítenek majd a világ legdrágább pezsgőiből, amely egy 20 milliós emelkedést jelentene 2009. tükrében.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!