A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ismét keresik az Országház Borát!

Nyolc kategóriában várják a nevezéseket

2018-02-15 | Vinoport


Ismét keresik az Országház Borát!

Az Országgyűlés elnöke borkiválasztást hirdet „Az Országház Bora 2018” cím elnyerésére. A borkiválasztáson – a megfelelő minőségi kritériumok keretei között – minden olyan borászat indulhat, amely a magyar bortermelés tradícióit tartja szem előtt, illetve a történelmi magyar borvidékeken működik.


Az évszázadok óta jó hírű magyar borral való képzettársítás Magyarország nemzeti és nemzetközi arculatának fontos pillére. A bormustra célja, hogy hazánk kiemelten jó minőséget biztosító italai képviseljék reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést.

 

2017-ben az első, hagyományteremtő borversenyre 147 palack érkezett be, 81 pincészettől. 13 történelmi magyar borvidék képviseltette magát a kiválasztáson, és egy nevezés érkezett Arad-hegyaljáról. A tavalyi kategóriagyőztes borokról itt olvashat bővebben.

 

 

Az idei kiválasztáson részt vehetnek a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai, melyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

 

A meghirdetett fajtabor és házasítás kategóriák a következők:


 

A nevezési lapot 2018. március 18-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz; a minták beküldésére 2018. március 27-28-29-én 9:00-től 15:00 óráig van lehetőség.

 

A pályázás részletes feltételei, a borkiválasztás szabályzata és a nevezési lap ITT elérhető és letölthető.

 

A nyolc meghirdetett kategória győztesei jogosultak viselni „Az Országház Bora 2018” címet, amely megnevezés az évszám megjelölésével tovább használható. A győztes borászatnak jogában áll a győztes tételt saját címke alatt forgalmazni „Az Országház Bora 2018” logóval ellátva.

 


A magyar borkultúra megszilárdításának első törvényei

 

A XIX. század folyamán két olyan törvényt hozott a magyar Országgyűlés, amely lefektette a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg.


 

Fotó: Bencze-Kovács György, Országgyűlés HivatalaMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!