A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jön, jön, jön az első közös borvidéki bor?

Megalakult a Rizling Generáció

2015-08-10 | Vinoport


Jön, jön, jön az első közös borvidéki bor?

Minőségi borokat, közös stratégiát és marketinget, sőt, közös régiós bort is akar a Rizling Generáció, amely hétvégén a Füredi Borhetek megnyitóján indult el. Ugyanitt állami támogatásokról és új telepítésekről is szó esett.


Elindult a Balatonfüredi Borhetek, vagyis az ország legnagyobb borfesztiválja. Szombaton, a megnyitón rögtön egy szakmai közösség is megalakult, a Rizling Generáció a Balatonfüred-Csopaki Borvidék 25 pincészetét fogja majd össze.
 
A Rizling Generáció célja, hogy népszerűsítse a térség borait, sőt magát a régiót, mint turisztikai célpontot. A táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelést is ösztönzik majd. Ezen kívül összehangolt bormarketinget is szeretnének. Látva, milyen jól működnek Tokajban a településszintű borok, ők egy régiószintű bort terveznek: azt MTI tudósítása szerint 20-30 borászat 100-200 kilogrammos mennyiségű olaszrizlingjéből készül majd. A helyi vendéglátóhelyeknél pedig el akarják érni, hogy a ház bora mindenhol helyi bor legyen.
 

 
Facebook-oldalukon ezt írják magukról: 
Bízunk az összefogás erejében, ezért Magyarországon elsőként, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint szervezett társulást alapítottunk. Hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával előbbre jutunk, mert egyre szebb borokat tölthetünk vendégeink poharaiba."
 
Jön, jön, jön az első közös borvidéki bor?
 
A Füredi Borheteken augusztus 8-tól 30-ig boros standok köré gyűlnek a Tagore sétány járókelői, mintegy 150 ezer másik olaszrizlingrajongóval koccinthatunk. Ez nem egy újhullámos gasztrohepp: a Balatonfüred-Csopaki Borvidék 1932 óta ünnepli a bort, méghozzá minden évben három héten keresztül. A helyszínen több száz, a borvidékről származó tétel várja, hogy bemutatkozhasson, miközben a zenéért a magyar könnyűzene, a pop és a folk éppen legnagyobb hazai sztárjai felelnek.
 
A Rizling Generáció jóvoltából idén minden nap ingyenes szakmai kóstoló is lesz. Ezeken bárki részt vehet, viszont a helyszínen regisztrálnia kell, illetve a pohárról is mindenkinek magának kell gondoskodnia. (Részletek a Facebookon.)
 
A megnyitón Kis Miklós, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programból – melyet várhatóan hétfőn fogadnak el Brüsszelben – a kormány jelentős összegeket szán a borászatok technológiai fejlesztésére.Főleg a Balaton-régiót támogatják majd, ide nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területet érintő támogatások is jutnak majd. 
 
Bóka István polgármester pedig elmondta, célja, hogy minél több, Balatonfüred közigazgatási területén levő, "korábban talán spekulációs földszerzés okán" műveletlen szőlőterület legyen betelepítve, és zöldüljön meg Balatonfüred.
 
A RG tagjai: 25 Ha, Balatonfüred-Szőlősi, Baloghné Király Mónika, Bökő Dávid, Dobosi Győző, Feind Pince, Fodor Dórina, Gyukli Krisztián, Horváth Katalin, Jásdi Pince, Koronczai Pince, Mészáros József, Nagyleshegy Borászati, Ódor József, Otthonker Kft, Paloznaki Péter Pince, Pántlika Pince, Petrányi Pince, Punk Árpád, Reitner Ferenc, Ruppert Márton , Söptei Pince, Szabó és Fia Kft., Varga András, Zelna.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!